Onze Franse keuken

Citroen-meringue taartjes

Citroen-meringue.jpg
Een Franse klassieker, deze citroen-meringue taartjes. Eén van mijn persoonlijke favorieten. Dit zijn leuke één-persoons exemplaren en ze zien er werkelijk prachtig uit. Toch wel heel fijn, dat ze ook nog eens bijzonder lekker smaken. Ik gebruik voor het maken van de citroenroom altijd een kookthermometer. Op die manier is heel nauwkeurig te bepalen, wanneer het mengsel klaar is. Dat vind ik wel geruststellend. Zonder lukt ook wel hoor, zoals hieronder te lezen..

Recept: Citroen-meringue taartjes

Ingrediënten:

Deeg:
– 1x hoeveelheid zoet deeg

Vulling:
– 4 eigelen (de eiwitten bewaren – die kan je dan gebruiken voor de meringue)
– 75 gram suiker
– citroenrasp van 2 citroenen (ongeveer 2 theelepels)
– 60 ml citroensap
– 40 gram ongezouten boter, koud en in blokjes

Meringue:
– 4 eiwitten
– 200 gram suiker

Bereiding:

– Bestuif je werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een dunne plak en bekleed de ingevette vormpjes met het deeg. Zet de vormpjes vervolgens een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de vormpjes uit de koelkast. Leg op ieder vormpje een laagje bakpapier en stort daar bakbonen op. Schuif de vormpjes in de oven en bak de taartbodems 10 minuten.
– Haal de vormpjes uit de oven (laat de oven aanstaan) en verwijder bakbonen en bakpapier. Laat de taartbodems afkoelen.
– Verwarm de eigelen, suiker, citroen-sap en -rasp en de boter al roerend au-bain-marie, totdat het mengsel de juiste dikte heeft. Gebruik je een kookthermometer – hou dan 80 graden aan. Doe je het zonder: zorg ervoor dat je als je met je vinger langs de achterkant van een houten lepel gaat – er een duidelijk spoor achterblijft (zie foto)

– Haal het citroenmengsel van het vuur en laat afkoelen. Verdeel het afgekoelde mengsel over de vormpjes. In ieder vormpje zal een klein laagje citroenmengsel gaan (niet tot de nog gevuld) – dat is ook de bedoeling, want er komt daarna natuurlijk nog een laag meringue op.
– Zet de vormpjes in de oven en bak 15 minuten. Haal ze daarna uit de oven en laat afkoelen, terwijl je de meringue maakt.
– Maak de meringue: zie stap-voor-stap
– Smeer de meringue op het citroenmengsel en trek hier en daar wat piekjes.

– Zet de oven op grillstand en schuif de taartjes even onder te grill, totdat de piekjes mooi verkleurd zijn – een paar minuten (goed opletten)

– Laat de taartjes afkoelen en serveer. Bon appetit!

Comments

  1. Leave a Reply

    Caroline Brouwer
    maart 17, 2013

    Dit is ook een van mijn lievelingstaarten!
    Dat frisse van de citroen en dan die overheerlijke meringue erop… hmmmm

  2. Leave a Reply

    BeginnendKeukenprinsesje
    maart 17, 2013

    Ze zien er heerlijk uit zeg, ik sla hem op bij mijn favorieten. Alleen op welke temperatuur moet je je oven voorverwarmen voor het blindbakken en met de vulling erin? Ik zet hem op mijn lijstje erbij.

    Een fijne zondag gewenst!!

Leave a Comment