Onze Franse Keuken

Heerlijk culinair boek van Peter Mayle

PeterMayle.jpg

Kookboekreview | april 13, 2015 | By

eter Mayle, wie kent hem niet?! Zijn boek ‘Een jaar in de Provence’ is een mega bestseller en eigenlijk een soort  ‘ik vertrek’ in boekvorm. Een boek vol humor over een Engelsman, die in Frankrijk gaat wonen en ons een kijkje geeft in zijn leven nieuwe leven. Strubbelingen met locals, de bureaucratie en gewoon compleet onbegrip over onlogische dingen. Een feest van herkenning voor mij natuurlijk.

Dus toen ik laatst ontdekte dat hij ook een boek heeft geschreven over Franse culinaire feesten, moest ik dat natuurlijk gelijk hebben. In ‘Food Lessons – adventures with knife, fork and corkscrew’ dompelt Peter zich onder in de wereld van de eetfestijnen en neemt ons mee op zijn culinaire avontuur.

Zo woont hij een mis bij – gewijd is aan de zwarte truffel; is hij gast erelid van de commissie van het jaarlijkse kikkerbillenfeest in Vittel, bewondert hij de beroemde Bresse kippen en bezoekt hij een heuse wijnmarathon. Hardlopers die verkleed (!) van wijnchateau naar wijnchateau rennen – hilarisch.

Na een jaar lang diverse eetfeesten te hebben bezocht last hij een detoxweekend in, want na al dat eten mag er wel wat af. Ook dit detoxen levert weer een heerlijk verhaal op. Hij gaat namelijk met zijn vrouw naar een extreem luxe kuuroord van Michel Guerard, dé Franse chef van de slanke keuken. Detoxen met een hoog gastronomisch gehalte dus. Tja, daar zou ik ook wel heen willen. Op Michelin ster niveau afslanken blijkt bepaald geen straf.

OK; wat vind ik van dit boek?
Fantastisch! Dit boek is een ode aan de Franse eetcultuur. Op een uniek geestige manier laat Peter zien hoe serieus en soms volkomen over-de-top Fransen met eten bezig zijn. Die culinaire feesten zijn echt heel leuk om te bezoeken. Wij hebben hier ook al diverse varianten (kaas-, truffel- en aarbeienfeesten) bijgewoond.
Een absolute aanrader voor Francofielen en mensen die dol zijn op eten en culinaire verhalen.

Wil je het boek ook lezen? Bestel het HIER

1 Comment

 1. Tonia

  april 16, 2015 at 5:05 pm

  Leuk artikel, leuk boek, jammer van die Bol link (hetzelfde geldt voor alle andere boekbesprekingen). Dit boek is natuurlijk gewoon in iedere boekhandel (en online bij iedere boekhandel) te bestellen. Het kan zijn dat je door Bol gesponsord wordt, dan zou je dat op je website moeten vermelden. Als dit niet zo is: vermeld dan ajb niet automatisch Bol, heel veel boekhandels werken erg hard om het hoofd boven water te houden en klanten een brede keus te bieden. Misschien weet je het niet omdat je in Frankrijk woont: alles wat Bol kan leveren, kan iedere boekhandel leveren. Bol heeft niets anders dan een lopende band in het Centraal Boekhuis, naast de lopende band van andere boekhandels.

  Maar nogmaals: leuk artikel.

  Groet,
  Tonia

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress