Onze Franse Keuken

Cake aux quatre épices

cakesdesophie.jpg

Taart | mei 27, 2011 | By

Cake aux quatre épices. De afgelopen twee jaar heb ik 120 verschillende cakes gebakken. Zoete & hartige varianten. Van lekker tot oneetbaar. Waarom? Goeie vraag. Ik had mezelf een uitdaging gesteld om alle cakes uit het kookboek ‘De Cakes van Sophie’ van Sophie Dudemaine te maken. Van dit cakeproject heb ik een blog bijgehouden, waarop ik de beoordelingen van de gebakken cakes bijhield. Bovendien gaf ik alle recepten een cijfer. Varierend tussen de 2 voor een cake met coquille (inderdaad, geen combi) tot bijvoorbeeld een 9 voor een cake met sinaasappel, rozijnen en dadels. Inmiddels is dit project praktisch afgerond en ben ik wel uitgegroeid tot een soort van ‘cake-expert’. Op basis van de opgedane bakervaringen heb ik een aantal eigen cake-recepten samengesteld. De komende maanden zal geregeld één van onze cakes op deze blog verschijnen. Vandaag de eerste. Een hele eenvoudige cake, maar wel lekker. Cake aux quatre épices.

Quatre épices, oftewel vier kruiden, is een kruidenmengsel dat veelvuldig gebruikt wordt in de Franse keuken en dus ook door ons. Het is te vervangen door speculaaskruiden of koekkruiden.

Quatre épices:

– Kaneel – Nootmuskaat – Gember – Kruidnagel –

Er zijn trouwens meerdere cake kookboeken uitgegeven door Sophie. Zo heeft ze een wedstrijd uitgeschreven voor originele cakerecepten. De 80 beste inzendingen, door Sophie persoonlijk geselecteerd, zijn vervolgens gebundeld in ‘Le cake show de Sophie’. Uiteraard heb ik dit kookboek ook in mijn kast staan, maar ik ben niet van plan om ook nog eens alle recepten uit dat boek te maken hoor. Ok, misschien zo af en toe eentje dan….

Volgens één van onze jongere gasten, de vierjarige Sterre, ruikt deze cake aux quatre épices naar Sinterklaas. Een mooier compliment voor deze cake kan ik niet bedenken…

Cake aux quatre épices

Een heerlijke kruidige cake
Gang: Dessert
Keuken: French
Trefwoord: cake au quatre epices
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 120 gram gezouten roomboter
  • 120 gram poedersuiker
  • 160 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 volle theelepel quatre epices

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de eieren met de poedersuiker met een keukenmixer tot een lichtgeel schuimig geheel. Zo'n minuut of 5 op de middelste stand.
  • Smelt ondertussen de boter in een pannetje op laag vuur. Haal van het vuur zodra de boter gesmolten is om te voorkomen dat de boter bruin kleurt. Hij moet mooi geel blijven.
  • Voeg de bloem en bakpoeder toe aan het ei-suikermengsel en meng nog een paar minuten op de middelste stand. Giet vervolgens heel langzaam de gesmolten roomboter erbij, terwijl de mixer gewoon doormengt. Tot slot een volle theelepel quatre epices toevoegen in één keer en nog heel even goed doormixen.
  • Giet het cakebeslag in de cakevorm en bak 40 minuten in de oven. Niet tussendoor de ovendeur openen. Haal de cake uit de oven en laat volledig afkoelen.

3 Comments

  1. Anoniem

    mei 27, 2011 at 5:33 pm

    Hmmm

    Reply
  2. Judith

    mei 27, 2011 at 5:38 pm

    De mama van Sterre kon de cake ook erg waarderen 🙂 Ik sla het recept op in mijn favorieten en ga het snel uitproberen als ik thuis ben. Heb jij al eens cakepops gemaakt? Aanrader, zonder twijfel een groot succes bij de kids!

    Reply
  3. belinda

    augustus 24, 2011 at 9:27 am

    super lekkere cake, een aanrader. Fijn dat ik het recept nu in het Nederlands heb. Ik heb in een maffe bui het kookboek van Sophie op marktplaats gekocht, super handig voor iemand die geen woord Frans kent ha ha. Ik hoop dat je nog een aantal van je favorieten op dit blog zet. groetjes Belinda

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress