Salade met gekonfijte kweepeer
Dat leuke idee kwam ik onlangs tegen in een Frans kooktijdschrift. Echt, nooit aan gedacht. Gelijk uitgescheurd en op mijn to-test lijst gezet. De essentie van konfijten als kooktechniek is het langzaam garen van vlees op lage temperatuur garen in zijn eigen vocht. Bij fruit staat het voor het conserveren van het vruchtvlees door het in te leggen in suiker. Dit recept is eigenlijk een soort combinatie van de twee betekenissen:
Je creëert namelijk een kruidig zoet-zuur azijnachtig ‘gaarvocht’ . Op deze manier krijg je – net als bij stoofpeer – een mooie zachte structuur, waar je mes doorheen glijdt. Ik vind de combinatie echt heel bijzonder en dit is nou echt een verrassende salade. Leuk om een keertje te maken. Probeer het eens. Je krijgt er geen spijt van.
Recept: Salade met gekonfijte kweepeer
Voor(gerecht) 4 personen
Ingrediënten:
Voor het konfijten:
– 1 flinke kweepeer (zo’n 250 gram vruchtvlees)
– 2 eetlepels honing
– 150 ml witte balsamicoazijn (of appelazijn – kan ook)
– stukje 3 cm verse gember (goed voor ongeveer 2 theelepels rasp)
– 1/2 theelepel sambal
– 1/2 theelepel zwarte peperkorrels, gekneusd
– 1/2 theelepel grof zeezout
– 200 ml water
Voor de salade:
– 2 eetlepels olijfolie
– 2 eetlepels Xeres azijn (sherryazijn)
– 1 theelepel mosterd
– 1/2 theelepel honing
– zout & peper
– 80 gram sla naar wens (ik gebruik een mengsel v verschillende soorten)
– 60 gram Roquefort
– 20 gram hazelnoten
Bereiding:
– Schil de kweepeer, verwijder het ‘klokhuis’ en snijdt het vruchtvlees in niet al te dunne plakjes (anders breken ze te makkelijk na het garen – dus mijn advies – gewoon als appelpartjes snijden)
– Verwarm de azijn en honing al roerend in een steelpannetje.
– Voeg dan de gemberrasp, sambal, gekneusde peperkorrels, zeezout en water toe en roer alles goed door elkaar.
– Breng het geheel al roerend aan de kook.
– Voeg dan de kweepeerpartjes toe, draai het vuur laag en laat 45 minuten zachtjes pruttelen.
– Zet dan het vuur uit, haal de pan van het vuur en laat de kweepeerpartjes helemaal afkoelen in het vocht.
– Maak de dressing voor de salade: roer de olijfolie, azijn, mosterd en honing door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
– Leg op ieder bordje een beetje salade. Leg daar dakpansgewijs enkele kweepeerpartjes op. Kruimel er wat Roquefort over (of een beetje naast – dat doe ik, want dan kan je de kweepeer ook los van de toch vrij heftige blauwe kaas proeven) en besprenkel royaal met de dressing.
– Hak tot slot de hazelnoten grof en garneer daar de bordjes mee. Bon appetit!
Anoniem
november 4, 2015 at 12:58 pmDag Lisette,
Wat een leuk recept! Toevallig (?) kocht ik onlangs op een vide grenier een kilo van deze monsters. Ik heb ze meegenomen naar Nederland en ze liggen nu heel mooi en decoratief als een stilleven op de fruitschaal. Natuurlijk was ik van plan en ook iets nuttigs mee te doen en ik had het plan eens in mijn kookboekencollectie te gaan grasduinen. Et voilà: daar ben jij met je leuke blog. Ik ga ermee aan de gang. Zeker de combinatie met blauwe kaas lijkt me heerlijk!
Hartelijke groet,
Cora
Lisette
november 10, 2015 at 10:40 amHi Cora, ik hoop dat je uit de voeten kunt met dit recept. Ben benieuwd! Groetjes uit Frankrijk