Ga terug

Kerst dessert - Ricottacake met cranberry's en witte chocolade

Totale tijd31 minuten
Gang: Dessert
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: kerst dessert
Porties: 5
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 250 gram ricotta
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel citroenrasp (= ongeveer van 1/2 citroen)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram suiker
  • snufje zout
  • 100 gram gezouten roomboter gesmolten + beetje extra voor invetten vorm

Voor de cranberrysaus:

  • 4-6 eetlepels zelfgemaakte Cranberrysaus zie recept op mijn blog

Voor de topping:

  • 3 eetlepels witte chocolade rasp
  • 1 eetlepel geschaafde amandelen
  • 1 eetlepel poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een sprinvorm van 24 cm klaar. Bedek de bodem met bakpapier en vet bodem en randen springvorm in met een beetje boter.
  • Klop de eieren met de ricotta, vanille extract en geraspte citroenschil in je keukenmachine tot een mooi lichtgeel mengsel.
  • Voeg dan bakmeel, suiker en een snufje zout toe. Klop nog even door, tot alles goed gemengd is.
  • Voeg als laatste de gesmolten boter toe (laat de machine gewoon draaien op lage stand) en stop als de boter erdoorheen gemengd is. Let op: na toevoegen boter niet te lang meer mengen, om ervoor te zorgen dat het beslag mooi luchtig blijft. Dus gewoon even kort en bondig.
  • Schep/giet het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Schuif de cake in de voorverwarmde oven en bak 35 minuten tot hij mooi gaar is. Check altijd de gaarheid. Prik een satéspies in de cake en als hij er schoon uitkomt - dan is de cake gaar. Blijft er nog beslag aan kleven - bak de cake dan nog wat langer. Laat de cake afkoelen. Dek daarna af met aluminiumfolie tot gebruik.
  • Maak de cranberrysaus - hiervoor verwijs ik je naar het recept op mijn blog: https://onzefransekeuken.nl/2018/12/cranberrysaus.html
  • Op het moment van serveren. Haal de cake uit de springvorm en plaats hem op een serveerschaal. Bestrijk de cake met een mooie laag cranberrysaus. Rasp met een kaasschaaf (of speciale rasp voor onder andere chocolade - als je die hebt) boven de taart wat mooie witte vlokken van je witte chocolade reep. Je hebt zeker niet zo veel nodig. Gewoon totdat er een leuk laagje op ligt.
  • Verdeel dan de amandelschilfers over de taart en strooi er - puur voor de sier (lees: dus niet teveel)- nog wat poedersuiker over. Enjoy!