Onze Franse Keuken

Zoetzure geroosterde groente met verse Basilicum

Groentes | april 14, 2024 | By

Zoetzure geroosterde groente met verse basilicum. Dit is een perfect gerecht voor deze heerlijke zonnige zondag. De verse basilicum en zonnebloempitjes maken het helemaal af.

Vandaag tikken we hier in Frankrijk 27 graden aan en het is pas half april. Onze meiden hebben schoolvakantie (ja, die valt in Frankrijk eerder dan in Nederland). Een prima moment voor een eerste duik in ons zwembad. Het water is nog hartstikke koud, maar dat mag de pret niet drukken. Een klein voorproefje voor het seizoen.

Ik leg momenteel de laatste hand aan de programma’s voor de kookvakanties. Ook de lijst van nieuwe table d’hôte gerechten is bijna klaar. Deze zoetzure geroosterde groente met verse basilicum staat er in ieder geval ook op. Het recept vond ik in ‘De Bakplaat‘ van Rukmini Iyer. Een heel handig kookboek als je op zoek bent naar makkelijke ovengerechten. Gewoon alle ingrediënten op de bakplaat en hup de oven in. Ik heb in ieder geval weer wat ideetjes opgedaan.

Trouwens, over kookvakantie gesproken. Mocht het je leuk lijken om een keertje te komen kokkerellen – we hebben nog enkele plekken beschikbaar:

Voor meer informatie over onze kookvakanties. Kijk onder het tabblad ‘kookvakantie’ op de homepage van mijn blog of klik HIER

Oké, terug naar deze zoetzure geroosterde groente. Wat het leuke is dat je de groente eigenlijk eerst stooft in een zoetzuur mengsel van onder andere gember, knoflook, chilivlokken, suiker en azijn. Je snijdt de groente in grove stukken. Denk aan paprika, rode ui, flespompoen (of zoete aardappel). Alles op de bakplaat en dan het zoetzure mengsel erover gieten. Dek de plaat af met aluminiumfolie en hup de oven in.

Na drie kwartier verwijder je het folie en laat het nog een minuutje of 20 verder garen, tot de groente mooi geroosterd is en het meeste kookvocht verdwenen is.

Schep de groente op een serveerschaal en dan alleen nog wat verse basilicum en pompoenpitten erover en smullen maar. Deze zoetzure geroosterde groente is lekker licht en met wat rijst of couscous erbij heb je een volledige maaltijd. Oh, en voor de liefhebber zou ik er een eetlepeltje zure room of crème fraiche bij geven. Uiteraard kan je het ook prima als bijgerecht serveren.

Zoetzure geroosterde groente

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd1 uur 5 minuten
Totale tijd1 uur 10 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: zoetzure geroosterde groente
Porties: 6
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 500 gram flespompoen (eventueel te vervangen door zoete aardappel)
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 2 kleine rode uien

Voor de zoetzure dressing

  • 4 tenen knoflook
  • 1 stukje gember (genoeg voor 4 theelepels rasp)
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 2 theelepels suiker
  • 60 ml witte balsamico azijn
  • 60 ml water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zeezoutvlokken

Voor het serveren:

  • 3 eetlepels verse basilicum grof gehakt
  • 1 eetlepel zonnebloempitten

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een bakplaat klaar.
  • Snijd de pompoen in partjes/wedges (zo'n 16 stuks).
  • Snijd de paprika's ook in partjes/wedges. Iedere paprika in 6 partjes/wedges (verwijder uiteraard de zaadlijsten).
  • Pel de uien en snijd ze ieder in vieren.
  • Verdeel alle groente over de bakplaat. Als het goed is heb je één platte laag (dus alles naast elkaar – zie foto bovenin).
  • Maak de zoetzure dressing. Rasp de tenen knoflook en het stukje gember. Je hebt ongeveer 4 theelepels knoflookrasp en 4 theelepels gemberrasp nodig. Zorg in ieder geval dat de verhoudingen gelijk zijn. Voeg dan de chilivlokken en suiker toe. Meng de azijn, het water en de olijfolie erdoor en voeg de zeezoutvlokken toe. Goed husselen tot een mooi mengsel.
  • Giet het mengsel over de groente en dek de bakplaat goed strak af met aluminiumfolie.
  • Schuif de bakplaat in de oven en stoof de groente 45 minuten. Verwijder dan het aluminiumfolie en draai de oven naar 200 graden. Gaar de groente nog 15 tot 20 minuten onafgedekt. De groente moet mooi gaar zijn en het bakvocht moet zo goed als verdwenen zijn.
  • Schep de groente op een serveerschaal en bestrooi met de stukjes basilicum en wat zonnebloempitjes. Enjoy!

1 Comment

  1. Charlotte Mulder

    april 14, 2024 at 3:55 pm

    Hoop dat er meer recepten komen , gisteren de chocoladetaart gemaakt. Vond de smaak prima , maar wel aan de droge kant , helaas

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress