Onze Franse Keuken

Kerst 2014: Kerstrijst

Kerstrijst.jpg

kerst, Menu | december 9, 2014 | By

 Kerstrijst? Ja, kerstrijst. Kastanje, kaneel, komijn en rozijnen zorgen voor een smaakcombinatie die kerst ademt. Dus is de benaming kerstrijst volgens mij helemaal op zijn plaats. Lekker in combinatie met gegrilde eendeborstfilet en een zuurkoolsigaar. Ik maak een kleine hoeveelheid, want met al die gangen tijdens het kerstdiner heb je aan één flinke schep per bord echt genoeg. Je kunt deze rijst (een dag) van tevoren maken en vlak voor het serveren afgedekt met aluminiumfolie opwarmen in de oven. Ideaal. Hij is trouwens koud ook lekker.

Recept: Kerstrijst

Voor 4 personen tijdens een kerstdiner (kleine portie)
Normaal gesproken voor 2 personen

Ingrediënten:

– 50 gram boter
– 1/2 rode ui, gesnipperd
– 70 gram wortel, in kleine blokjes
– 50 gram rozijnen, geweld
– 20 gram pijnboompitten
– 100 gram kastanjes, uit pot/blik
– 1 theelepel kaneel
– 1 theelepel komijn
– 1,5 eetlepel bruine suiker
– flinke snuf grof zeezout
– 150 gram witte rijst
– 400 ml kokend water

Bereiding:

– Smelt de boter in een soeppan en fruit hierin ongeveer 5 minuten de ui, wortel, rozijnen en pijnboompitten.
– Voeg dan kastanjes, kaneel, komijn, bruine suiker toe en een flinke snuf zeezout. Roer alles goed door elkaar.
– Voeg de rijst en het kokende water toe en roer goed.
– Kook de rijst op middenhoog vuur in 20 minuten gaat. Giet af en doe terug in de pan. Laat met de deksel op de pan (van het vuur af) nog 10 minuten staan. Roer goed door en serveer.

Bron: Dit recept is een bewerking van ‘kesaneli pilav’, uit een oude Delicious (geen idee welk nr – sorry)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress