Onze Franse Keuken

Breinbreker aspergesoep

Aspergesoep.jpg

Soepen | mei 14, 2014 | By

De ene soep is de andere niet. Daar werd ik van de week weer eens fijn op gewezen. Ik wil even snel een aspergesoep in elkaar draaien en zet zonder er over na te denken de aspergestukjes, die ik overhad na het maken van de aspergetaart (dat recept volgt later), in wat kippenbouillon op het vuur. Na een klein halfuurtje pruttelen giet ik het geheel in een blender en denk zo een aspergesoepje klaar te hebben. Niet dus. Eén grote draderige moes. Oh, shit!!!!!! En nu?? Ok geen paniek, nu is het tijd om die grijze massa, die de laatste tijd door gebrek aan slaap (dankzij nog niet altijd even goed slapende baby) niet al te best funtioneert, eens in actiestand te zetten.

Ik zet een fijne zeef op de pan giet de inhoud van de blender erdoor. Vervolgens druk ik zoveel mogelijk vocht uit de achterblijvende aspergepulp door het met een houten lepel tegen de zeef te drukken. Het aspergevocht in de pan smaakt gelukkig al aardig, maar is dun als water.

Snel even anderhalve aardappel schillen, in stukjes snijden, en koken. Ook de bovenkantjes van de asperges, die ik apart gehouden heb, kook ik gelijk mee. Afgieten, de aspergepuntjes tussen de aardappelblokjes uitvissen – ongeduldig en dus ‘heet, heet’ bijna verbrande vingers – en apart leggen. Aardappelblokjes in de soep, staafmixer erin en jahoor, nu heeft mijn soep wel de juiste structuur. Nog wat room erbij om hem echt fluweelzacht te maken en de gekookte aspergepuntjes toevoegen voor een beetje bite. Yes, gelukt. Zo, ik heb mijn braintraining voor deze week wel weer gehad.

Per ongeluk heb ik zo dus een heerlijke aspergesoep bedacht. Alleen kook ik de volgende keer de asperges en de aardappelblokjes tegelijkertijd (wel in aparte pannen). Dat scheelt een hoop tijd. Ook eens proberen? Dan raad ik je aan hem als volgt te maken:

Recept: Fluweelzachte aspergesoep

Ingrediënten:
Voor 4 personen

– 500 gram verse witte asperges
– 1,5 aardappel
– 1 liter kippenbouillon
– 200 ml room

Bereiding:

– Schil de asperges, snijd de bovenkantjes eraf (cm of 3) en leg die apart. Snijd een klein stukje van de onderkanten en gooi die weg. Snijd de asperges in 4 stukken.
– Breng de asperges met de kippenbouillon aan de kook. Doe een deksel op de pan, zet het vuur laag en laat een half uur koken.
– Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes. Doe de aardappelblokjes in een pan en giet er water bij, totdat ze net onder staan. Doe ook de aspergepuntjes erbij. Kook de aardappelblokjes in een apart pannetje helemaal samen met de aspergepuntjes gaar (zo’n 20 minuten). Giet af en haal de aspergepuntjes tussen de blokjes uit en leg apart.
– Giet de asperges en kippenbouillon in een blender en mix. Giet de inhoud van de blender vervolgens door een fijne zeef met de pan eronder. Druk al het vocht uit de aspergepulp.
– Zet de gezeefde soep op het vuur en doe de gekookte aardappelblokjes erbij.
– Zet de staafmixer in de pan en maal de aardappels helemaal fijn.
– Voeg de room toe en meng goed door de soep. Voeg de gekookte aspergepuntjes toe en geniet van een werkelijk heerlijk fluweelzacht aspergesoepje!
ps: Na toevoeging van de room kan je de soep uiteraard nog wel verwarmen, maar hij mag niet meer koken. Bon appetit!

1 Comment

  1. Ludo

    september 23, 2014 at 10:43 am

    Je kan de soep nog lekkerder maken door de schillen niet weg te gooien, maar ze eerst een 20-tal minuten te laten koken in water en deze 'bouillon' dan te gebruiken als basis van de soep.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress