Onze Franse Keuken

Extravagante Masterchef bolognaisesaus (20 bestanddelen)

bolognaisesaus.jpg

Vlees | november 22, 2015 | By

Dit is zo’n bolognaisesaus, die je niet iedere dag maakt. Ik niet althans. Als je net als ik in de loop der jaren je eigen favoriete signature versie hebt ontwikkeld, dan probeer je niet zo snel een andere variant uit. Ik maak dan liever iets compleet anders, want rode gehaktsaus voor over de pasta…been there, done that. En toch…dit recept intrigeerde mij mateloos.

In de rustige wintermaanden volg ik graag Masterchef. Als je daar ook naar kijkt, dan ken je vast wel de gewraakte ‘smaakproef’. De deelnemers moeten blind een gerecht proeven en dan zoveel mogelijk ingrediënten opschrijven. Vooral de onthulling vind ik altijd fantastisch. Een enorme tafel vol met cloches, die één voor één worden opgetild om het betreffende ingrediënt te onthullen. Lekker dramatisch – ik geniet daarvan. Een paar jaar terug moesten ze de bestanddelen van een enorme pan bolognaisesaus proeven. Er zaten maar lieft 20 ingrediënten in. Ik heb toen fanatiek meegeschreven en dat lijstje vervolgens in één van de vele ‘to-test’ receptmappen geschoven.

Vorige week kwam ik het lijstje tegen en besloot het in een opwelling gelijk maar te maken. Ik dacht dat het een smaaktest uit de finale van mijn favoriete Masterchef versie was – Masterchef Australië, maar na wat speurwerk op google, blijkt het de bolognaise saus van Masterchef Nieuw Zeeland te zijn. Je weet wel, met die kerel met die donkere bril…Ik heb alle losse bestanddelen eerst klaargezet in bakjes en schaaltjes. Dat resulteerde in de foto hierboven. Omslachtig, maar ach,…als ik dan toch bezig ben.

Afijn, ik heb hem getest en moet eerlijk zeggen. Erg lekker. Leuk om een keer te maken, al blijf ik zeer tevreden met mijn eigen simpele huis-tuin-en-keuken versie. Wil je de Masterchef variant ook eens proberen? Zo maak je hem:

Recept: Masterchef Bolognaise saus – 20 ingrediënten
Voor een flinke pan vol

Ingrediënten:

– 20 gram boter
– 1 ui, gesnipperd
– 3 teentjes knoflook, fijngehakt
– 50 pancetta, fijngesneden
– 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
– 1 wortel, in kleine blokjes
– Rasp van 1 citroen
– 1 laurierblaadje
– Snuf nootmuskaat
– 350 gram rundergehakt
– 350 gram varkensgehakt
– 150 ml witte wijn
– 1 blik gehakte tomaten
– 1 theelepel tomatenpuree
– 3 eetlepels fijngehakte verse basilicum
– 2 eetlepels fijngehakte oregano (vers – ik had die niet – dus gebruikte gedroogde)
– 250 ml runderbouillon
– 150 ml room
– zout
– peper

Bereiding:

– Smelt de boter in een grote stoofpan en fruit hierin de ui, knoflook, pancetta, selderij, wortel, citroenrasp, laurierblaadje en nootmuskaat een minuut of 10, totdat de ui mooi glazig is.

– Voeg dan het runder- en varkensgehakt toe en bak totdat het mooi bruin ziet.

– Giet dan de witte wijn erbij en draai het vuur hoog. Laat een minuutje koken en voeg dan de tomaten uit blik, de tomatenpuree, de basilicum en oregano en de runderbouillon toe.

– Breng aan de kook, roer even goed door en draai het vuur laag.
– Laat minstens 1 uur pruttelen. Roer af en toe door en let op dat het goed inkookt. Volgens het originele recept moet het geheel gehalveerd worden door het inkoken. Nou, dat is bij mij niet helemaal het geval, maar het is wel een stuk ingekookt na ruim één uur. Ik draai daarom het vuur iets hoger en laat het nog een kwartier op halfhoog vuur inkoken. Dat heeft bij mij in ieder geval wel het gewenste resultaat. Mijn advies: hou gewoon je pan goed in de gaten. Het moet een volle dikke saus worden.

– Roer, als je tevreden bent over de dikte, de room toe en breng het geheel op smaak met zout en versgemalen peper. Serveer de saus met pasta naar keuze en garneer met een beetje versgeraspte Parmezaanse kaas (een 21e ingrediënt :-))…Bon appetit!

Bron: Voor het originele recept – klik HIER

7 Comments

  1. Ankie

    november 22, 2015 at 12:04 pm

    Masterchef Australië hier ook mijn favoriet! Maar voor mij te veel ingrediënten (lees: te omslachtig) voor een bolognaise saus…
    Fijn dat je weer actief bent op je blog, ik volg je weer! Geniet van de rustige maanden en groetjes aan Arjan en de meisjes.
    Ankie

    Reply
  2. Claudia

    november 22, 2015 at 8:46 pm

    Wat een gave foto, Lies, met al die ingrediënten. En die saus lijkt me heerlijk! Ik dacht trouwens eerst dat je een Joop Braakhekke recept ging doen, maar dat glas wijn was dus voor in de saus. Gelukkig zit er nog meer in de fles, zullen we maar zeggen. Dan heb je tenminste wat te doen terwijl je zit te wachten tot je saus indikt 😉
    Dikke kus,
    Clau

    Reply
  3. Lisette

    november 23, 2015 at 10:42 am

    Hi Ankie,
    Leuk dat je me weer volgt en even een berichtje achterlaat op mijn blog. Zijn hier heerlijk aan het genieten – vandaag de eerste koude dag – hebben een prachtige zachte herfst achter de rug – lekker veel buiten in het zonnetje. Nu open haard aan – ook gezellig. Liefs voor jullie alle 4

    Reply
  4. Lisette

    november 23, 2015 at 10:44 am

    Hi Blogfee – ja, ik dacht – doe eens gek. Toen ik alles in bakjes had gedaan, dacht ik – dat zou best eens een leuke foto op kunnen leveren :-)…dikke zoen

    Reply
  5. Anoniem

    november 26, 2015 at 10:48 am

    Hoi Lisette, Dit recept staat voor zeer binnenkort op mijn t to-do-list. Lijkt me heerlijk. Nog één vraag gezien de toch wel grote hoeveelheid. Kun je het invriezen vanwege de room?
    Bedankt voor je reactie. Groet Mieke

    Reply
  6. Lisette

    november 27, 2015 at 12:44 pm

    Hi Mieke, het is prima in te vriezen – alleen dan inderdaad zonder de room. Die voeg je toch pas toe aan het eind van de bereiding. Dus ik zou de saus maken zonder room en in porties invriezen. Bij het opwarmen een scheutje room erbij en klaar ben je. Succes. Veel groetjes uit Frankrijk, Lisette

    Reply
  7. Anoniem

    november 27, 2015 at 10:43 pm

    Bedankt Lisette voor je antwoord. Wordt pastasaus maken morgen, Mieke

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress