Onze Franse Keuken

Frans broodje hamburger

Broodjehamburger.jpg

Broodjes, Lunch | mei 10, 2014 | By

Fransen zijn niet zo van de snack. Die gaan voor een uitgebalanceerde 3-gangen lunch met een pichèt rode wijn erbij. Als je al een snackbar of -kar tegenkomt, dan zal die waarschijnlijk gerund worden door Nederlanders en voornamelijk touristen trekken.

Toch begint het concept ‘snackkar’ langzaam zijn intrede te doen in de Franse lunchscene. Zo las ik laatst in één van de toonaangevende culinaire Franse tijdschriften over de ‘Foodtrucks’. Daar kan de ‘think outside the box’ Fransman (die blijken te bestaan), tegenwoordig terecht voor een lunch-to-go. Van couscousschotels, tot sushi, tot pizza en voor, jawel, een simpel broodje hamburger. Hoewel simpel? Daar geven ze natuurlijk wel een echte ‘French touch’ aan….

Dit is een voorbeeld van zo’n echte Franse burger – met portjus, gekarameliseerde rode ui en blauwe kaas. Lekker, maar persoonlijk vind ik de ordinaire burger met ketchup, mayo en een beetje cheddar minstens net zo smakelijk. Deze is wel leuk voor de variatie. Wil je hem ook een keertje proberen? Zo maak je hem:

Recept: Frans broodje hamburger

Ingrediënten:
Voor 4 personen

– 300 ml rode port
– 3 rode uien
– 50 gram boter
– 3 eetlepels zonnebloemolie
– 1/2 theelepel suiker
– 1 eetlepel balsamicoazijn
– 100 ml rode wijn
– 4 hamburgerbroodjes
– 4 hamburgers à 150 gram per stuk
– 4 plakken fourme d’Ambert (zachte blauwe kaas)
– 4 eetlepels mayonnaise
– zout

Bereiding:

– Laat de port in een steelpannetje inkoken totdat je een dikke siroop hebt.
– Schil de uien en snij ze in dunne ringen.
– Verwarm 20 gram boter en 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan en bak de uien met de suiker en een snufje zout, tot ze glazig zijn (laat ze niet bruin worden).
– Voeg balsamicoazijn en wijn toe, breng aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Laat de uien  pruttelen, totdat alles is ingekookt en je een gekarameliseerde uiencompote hebt (duurt ongeveer een half uur.
– Bak de hamburgers in de resterende 30 gram boter en eetlepel zonnebloemolie. Zo ongeveer 3 à 4 minuten per kant. Leg 1 minuut voor het einde van het bakken de plakken fourme d’Ambert op de hamburgers, dek de pan af, zodat de kaas mooi smelt.
– Snijd de hamburgerbroodjes open en bedek de bodem met een eetlepel mayonnaise, bedek die met een laagje gekarameliseerde ui.

– Leg de hamburger erop en giet daar een beetje portjus overheen.

– Nu alleen nog de bovenkant van het broodje erop plaatsen en klaar ben je.

 

Bon appetit!

Bron: Dit recept komt uit het Franse tijdschrift Saveurs No 209, april 2014

Psst….Ik heb al eens eerder over een Frans broodje hamburger gepost – dat recept (met Rocamadour geitenkaas en cranberries) is HIER te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress