Onze Franse Keuken

Verse borlottibonen – Deel 1 – doppen & koken

DSC_0956.jpg

Uncategorized | juni 29, 2012 | By

Verse borlottibonen
Op de markt zag ik deze prachtige verse borlottibonen liggen. Ik kon ze gewoonweg niet weerstaan met hun opvallende fuchsiaroze kleur. Thuis kwam eigenlijk pas de vraag bij me op – “wat kan ik hiermee?” Ik heb namelijk überhaupt nog nooit een gerecht gemaakt met borlottibonen, laat staan verse. Ach, een mooi moment om daar eens verandering in te brengen.

Eerst maar eens doppen. Dat is een eenvoudig klusje. De peulen splijten makkelijk open en de bonen wip je er zo uit. Helaas blijken niet alle exemplaren even goed gerijpt en kom ik tijdens het doppen regelmatig teleurstellende boontjes tegen – niveau konijnenkeutel. Van de 250 gram verse peulen hou ik uiteindelijk een ruime ons aan mooie grote gedopte bonen over.

gedopt, maar nog niet gekookt – prachtige verse borlottibonen – wit met fuchsia roze vlekjes

De volgende stap – koken – tja, hoelang moet je verse borlottibonen koken? … lang leve internet. Even intikken op google en ik stuit gelijk op een artikel van journalist Nick Trachet met uitgebreide informatie over de borlottiboon: Culinair ontdekt: Borlotti. Ik vind zijn ‘Culinair ontdekt’ columns voor Brusselnieuws sowieso leuk om te lezen, maar daarover een andere keer meer. Nu hebben we het over verse borlottibonen en volgens Nick hebben ze qua kooktijd ongeveer drie kwartier nodig. Nou dan proberen we dat eens.

Ik zet een steelpannetje water op en zodra het water kookt voeg ik de bonen toe. Ik zet de kookwekker op 45 minuten en ga ondertussen even andere klussen doen – wij zijn hier tenslotte altijd druk op La Panacée. Na en minuut of 25 kijk ik even in het pannetje en zie dat ik net op tijd ben, want de bonen staan wel wat erg krapjes onder water. Ik voeg snel nog wat heet water toe en laat ze verder koken. Overigens is het water helemaal donkerpaars gekleurd. De bonen zelf zijn inmiddels niet meer leuk roze-wit, maar eerder saai beige.

Na 45 minuten koken haal ik er één boon uit om even te proeven: Nog wel wat aan de harde kant. Ik besluit ze nog een kwartiertje langer te laten koken. Proef nogmaals en ja – heerlijk boterzacht. De bonen zijn klaar voor gebruik en na het afkoelen worden ze verbazingwekkend genoeg weer voller van kleur; een beetje roze-bruin.

Gekookte en afgekoelde borlottibonen

Zo, de bonen zijn gedopt en gekookt. Nu nog een leuk receptje verzinnen…….
Wordt vervolgd in Verse borlottibonen – Deel 2

2 Comments

 1. Erwin in 't Veld

  september 26, 2015 at 10:54 am

  Heb ze net gekocht, ik ga ze maken!

  Reply
 2. pLUT0

  oktober 12, 2015 at 6:51 pm

  Hallo Lisette, ik vraag me af hoe "vers" jouw bonen waren! Ik heb deze bonen in mijn moestuin staan, en heb ze gisteren geoogst! (nederland) Ik heb ze gekookt en na een half uur geproefd, helemaal gaar!! Als ik ze drie kwartier, of nog erger, een uur, had gekookt was er waarschijnlijk niks van overgebleven!! Als ik ergens een kooktijd zie staan in een recept ga ik altijd veel eerder proeven, en zoals je ziet is dat niet voor niets!!

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress