Walnoot-vijgencake

We hebben werkelijk een fantastische vijgenoost. Ik heb al ruim 7 kilo geplukt van onze (enige) vijgenboom voor de jam. Wat een verschil met vorig jaar, toen we door al het snoeien zo goed als NUL vijgen hadden. Ik gebruik ze uiteraard niet alleen voor vijgenjam, maar gooi ze momenteel bijna overal doorheen en creëer zo per ongeluk ook leuke nieuwe recepten. Een voorbeeld is deze walnoot-vijgencake.
Onze buurtjes, Colette & Bernard (van eind zeventig/begin tachtig), kwamen van de week op de thee. Als ze in hun huis zijn komen ze altijd even buurten. Ze wonen zelf namelijk in Parijs en bezoeken het familiehuis een paar keer per jaar. Ze kunnen mooi vertellen over hoe het leven hier vroeger was in Rignac. Daardoor komen wij steeds meer te weten over alle families in ons kleine gehuchtje. Fantastisch echt.
Het leek me leuk om ze iets met vijg voor te schotelen. Deze cake is eigenlijk meer een traditionele Franse ‘gateau aux noix’ en is dus wat compacter en droger dan een normale cake. Door het vocht van de verse vijgen blijft hij toch lekker smeuïg. Bovendien sprenkel je er vlak voor het serveren nog wat honing over en dat helpt natuurlijk ook mee. Een ontdekking. Colette vroeg me gelijk naar het recept. Misschien toch maar eens nadenken over een handige vertaaloptie op mijn blog? 🙂 Ook onze meiden vonden hem erg lekker. Ze peuterden er alleen wel eerst de vijgen even uit. Voor ieder wat wils. Een leuke herfsttaart en heerlijk bij een kopje thee of koffie. Fijn weekend allemaal!
Walnoot-vijgencake
Ingrediënten
- - 205 gram gepelde walnoten
- - 100 gram bloem
- - rasp van 1 sinaasappel
- - 110 gram rietsuiker
- - 40 gram gezouten boter gesmolten + extra voor invetten
- - 1 ei & 1 eiwit
- - 1 eetlepel Grand Marnier
- - 6 verse vijgen
- - 1 à 2 eetlepels honing
Bereiding
- - Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm in met een beetje boter.
- - Maal de walnoten fijn in een keukenmachine.
- - Voeg bloem, sinaasappelrasp en suiker toe en meng even goed.
- - Pureer 2 vijgen en voeg die samen met de gesmolten boter, ei, eiwit en de Grand Marnier toe. Meng alles goed tot een dik beslag. Strijk het beslag uit de kom gelijkmatig in de vorm.
- - Snijd de rest van de vijgen in 6 partjes en druk ze met de schilkant naar beneden licht in het beslag.
- - Bak de taart 45 minuten in de oven (na 35 minuten heb ik wat aluminiumfolie over de randen gelegd om te zorgen dat ze niet te donker werden). De cake is klaar als een breinaald/sateprikker er schoon uitkomt. Laat de taart afkoelen en besprenkel hem voor het serveren met een beetje honing.
Claudia
oktober 8, 2016 at 6:04 pmDat worden weer heel veel kaasplankjes met zelfgemaakte vijgenprut… heerlijk! 😀
Lisette
oktober 8, 2016 at 7:02 pmIk zorg dat ze klaarstaan Blogfee! Dikke zoen
Marjon
oktober 8, 2016 at 6:51 pmHallo Lisette, lijkt me een heerlijk recept, ga het zeker proberen! Leuk ook dat je weer zo actief bent, ga zo door
Ook een goed weekend,
Groetjes Marjon
Lisette
oktober 8, 2016 at 7:03 pmDank je wel Marjon. Ja, ik ga weer lekker actief bloggen de komende maanden. Nu heb ik eindelijk weer tijd :-). Groetjes uit Frankrijk
Judith Vargiu de Vries
oktober 8, 2016 at 6:51 pmInspirerend dit recept! Ga ik zeker uitproberen. Onze vijgenboom heeft haar mini oogst vorige maand al gegeven, maar verse vijgen zijn bij de Souk nog wel te koop.
Lisette
oktober 8, 2016 at 7:04 pmHi Judith, wat fijn dat julie ook een eigen boom hebben. Verse vijgen bij de Souk werken natuurlijk ook prima. Let’s face it – de meeste lezers van mijn blog hebben waarschijnlijk niet zo’n boom in de tuin staan. Ik hoop dat hij smaakt. Groetjes uit Frankrijk.
Trudy
oktober 11, 2016 at 8:48 pmHoi Lisette,
Klinkt lekker. Zou dit ook met gedroogde vijgen kunnen? Of wordt het dan echt te droog?
Lisette
oktober 12, 2016 at 10:17 amHi Trudy, dat kan wel, maar ik denk persoonlijk dat hij dan wel erg droog wordt. Groetjes uit Frankrijk
Christine
oktober 4, 2018 at 1:57 pmWat te doen met al die vijgen die van onze boom komen … een heerlijke taart! Dit is een recept wat we vaker gaan maken, dank je wel.
Lisette
oktober 5, 2018 at 2:16 pmHi Christine – wat leuk. Heel graag gedaan. Groetjes uit Frankrijk
Desiree
september 13, 2019 at 10:37 amIk heb deze gebakken met amandelen in plaats van walnoten. Zeker ook een aanrader! De amandelen natuurlijk zelf geplukt bij zwager en schoonzus in Frankrijk, evenals de vijgen!!!
Yolande Mahieu
december 18, 2019 at 9:04 pmHoe fijn moeten de walnoten, zoals gemalen koffie? Of grover
Lisette
december 18, 2019 at 11:01 pmHi Yolanda, mag iets grover. Als je het te fijn maalt, dan wordt het nattig van de olie in de noten. Hou een beetje de structuur van amandelmeel in je hoofd bij het malen – die grofheid ongeveer. Succes – groetjes, Lisette
Bep Hoogstraten
juli 28, 2024 at 2:04 pmVandaag ook heerlijk aan het bakken geweest. De taart staat nu af te koelen. Zo benieuwd naar de smaak van al deze heerlijke ingrediënten! Heb de taart wat aangepast door ook walnoten én vijgen er bovenop mee te bakken. Ziet er in ieder geval al mooi uit. Bedankt voor het recept!
Helen
november 24, 2024 at 4:26 pmeen superlekkere vijgentaart. in een springvorm door mijn man gebakken als toetje na de kaasfondue. Een doorslaand succes! om te onthouden.