Spruitjes liefhebbers opgelet – ovengerecht met spruitjes en chorizo
Spruitjes liefhebbers, dit recept is voor jullie. Een eenvoudig en heerlijk ovengerecht met spruitjes, zoete aardappel, tomaat, rode ui, knoflook en chorizo.
Spruitjes zijn altijd een ‘alles-of-niets’ verhaal. Je houdt ervan, of je gruwelt ervan. Er lijkt geen tussenweg te bestaan. Ikzelf zit duidelijk in kamp 1. Helaas verblijft de rest van mijn gezin al jaren in kamp 2. Vandaar dat spruitjes hier zelden op tafel verschijnen. Af en toe kan ik de verleiding toch niet weerstaan en doe ik weer een poging om iedereen te enthousiasmeren. Helaas moet ik toegeven, dat het me ook dit keer niet gelukt is. Tja, ‘you can’t win them all’. Aan de andere kant. Des te meer blijft er over voor mij.
Het grappige is, dat ik weet dat ik niet de enige spruitjes fan ben. Mijn ‘Spruitjes uit de oven met knoflook en rozemarijn‘ gerecht is namelijk al deze hele winter het meest bekeken recept van mijn blog. Vandaar dat ik vandaag dit nieuwe spruitjes gerecht deel.
Je snijdt de spruitjes doormidden. Vervolgens doe je ze samen met blokjes zoete aardappel en tomaat in een grote kom. Beetje olijfolie, knoflook en grof zeezout erover. Even husselen en dan op een bakplaat kieperen en hup op de oven in.
Dan bak je, terwijl de groente lekker gaart in de oven, in een koekenpan wat rode uiringen en plakjes chorizo. De inhoud van de koekenpan gaat daarna bij de gegaarde groente. Ja, ook het bakvet van de chorizo. Dat geeft nou juist een lekker zacht licht pittig smaakje aan het geheel.
Serveer de groente op een platte schaal als bijgerecht. Op een groot bord kan natuurlijk ook als je, net als ik, de enige bent die ervan gaat genieten. Enjoy!
Spruitjes uit de oven met chorizo
Ingrediënten
- 300 gram kleine spruitjes
- 250 gram zoete aardappel
- 2 tomaten
- 2 tenen knoflook
- olijfolie
- grof zeezout
- 75 gram chorizo dunne plakjes (als in broodbeleg)
- 1 rode ui
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat klaar.
- Maak de spruitjes schoon (indien nodig) en halveer ze. Doe ze in een grote kom.
- Schil de zoete aardappel. Snijd in kleine blokjes (even groot als de gehalveerde spruitjes). Doe ze bij de spruitjes in de kom.
- Snijd de tomaten in blokjes (wederom – hou qua grootte die van de gehalveerde spruitjes aan). Doe ze bij de spruitjes en zoete aardappel in de kom.
- Doe twee eetlepels olijfolie in een kommetje en knijp de tenen knoflook uit boven de olie. Roer met een vork de knoflook door de olie. Voeg een flinke snuf grof zeezout toe en roer goed. Giet over de groente en hussel alles goed door elkaar.
- Verdeel de groente in één enkele laag op de bakplaat. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en gaar ongeveer 20 minuten.
- Snijd in de tussentijd de rode ui in dunne ringen en de plakjes chorizo in reepjes.
- Verwarm twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de rode uiringen en reepjes chorizo, tot de uiringen mooi glazig zijn en de chorizo lekker knapperig is. Je ziet het oranje vet van de chorizo ook in de pan. Mooi zo, want ook dat hebben we zo nodig.
- Haal de groente uit de oven en doe weer in de grote kom. Giet de inhoud van de koekenpan erbij (ja ook het bakvet). Hussel alles nog even goed door elkaar en kieper het vervolgens op een serveerschaal. Bon appetit!
Alda Boudewijn
februari 18, 2024 at 11:28 pmheerlijk ,,ik ga dit zekert proberen. Bedankt voor het recept
Frenk
februari 19, 2024 at 4:50 pmWij hebben net de keuken verbouwt en daar hebben wij een nieuwe stoomoven van Siemens en daar zal dit recept zeker gebruik van gaan maken !
Hartelijk dank !
Barbera Enter
februari 19, 2024 at 7:03 pmVanavond klaargemaakt en het was een groot succes! Ik deed er nog een takje majoraan bij omdat ik dat nog had liggen. Geserveerd met een stuk naanbrood, verder niks. TOP! De chorizo wordt in de oven, de laatste 5 minuten, inderdaad nog extra knapperig.
Dank! Barbera