Oosterse komkommersalade met olijven en Za’atar
Afgelopen woensdag schreef ik over een heerlijk pompoengerecht van Ottolenghi. Ik gaf toen ook aan dat dit gerecht lekker is met een frisse komkommersalade erbij. Dit is een voorbeeld van zo’n salade. Ik vind deze versie met name geschikt bij Oosterse gerechten. Dan komt de smaakcombinatie het beste tot zijn recht.
Recept: Oosterse komkommersalade met olijven en Za’atar
Bijgerecht voor 2/4 personen
Ingrediënten:
– 2 komkommers, grof geraspt
– 1/2 rode ui, gesnipperd
– 1/2 theelepel zout
– 3 theelepels suiker
– 2 eetlepels rode wijnazijn
– 1 theelepel za’atar
– 4 à 5 eetlepels olijfolie
– versgemalen peper
– 8 zwarte (of paarse – die pak ik) olijven, ontpit en in plakjes
Bereiding:
– Meng de geraspte komkommer met het zout en laat goed uitlekken.
– Voeg dan de ui en suiker toe en hussel goed door elkaar.
– Maak een dressing van de azijn, za’atar en olijfolie. Breng op smaak door royaal peper toe te voegen.
– Hussel de dressing door de komkommer in een schaal. Zet deze vervolgens afgedekt minstens 15 minuten in de koelkast.
– Haal uit de koelkast, hussel de olijven erdoor en serveer. Bon appetit!
Bron: Deze salade vond ik ooit in het mega-dikke kookboek Specerijen – Jane Lawson
Claudia
november 21, 2015 at 1:48 pmIn gedachten zie ik deze komkommersalade lonken naar een grote schaal Indonesische Rendang – ik denk dat die twee elkaar wel liggen, dus binnenkort eens even dat stoofvlees uit de vriezer halen en aan de slag. Dank weer voor een lekker recept!
Dikke kus,
Clau