Onze Franse keuken

Gepofte knoflooksoep

lezersvragen, Soepen | oktober 11, 2016 | By

Deze gepofte knoflooksoep heb ik bedacht naar aanleiding van een e-mailbericht van Jan. Dit is dan ook mijn eerste blogpost in het kader ‘lezersvragen’. Jan stuurde mij (maanden terug) de volgende vraag: ‘ Ik heb een aantal jaren geleden een bijzondere knoflooksoep in Frankrijk gegeten. Een “gewone” is natuurlijk simpel,  maar heb jij nog “speciale” recepten hiervoor?’

Nou heb ik zelf een paar jaar geleden op een terras in Cahors echt een heerlijke gepofte knoflooksoep gegeten. Fluweelzacht en verbazingwekkend subtiel qua ‘knoflook’ smaak. Ik ben dus vanuit die herinnering gaan werken aan een nieuw recept. 

Dit is de basisgedachte: Je poft hele bollen knoflook in aluminiumfolie in de oven en drukt daarna de gepofte tenen uit de schilletjes. Na wat pogingen om de verhoudingen goed te krijgen is dit het eindresultaat. Ik hoop dat dit de bijzondere soep is die Jan bedoelde. Arjan en ik vinden hem in ieder geval erg lekker.

Gepofte Knoflooksoep

Porties: 6
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • - 2 bollen knoflook
  • - 2 laurierblaadjes
  • - 2 eetlepels olijfolie
  • - 1 ui
  • - 1 wortel
  • - 1 stengel bleekselderij
  • - 2 eetlepels olijfolie
  • - 1 teen knoflook
  • - 200 gram aardappel in kleine blokjes
  • - 100 ml droge witte wijn
  • - 750 ml kippenbouillon
  • - 50 ml kookroom
  • - zout & peper
  • - desgewenst: bieslook voor de garnering.

Bereiding

  • - Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • - Snijd de bovenkant van de knoflookbollen, zodat de bovenkantjes van de tenen bloot komen te liggen. Leg iedere bol op een stuk aluminiumfolie en besprenkel met olijfolie. Leg een laurierblaadje naast iedere bol en pak de bollen helemaal in. Zet de aluminiumbollen in de oven en pof ze 45 minuten.
  • - Laat de bollen afkoelen en knijp ze dan uit boven een kom.
  • - Snijd de wortel, ui en selderij in kleine blokjes.
  • - Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en bak daarin de ui, wortel en selderij op middenhoog vuur zo'n 6 minuten. Pers dan het teentje (rauwe) knoflook uit boven de pan en bak twee minuten mee.
  • - Giet dan de wijn erbij en vervolgens de kippenbouillon. Voeg ook de gepofte knoflook en aardappelblokjes toe. Voeg royaal zout en peper toe.
  • - Breng het geheel aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat alles op laag vuur 35 minuten pruttelen.
  • - Pureer de soep en voeg de room toe. Breng indien nodig verder op smaak met nog wat zout of peper. Let op: je kunt de soep na het toevoegen van de kookroom uiteraard nog wel opnieuw verwarmen, maar hij mag niet meer koken.
  • - Schep de soep in kommen en garneer met een beetje fijngeknipte bieslook. Bon appetit!

Comments

  1. Leave a Reply

    Betty van Tol
    oktober 11, 2016

    Misschien leuk om te vermelden dat het in kleine blokjes snijden van ui, wortel en selderij Mirepoix heet, tevens ook een plaats in Zuid Frankrijk is een echte Sité Mediaval is.

  2. Leave a Reply

    Claudia
    oktober 11, 2016

    Ik vind dat Jan hele fijne vragen stelt en dat jij daar dan weer nog fijnere antwoorden op geeft. Gepofte knoflooksoep – ik ben heel erg benieuwd en het lijkt me heerlijk!
    Dikke kus,
    Clau

    • Leave a Reply

      Lisette
      oktober 12, 2016

      Ik zal hem je voorschotelen als jullie weer bij ons zijn. Promised! Dikke zoen

  3. Leave a Reply

    Elize
    oktober 12, 2016

    Gepofte knoflook is sowieso hemels 🙂 Subtieler dan rauw, door van alles lekker, dus zo’n soep moet ook heerlijk zijn! Hier komende weken een keer proberen.. Thanks!

    • Leave a Reply

      Lisette
      oktober 12, 2016

      Ben benieuwd of jij hem ook zo lekker vindt Elize – let me know. Groetjes uit Frankrijk

  4. Leave a Reply

    Marleen
    oktober 22, 2016

    Hoeveel room gaat er in de soep? Staat niet in de receptuur.

    • Leave a Reply

      Lisette
      oktober 23, 2016

      Hi Marleen, bedankt voor je bericht. Zag dat het er inderdaad niet instond. OEPS….gelijk aangepast. Nu staat het er wel in. Ik hou 50 ml aan, maar uiteraard kan je dan aanpassen naar je eigen smaak. Groetjes uit Frankrijk

  5. Leave a Reply

    Marlies
    november 26, 2016

    Yum lijkt me heerlijk! Ik ga hem vanavond maken, en dan zie je hem zeer binnenkort op m’n blog voor de foodswap. Heb er nu al zin in!

      • Leave a Reply

        Lisette
        december 5, 2016

        Dank je Marlies – Fijn dat hij heeft gesmaakt.

Leave a Comment