Onze Franse Keuken

Mangomousse – Samen koken op afstand

Voor deze sessie van Samen Koken op Afstand mocht Inge een recept uitkiezen. Zij ging voor de citroenmousse uit het kookboek ‘Mijn favoriete desserts’ van Janneke Philippi. Klinkt goed. Al snel kreeg ik een berichtje van Ing, dat hij wat ‘te’ was. Daarom besloot ik geen citroenmousse, maar een mangomousse te maken. Geslaagd?….Nou, dit zijn onze ervaringen:

Inge:

Wat een project he dat koken of afstand? Gewoon lekker op elkaar wachten, mails lezen, excuses bedenken om even niets te doen. Kortom ik vind het een fijn project, geen druk, wel fun. Ik mocht dit keer weer een recept uitzoeken. Mailde Lies nog even of ze voorkeur had voor “voor, hoofd of na”, wachtte vervolgens de reactie niet af en besloot dat het citroenmousse ging worden. Ik volg niet veel kookblogs (ja die van Lisette natuurlijk wel), de kookblog van Caroline Brouwer vind ik altijd ook een fijne. Daar vond ik het recept van citroenmousse uit het boek ‘mijn favoriete desserts’ van Janneke Philippi. Het boek staat al een tijdje op mijn boekenplank maar had er wonderlijk genoeg nog nooit iets uitgemaakt. Wellicht ook omdat als je alleen al kijkt de kilo’s naar de heupen springen. Hoe dan ook: citroenmousse. Caroline waarschuwde al dat je bij citroen moest opletten dat je voldoende suiker toe moest voegen. Na proeven vond ik het inderdaad nogal zuur dus ik heb een ruime eetlepel suiker nog toegevoegd. Vond het verder eenvoudig te maken, ideaal als je een etentje hebt bijvoorbeeld. Maar dan….het belangrijkste wat vond ik en het testpanel (dat bestond dit keer uit mijn vriend) ervan? Nou…….we vonden het nogal behoorlijk citroenig (ja vreemd met citroenmousse) en echt behoorlijk zuur. Te zuur eigenlijk, de rimpels sprongen er bijna in en dat is natuurlijk nooit goed. We vonden het wel echt een prima mousseje qua structuur en al denkend over wat dan een lekker fruit zou zijn kwamen wij op mango uit. Of dat een briljant plan was heb ik nog niet van Lies gehoord.

Ik:

Ok, een mangomousse dus. Ik maak vrij vaak mousses en het eerste wat mij opvalt als ik het recept lees is dat er geen stijfgeklopt eiwit doorheen gespateld hoeft te worden. Dat zorgt in mijn beleving toch juist voor de luchtigheid? Ben benieuwd. Helaas, het resultaat is een beetje teleurstellend. Ik heb verse mango gebruikt en dat is een beetje te flauw. Ook vind ik het mousse qua structuur veel te compact. Ik geef dan ook geen recept, want niet voor herhaling vatbaar. Jammer, want ik heb al vaker recepten van Janneke gemaakt en dat zijn allemaal toppers. Op naar het volgende testrecept voor samen koken op afstand……

2 Comments

 1. Claudia

  mei 5, 2016 at 8:40 pm

  Ze mogen dan flauw van smaak zijn, maar ze zien er uit om rauw in te bijten! Misschien kan een mix van citroen en mango het recept nog redden? Ik maak wel eens ijs van die combi en dat smaakt altijd heerlijk – het frisje van de citroen en het romige van de mango vullen elkaar mooi aan. Ik pleit voor een herkansing, desnoods met stijfgeklopt eiwit voor de luchtigheid!
  Dikke kus,
  Clau

  Reply
  • Lisette

   mei 12, 2016 at 12:40 pm

   Clau – ik vind dat nou een hele goede suggestie :-)… Hij gaat in de herkansing en dan inderdaad ook met eiwit erdoor. I’ll keep you posted.

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress