Onze Franse Keuken

Koning van de moestuin- Coeur de boeuf

Rondom La Panacée | mei 25, 2011 | By

Ieder jaar planten wij weer enthousiast onze moestuin vol. Na een paar seizoenen oefenen weet ik nu het onkruid over het algemeen goed te onderscheiden van de groenteplantjes zelf en schoffel ik wat af. Ook voor dieven en opbinden draai ik mijn hand nu niet meer om.

Herschaalde2Bkopie2Bvan2BDSC_0595.jpg

De grond en de enorme hoeveelheid zonlicht staat garant voor supergroente. Vooral de tomaten doen het goed. Ieder seizoen weer. In juli en augustus gebruiken we ze dan ook in veel van onze table d’hôte gerechten. Het leuke is dat ze zo vol van smaak zijn dat ze praktisch niets nodig hebben. Een beetje olijfolie, wat zeezout en versgemalen peper. Klaar ben je. Dat kan je met supermarkt tomaten echt vergeten. Daarnaast is het leuk om verschillende varieteiten te planten: kerstomaatjes, pomodori, gele tomaten.

Volgens onze dorpsgenoten mag in de moestuin één soort tomaat echt niet ontbreken: De Coeur de boeuf. Deze vleestomaat heeft de beste reputatie vanwege zijn structuur en volle smaak en wie zijn wij om de kenners tegen te spreken. Iedereen heeft hier sinds jaar en dag een moestuin en wij zijn maar een stelletje beginnelingen.

Ik zorg er altijd voor dat de coeur de boeuf – plantjes het dichtst bij het hek staan, zodat onze buren goed kunnen zien dat we de adviezen braaf opvolgen. Het levert ons veel goedkeurend gemurmel en hoofdknikjes op van voorbijwandelende dorpsgenoten. Een kleine moeite..we leren het wel….

3 Comments

 1. Martje

  juni 7, 2011 at 1:23 pm

  Leuk je nieuwe blog Lisette. herkenbaar. Ik krijg het nog steeds heel erg warm als er een van onze (italiaanse)buren het terrein op komt lopen. Ik gedachten denk ik: vraag niet naar il ortho (de moestuin). Ik ben heel blij met al mijn kruiden, sla, tomaten en courgettes. Maar ja dat tussen dit alles ook bloemen staan….. Ik zie ze denken….
  Tanti cari saluti, Martje

  Reply
 2. Doris

  juni 24, 2016 at 2:07 pm

  waar koop ik de planten ,of zaden,??

  Reply
  • Lisette

   juli 1, 2016 at 12:47 pm

   Hi Doris, hier in Frankrijk zijn ze te verkrijgen bij bijna alle plantenzaken. Ik koop ze in het voorjaar als plantje, maar ze zijn ook als zaden in zakjes verkrijgbaar. Ik weet niet of ze in NL/België verkrijgbaar zijn.

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress