Onze Franse Keuken

Samen koken op afstand – Ricotta yoghurt taart

ricottayoghurttaart.jpg

Taart | april 15, 2015 | By

Voor de 3e en 4e testsessie van Samen koken op afstand hebben Inge en ik recepten gekozen uit ‘de zilveren lepel’. Een enorme pil, die eigenlijk maar een beetje in mijn boekenkast stof staat te vangen.  Allebei koken we er eigenlijk bijna nooit wat uit. De opmaak is ook niet heel aantrekkelijk. Wij zijn meer van de ‘kijk-kookboeken’. Denk aan Tessa Kiros en Annabel Langbein. Inge koos de ricotta-yoghurt taart.

Wat vond ik ervan?

 Ik ben niet zo’n ricottafan. Een beetje nietszeggende kaas met een korrelstructuur. Ik zou, zeker voor een taart, eerder gaan voor zachtromige mascarpone. Een uitdaging dus – dit recept – geen taart, die ik normaal gesproken zo één twee drie zou kiezen. Groot pluspunt van deze testsessie: Het is een makkelijk, helder geschreven recept en de taart is normaal gesproken vrij snel gemaakt. In mijn geval viel dit toch wat tegen, want ik besloot om hem samen met Marie te maken. Eigen schuld, dikke bult. Deze taart is niet geschikt om met een driejarige te bakken. Wat ik echt opvallend vond aan het recept is dat er best veel Maïzena doorheen gaat en om één of andere reden krijg ik daar altijd de kriebels van. Ik vind het rotspul. De taart werd daardoor ook wel heel erg ‘gummig’ van structuur.

 Ik vond hem ook nog eens bijzonder smakeloos. Mijn meiden vonden hem heerlijk. Grappig hoe dat werkt en gelukkig maar, want anders was hij in zijn geheel in de prullenbak terecht gekomen. Omdat hij zo stevig is, kan je de taartpuntjes zo uit het handje afhappen. Wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar, maar als je een ‘neutrale’ kindertaart zoekt dan kan je met dit recept uit de voeten.

 

Wat vond Inge ervan?

‘Bericht van Lies: heb jij de zilveren Lepel? Zullen we daar iets uit koken? Zoeken we beide iets uit. Boek is dik zat’ 
Euhm ja dat boek heb ik. Ik kook er dus nooit uit…..ik zoek mijn kookboeken altijd uit op mooie kaften, prachtige foto’s, fraaie vormgeving, stevig papier en uiteraard heerlijke recepten. Aan de eerste criteria voldoet het boek niet. Maar ja een must have hè, iedereen is er lovend over dus toen die een keer in de bonus was bij de AH nam ik hem toch mee. Hij bleef dus tot deze testsessie dicht. Al zoekend naar een recept was er weinig waarvan ik dacht: yam, lekker! Uiteindelijk koos ik de ricottataart. Een kort recept, mét maizena dus ik was benieuwd. Het leek me op voorhand wel een wat flauwe taart maar die Italianen weten wat lekker eten is dus dat komt goed.
 
Ik kan kort zijn: het kwam niet goed. De taart is redelijk easy te maken, zeker als je geen kind hebt dat de maizena laat vallen. Wel wordt maizena net cement dus ik vond het een klus op de klontjes eruit te krijgen. De taart zelfs smaakt zoals ik al dacht nergens naar en ook vriend P. die mee mocht testen vond het niks. Zoon T. kwam wat later, vroeg: ‘wat is dit?’ En op mijn antwoord: ricottataart maar geen topper’ kwam als weerwoord: ‘en waarom hebben jullie dan al de helft op?’ Kortom hij hapt prima weg maar de smaak is zeer vlak. Oh en de andere helft hebben we toch maar weggegooid. 

Wil je deze taart zelf eens een keertje maken?
Het recept staat op pagina 1069 van De Zilveren Lepel.

Zoals gezegd hebben we ook voor de 4e testsessie nog een recept uit de Zilveren lepel gemaakt. De ‘smakelijke rundvleesrolletjes’ wel te verstaan. Was dat gerecht wel een succes? Dat hoor je binnenkort.

5 Comments

 1. Caroline Brouwer

  april 16, 2015 at 6:52 am

  Hallo Lisette,
  De Zilveren lepel heb ik ook en er ook nog nooit wat uitgemaakt. Waarschijnlijk ook omdat het geen aantrekkelijk kookboek is. Toevallig heb ik pasgeleden ook een taart gemaakt met ricotta, citroen en frambozen uit de Delicious en die was echt verrukkelijk! Daar geen citroenrasp en – door van drie citroenen en dat maakt het al lekker fris. Maizena ging er helemaal niet door, maar veel amdelmeel en een klein beetje bloem. Je moet maar eens op mijn blog kijken of die je wel aanspreekt. Jammer dat jouw taart niet in de smaak viel. groetjes, Caroline

  Reply
 2. Nell Nijssen

  april 16, 2015 at 8:51 pm

  Gèh, gèh, alsof ik mezelf hoor mekkeren. Heerlijk om te lezen hoe jij, net als ik, vastberaden blijft volhouden dat iets niks is. Het komt nooit meer goed als ik eenmaal mijn standpunt bepaald heb. Maizena ….pfff het zou verboden moeten worden in een taart. Super dat je ook eens kritische noten laat vallen, love it.

  Reply
 3. Lisette

  april 20, 2015 at 8:26 am

  Hi Caroline,
  Dat klinkt al een héél stuk beter. Ik heb je heerlijke taart gezien – wie weet waag ik binnenkort nog eens een poging met jouw versie. groetjes uit Frankrijk, Lisette

  Reply
 4. Lisette

  april 20, 2015 at 8:30 am

  Hi, hi,….ja Nell, maïzena is gewoon echt niets! Her in de keuken loopt het tijdens het testkoken regelmatig mis en dan blijf ik inderdaad maar doormodderen, terwijl ik eigenlijk weet 'dit-gaat-hem-niet-worden' 🙂

  Reply
 5. Gerry/Gewoon Lekker Gewoon

  mei 25, 2015 at 3:03 pm

  Ook heerlijk (of eigenlijk wèl heerlijk): http://gewoonlekkergewoon.blogspot.nl/2011/04/bbc-masterchef-2011-amateurs-bijna.html. Soort rijstpudding-taart. Alweer lang geleden, maar ik heb er direct weer zin in.

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress