Zelf maken: Meringue – stap voor stap

Ik gebruik regelmatig meringuemengsels in mijn desserts en taarten. Daarom leek het me handig om eens een basisrecept ‘meringue’ op mijn blog te zetten. Bij deze..
Snel zelf meringue maken met je keukenmachine is heel simpel.
Meringue maak je van eiwit en suiker. That’s it.
Deze basis kan je vervolgens ‘opleuken’ met specifieke smaakjes.
Denk aan citroensap en/of rasp, kokos, cacaopoeder, gehakte nootjes.
Zelf meringue maken – stap voor stap
Stap 1
Hou de onderstaande verhouding aan:
Voor ieder eiwit heb je 50 gram suiker nodig
Dus bijvoorbeeld:
4 eiwitten
200 gram suiker
Stap 2
Zorg dat je mengkom en garde goed schoon zijn (lees:vetvrij)
Anders lukt het je namelijk niet om het eiwit stijf te kloppen
Stap 3
Giet de eiwitten in de mengkom en klop de eiwitten stijf op de middelste stand van je mixer. Na een paar minuten zie je een soort golfjes ontstaan en die worden steeds dieper. De eiwitten zijn goed stijf als je de kom op zijn kop kunt houden en de eiwitten blijven hangen.
Stap 4
Zet de mixer vervolgens op de hoogste stand. Giet de suiker bij de eiwitten en laat het mengsel 7 minuten mengen op de hoogste stand. Zet daarna de machine stil. Neem een beetje mengsel tussen duim en wijsvinger en wrijf. Als het goed is voelt het fluweelzacht en ziet het er glansend uit. Mocht je toch nog korreltjes (suiker) voelen, meng dan nog heel even door en test het nogmaals tot je wel de vereiste zachte structuur hebt.
Stap 5
Optioneel: Mocht je een smaakje aan je meringue willen geven – voeg dat dan nu toe en meng dat nog even kort door het mengsel. Denk aan gehakte nootjes, kokos, citroensap/rasp.
Stap 6
Je meringue is klaar voor verdere bereiding
Schep bijvoorbeeld rondjes op bakpapier en bak in de oven (lage stand – 1 uur op 110 graden). Zo krijg je een mooie brosse taartbodempjes. Of dek je taart af met een mooi meringue dakje – even terug in een hete oven (180 graden – wel goed opletten om aanbranden te voorkomen) en je hebt een prachtig zoet taartdakje.
De volgende recepten met meringue zijn te vinden op mijn blog:
Anoniem
oktober 11, 2013 at 7:31 pmSuper goed geluk!! Dank je wel 😉
Anoniem
oktober 13, 2013 at 3:57 pmHoi Lisette,
Hoe kan ik merenque op cupcakes maken? Kan je me dit uitleggen?
Groetjes!
Lisette
oktober 14, 2013 at 7:01 amIk zou eerst de cupcakes bakken, uit de oven halen. Iedere cupcake voorzien van een toefje meringue en dan héél even terug in de oven /onder de grill, totdat je meringue een beetje verkleurd is – let wel héél goed op, want dat gaat erg snel. Succes.
Anoniem
december 15, 2013 at 10:47 amGraag wil ik weten waar de bakplaat in de oven moet staan. Dat lees ik niet in het recept. Ik ga ze voor het eerst maken dus is dat handig te weten. Groetjes, Sylvia
Anoniem
december 27, 2013 at 3:41 pmmijn meringue is zacht van binnen, wordt dat nog knapperig na het afkoelen?
René
Anoniem
januari 26, 2014 at 9:43 amMaakt het uit welk soort suiker je gebruikt
Anoniem
februari 8, 2014 at 7:38 pmmoet de oven alleen op hete lucht staan?
Anoniem
september 20, 2014 at 2:30 pmVeel verschillende recepten geprobeerd maar ze mislukken allemaal.
ook dit recept, ze moeten 1 uur op 110 graden maar na ee 1/2 uur beginnen ze te verbranden. ik heb 100/95 en 90 graden geprobeerd maar allemaal na 1 uur bruin???
wat doe ik verkeerd??
Anoniem
oktober 7, 2014 at 10:06 ammijn merengue was nog zacht van binnen, ik heb de eieren en de suiker er tegelijk in de kom gedaan maar het werd maar niet zo stijf dat ik het ondersteboven kon houden, moet ik de volgende x gewoon de eieren eerst kloppen en dat de slagroom of heb ik iets anders fout gedaan?
Lisette
oktober 7, 2014 at 12:02 pmHalverwege
Lisette
oktober 7, 2014 at 12:04 pmIk gebruik zelf gewoon witte kristalsuiker
Lisette
oktober 7, 2014 at 12:16 pmIk heb eerlijk gezegd geen idee. Maak je hoge punten, of kleine rondjes – is het één taart, of meerdere kleintjes? Dit is natuurlijk een meer algemene beschrijving – Probeer anders de merengue van mijn eton mess recept eens te maken (en hou die baktijden precies aan) – om te kijken of het dan wel lukt – die staat hier:
https://onzefransekeuken.nl//2013/08/het-aardbeiendessert-van-la-panacee.html
Dan kunnen we op basis van je resultaten van die bakpoging misschien tot een gerichte oplossing komen. Succes – groetjes Lisette
Lisette
oktober 7, 2014 at 12:16 pmJa, ik doe dat wel.
Emily
oktober 9, 2014 at 10:47 amprobeer eerst de eieren te kloppen, en dan de suiker er bij te doen Xx
Lisette
november 20, 2014 at 9:07 amNee, de buitenkant is knapperig en de binnenkant smeuig…Als je alles hard wilt hebben (dus zoals schuim) dan moet je een andere bereiding aanhouden.
Elle M.J. Jansen
december 23, 2014 at 3:36 pmBeste Lisette,
Fijn zo'n uitgebreid recept, maar ik heb nog 2 vragen voor je. Gisteren is mijn meringue mislukt, waarschijnlijk doordat ik niet voldoende had ontvet en de suiker er te snel bijgegooid heb. Op een ander site kwam ik daar 2 belangrijke aanwijzingen voor tegen: 1) de kommen en kloppers van de mixer ontvetten met citroensap én 2) de suiker schepje voor schepje eerst laten opnemen vóór het volgende schepje. Zou je dat in je recept willen toevoegen voor de leken zoals ik? Dat ga ik nu uitproberen…
Groet, Elle
Anoniem
december 29, 2014 at 10:07 pmHoi Lisette ,
wij hebben thuis een heteluchtoven maar op hoeveel graden en hoelang moeten de meringues dan?