Onze Franse Keuken

Verrassend lekker: Citroenmelisse-pesto

DSC_0917.jpg

Uncategorized | juli 2, 2012 | By

Onze moestuin staat vol citroenmelisse en ik vraag me al tijden af wat ik daar nou voor leuks mee zou kunnen doen in de keuken. Af en toe hussel ik wat blaadjes door een salade voor een fris accent, of ik gebruik het in combinatie met andere verse kruiden voor het maken van een lekker kruidenbotertje. Daar blijft het dan eigenlijk wel bij. Tot vorige week.

Toen kwam ik op twitter het volgende bericht tegen: “Wat moet je nu met al die citroenmelisse in de tuin? Pesto anyone?” De tweet was afkomstig van Lizet Kruyff van De Spinazieacademie en zij verwees naar een artikel over citroenmelisse in de Washington Post ‘The lovely pesky herb named lemon balm‘. 
De auteur Barbara Damrosch gebruikt het kruid o.a. voor het maken van pesto. Ze geeft daarbij overigens wel aan zelf in verhouding wat meer parmezaanse kaas te gebruiken dan bij een normale pesto.

Zou dat wat zijn: Citroenmelisse-pesto? Via twitter spreken Lizet en ik af om het ook zelf eens uit te testen. Ik maak regelmatig pesto en besluit in eerste instantie de mij vertrouwde onderlinge verhoudingen van de ingredïenten een beetje aan te houden. Geen goed plan blijkt – ik hou van grove pesto, maar met dit kruid werkt dat niet. De citroenmelisseblaadjes zijn qua structuur wat stug. De grotere stukjes blijven daardoor een beetje op je tong liggen als het ware. Ik laat de keukenmachine dan ook nog maar even lekker verder draaien totdat alles een hele fijne structuur heeft. Dat smaakt al een stuk beter. Vervolgens voeg ik extra olijfolie toe en net als Barbara extra parmezaanse kaas.

Resultaat: Een aangename verrassing. Deze fijne en toch wel erg originele pesto, is vol van smaak en lekker fris. Een leuke manier om citroenmelisse te benutten. Na enkele aanpassingen hier en daar is dit mijn pesto versie:

Recept Citroenmelisse-pesto
 
Ingredïenten:
– 20 gram verse citroenmelisseblaadjes (flinke hand vol – ik gebruik alleen het blad, niet de steeltjes)

– 1/2 teentje knoflook

– sap van 1/4 citroen (ongeveer 2 eetlepels)

– 40 gram versgeraspte parmezaanze kaas

– 20 gram pijnboompitten
– 75 ml olijfolie
– flinke snuf zout

– versgemalen peper

Bereiding:
– doe de citroenmelisse, knoflook, parmezaanse kaas, pijnboompitten en citroensap in de keukenmachine en laat deze draaien totdat alles goed gehakt is. Giet, terwijl de machine draait de olijfolie erbij en laat mixen totdat je een pesto hebt met een zeer fijne structuur. Breng op smaak met zout en peper.
 
Deze citroenmelisse-pesto is lekker door pasta, maar ook te gebruiken als (onderdeel van een) dressing voor een salade. Ik heb hem bijvoorbeeld gebruikt voor een warme bonensalade met rucola. Een erg geslaagde combinatie al zeg ik het zelf. Het recept van deze salade is morgen te vinden op deze blog.

7 Comments

 1. Lies Smits

  juli 2, 2012 at 11:08 am

  Wil ik zeker eens proberen, ben gek op citroenmelisse! Ik deed het laatst met kervel en munt door een pasta met groene groenten, zó lekker!

  Reply
 2. Anoniem

  juli 19, 2013 at 6:28 pm

  Ik heb het gemaakt, was erg lekker met tuinbonen

  Groetjes Isabel

  Reply
 3. Lisette

  juli 24, 2013 at 11:13 am

  Hi Lies,

  Dat klinkt goed! Ga ik ook eens proberen. Groetjes, Lisette

  Reply
 4. Lisette

  juli 24, 2013 at 11:14 am

  Hi Isabel – ook een goede tip- ga ik testen.
  Groetjes, Lisette

  Reply
 5. Anoniem

  augustus 10, 2013 at 10:20 pm

  Super! Ga ik van de week gelijk proberen, met de prachtig mooie citroenmelisse uit onze tuin, ik wist ook niet goed wat ik er meer mee kon doen dan de thee. Kwam al googelend op je blog, hoe toevallig, want heb vorige week je heerlijke 'homemade zomer' gekregen voor ons trouwen. En net vanavond de mint-limo gemaakt. die staat nu af te koelen.

  Reply
 6. Caroline

  mei 6, 2021 at 12:34 pm

  Dag Isabel,
  Wat een prachtige verzameling recepten.
  Ik kwam op jouw site middels mijn zoektocht naar mogelijkheden met cittoen melisse.
  Kleine feedback, zou super zijn als er een index is want ben veel tijd kwijt met zoeken.
  Verder fantastisch.
  Veel succes🌈🍀 groetjes Caroline

  Reply
 7. Caroline

  mei 6, 2021 at 12:38 pm

  Dag Isabel,
  Ik heb alsnog het vergrootglas/ de zoekfunctie gevonden! Top. Heel blij mee

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress