Onze Franse keuken

Mini-quiches met asperges

Quiches | april 30, 2016 | By

Deze maand mag ik voor de foodblogswap iets kiezen van het heerlijke blog van Daisy. Ik kijk vaak op haar blog, want ik vind hem lekker overzichtelijk en haar gerechten zijn super maakbaar. Er staan ook een aantal stap-voor-stap vlogjes op. (note to self ‘misschien toch ook eens een vlogje maken?’…). Ik kon dit keer heel gericht zoeken, want ik wilde graag een hartige taart maken. Al snel viel mijn oog op de ‘miniquiches met groene asperges’.

Op dit moment zijn de witte asperges van Franse bodem overal verkrijgbaar en dus besloot ik ze daarmee te maken. Ook liet ik de groene paprika weg (ben daar niet zo’n fan van), maar voor de kleur voegde ik wat ringetjes lenteui toe en voor de smaak wat gerookt paprikapoeder. Een heel fijn recept. Leuk als voorgerecht, maar ook heel geschikt voor een picknick of aangeklede borrel. Bedankt voor de inspiratie Daisy!

Mini-quiches met asperges

Voorbereidingstijd1 uur
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 pak / rol bladerdeeg
  • 1 klontje boter voor het invetten van de vormpjes
  • 8 niet al te dikke asperges hou ruim 1 cm dik aan
  • 100 gram gerookte spekblokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui in kleine blokjes
  • 2 lenteuitjes in dunne ringetjes (ook het groen)
  • 2 eieren
  • 100 gram crème fraiche
  • zout & peper
  • 1/2 theelepel 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Zet vier ronde quiche/taartvormpjes klaar (ik gebruik vormpjes met losse bodem) en vet ze in met een klontje boter. Bekleed ze met bladerdeeg en prik er gaatjes in met een vork. Bedek de vormpjes met bakpapier en vul ze met bakbonen. Bak de bodempjes 5 minuten in een oven en laat daarna afkoelen.
  • Snijd de uiteinden van de asperges, schil ze met een dunschiller en kook ze beetgaar in 13 minuten. Laat uitlekken. Snijd de bovenste stukjes van de asperges af voor versiering (kijk even naar je vormpjes en zorg dat ze groot genoeg zijn om schuin te versieren - cm of 3/4). Snijd de rest van de asperges in kleine blokjes/ringen.
  • Verwarm één eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de spekblokjes knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Zet de pan terug op het vuur. Giet de resterende eetlepel olijfolie in de pan. Voeg de rode ui toe en bak op laag vuur, totdat de stukjes mooi glazig zien (minuutje of 5) en voeg dan de lenteui toe en bak nog 2 minuten op laag vuur.
  • Doe de spekjes, rode ui, lenteui en stukjes asperge (m.u.v. de puntjes uiteraard) in een kom en hussel door elkaar. Verdeel het mengsel over de vier quichebodems. Leg de aspergepuntjes op het mengsel (2 per vormpje)
  • Klop de eieren los en roer de crème fraiche erdoor. Breng royaal op smaak met zout en peper. Roer het gerookte paprikapoeder erdoor. Verdeel het eimengsel over de vormpjes. Let op: je hebt (ik althans) niet al het eimengsel nodig.
  • Schuif de quiches in de oven en bak ze 20 minuten. Bon appetit!

Opmerking

Adapted from www.lekkerhappen.com

Comments

  1. Leave a Reply

    Daisy (Lekker Happen )
    april 30, 2016

    Leuk dat je mini quiches gemaakt hebt van mijn blog. Zal heerlijk zijn met die witte asperges!
    En hartelijk dank voor jouw complimenten betreffende mijn blog. Altijd leuk om te lezen!
    Fijn weekend en tot de volgende foodblogswap!

  2. Leave a Reply

    Claudia
    mei 3, 2016

    Ziet er verdomd lekker uit, Lies! Enne… note to self… dat vlogje gaat er natuurlijk gewoon komen 😉
    Dikke kus,
    Clau

Leave a Comment