Onze Franse Keuken

Gegrilde courgette met munt en romige geitenkaas dip

gegrilde courgette met munt

Bijgerecht, Groentes | maart 10, 2024 | By

Gegrilde courgette met munt en romige geitenkaas dip. Dit is nou een heel leuk bijgerecht. Het ziet er mooi uit en is heerlijk fris van smaak. Er gaat namelijk een dressing met verse munt over.

Dit gerechtje van gegrilde courgette met munt is (zeer) losjes gebaseerd op een recept uit het prachtige kookboek ‘Italo Pop‘, van Vanja van der Leeden. Echt een aanrader. Mooie foto’s, leuke verhalen en uiteraard boordevol heerlijke Italiaanse gerechten. In het originele recept wordt gele courgette gebruikt. Die had ik niet in huis en dus besloot ik om naast de normale groene courgette ook wat gele paprika in reepjes te snijden en te grillen. Een prima alternatief.

Je snijdt de courgette in dunne plakken en bestrooit ze met wat zout. Je bakt de plakjes in een beetje olijfolie in een koekenpan aan beide kanten mooi lichtbruin. Vervolgens doe je hetzelfde met de reepjes paprika. Laat alles na het bakken uitlekken op keukenpapier. Doe de gegrilde courgette en paprika daarna in een ruime kom.

Dan giet je nog wat extra olijfolie in de koekenpan en voeg je 2 geplette knoflooktenen toe. Die bak je een paar minuutjes in de olie. In de tussentijd hak je de munt fijn en dat gaat samen met een scheut witte wijnazijn bij de knoflook. Dan de pan van het vuur halen en de inhoud van de pan over de groente gieten. Alles door elkaar husselen en vervolgens een half uurtje (of langer) wegzetten.

Voor het serveren klop je de zachte geitenkaas en mascarpone door elkaar. Dat smeer je uit over een groot bord. Beleg het laagje geitenkaas met de plakjes courgette en de paprika. Giet tot slot het vocht erover en serveer. Bon appetit!

Gegrilde courgette met munt en geitenkaas

Totale tijd1 uur
Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 500 gram courgettes
  • 1 gele paprika
  • 3-6 eetlepels olijfolie
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 50 gram mascarpone
  • zout

Voor de dressing:

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook gepeld en geplet
  • handje verse munt ( = 3 eetlepels fijngehakt)
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • peper

Bereiding

  • Snijdt de courgettes in dunne plakjes en de paprika in reepjes. Bestrooi ze met een beetje zout.
  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de plakjes courgette aan beide kanten goudbruin. Let op: je kan ze niet allemaal in één keer bakken. Gewoon een aantal naast elkaar. Die uit laten lekken op keukenpapier en dan door met de volgende ronde. Voeg indien nodig tussendoor een klein beetje extra olie toe (vandaar 3-6 eetlepels bij de ingrediënten).
  • Bak ook de paprika reepjes goudbruin en laat ook deze uitlekken op keukenpapier.
  • Doe de uitgelekte courgette en paprikareepjes in een ruime kom.
  • Giet de 3 eetlepels voor de dressing in de warme koekenpan en voeg de geplette knoflooktenen toe. Laat ze een paar minuten bakken op laag vuur tot ze mooi lichtbruin zien.
  • Hak in de tussentijd en munt fijn en doe die samen met de witte wijnazijn in de pan. Hussel alles door elkaar en haal de pan van het vuur.
  • Giet de warme inhoud van de pan over de groente. Hussel alles door elkaar en laat de groente vervolgens minimaal een half uurtje staan.
  • Klop de geitenkaas en de mascarpone door elkaar.
  • Voor het serveren: Smeer de geitenkaas in een laag op een groot bord. Verdeel vervolgens de plakjes courgette en paprika over de geitenkaas. Giet tot slot het vocht erover. Desgewenst nog een paar draaien aan de pepermolen boven het bord en serveer. Bon appetit!

3 Comments

  1. Irene

    maart 10, 2024 at 4:43 pm

    Dank voor dit leuke recept!
    De plakjes courgette, even ingekwast met olie, kun je ook grillen op een bakplaat in de oven. (bakpapier)
    200 a 220 gr , 15 a 20 minuten. Wel zo genakkelijk!

    Reply
  2. Frenk van Mierlo

    maart 10, 2024 at 4:45 pm

    Weer een lekker recept net als het recept hiervoor ! Hartelijk dank Lisette !
    Mvrg, Frenk.

    Reply
  3. Marjon

    maart 10, 2024 at 7:43 pm

    Wat een heerlijk gerecht. Al een beetje voorjaar op je bord. Dankjewel voor het delen Lisette. Ik kijk al weer uit naar je volgende recept. Zo leuk.
    Fijne avond

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress