Onze Franse keuken

Zelf maken: Soesjes (Profiteroles) – stap voor stap

Soesjeshoofdfoto2.jpg
 

Zelf soesjes maken is eigenlijk best een eenvoudig klusje. Dat zou je niet denken, maar het beslag heb je in een minuut of 5 in elkaar gedraaid. Nog 25 minuten in de oven en je zelfgemaakte luchtige soesjes, in Frankrijk ‘profiteroles’ genaamd, zijn klaar. Zo maak je ze:

Zelf soesjes maken: stap – voor – stap

Ingrediënten:
(genoeg voor 12 grote of 24 kleine soezen)

– 85 gram boter
  – 175 ml water
– 110 gram bloem
– 1/4 theelepel zout
– mespunt geraspte nootmuskaat
– 3 eieren

Stap voor stap bereiding:

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Zet een bakplaat klaar, bedekt met een laag bakpapier
(of ingevet –  als je geen bakpapier in huis hebt).
Meng bloem, zout en nootmuskaat in een kom.
Breng water met boter aan de kook in een steelpan.
 

 

Stap 2:
Haal de pan van het vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer alles 1 minuut goed door elkaar met een houten lepel, tot je een glad mengsel krijgt dat loslaat van de zijkant van de pan.
 
 
Stap 3:
 Zet de pan terug op het vuur, draai het vuur terug naar zacht en meng het geheel nog 2 minuten lang door elkaar op het vuur.
 

 

Stap 4:
Zet het vuur uit, haal de pan van het vuur en voeg een ei toe.
Meng het goed met de houten lepel door het mengsel.
Het zal er eerst wat vlokkerig uitzien – maakt niet uit –  gewoon doorroeren,
totdat je weer een glad mengsel hebt.
Voeg dan het 2e ei toe en herhaal de handelingen. Hetzelfde geldt voor het 3e ei.
 

 

 

 

Stap 5:
Maak kleine hoopjes van het beslag op de bakplaat of bakplaten (12 – 24 stuks) met een zekere tussenruimte. Ik doe dat gewoon met een lepel. 

 

 

Stap 6:
Schuif de bakplaat in de oven en bak de soesjes 25 minuten.
Haal ze dan uit de oven en laat ze volledig afkoelen.
 

 

Stap 7:
Snijd ze open en vul en of bedek ze met een vulling naar keuze.
Deze soesjes zijn zowel zoet als hartig te vullen. 
 
Bekijk ook mijn kookvideo op youtube:
 

 
Serveersuggestie:
 ‘profiteroles au chocolat’
 
Fijne zondag allemaal!
 

Bron: Deze stap voor stap methode is gebaseerd op het profiteroles recept uit het kookboek ‘De Franse Keuken’ – Carole Clemens en Elisabeth Wolf-Cohen

 

 

Comments

  1. Leave a Reply

    Huis in de Provence
    september 15, 2013

    deze ga ik uit proberen vd week…ziet er zo lekker uit. Had afgelopen wk Basque taart gemaakt met de buurvrouw, zet ik vd week op m'n blog.
    Was ook zoooo lekker

  2. Leave a Reply

    Nell Nijssen
    september 15, 2013

    Ja, ja, zoals jij het laat zien is het appeltje-eitje. Maar voor mij is een kookdeegje toch nog steeds zoiets als een ingewikkelde toverformule. Uitgesproken in het Oud-Sanskriet. Of zoiets. Ik vermoed dat het bij een bakkluns als ik tennisballen worden. Goed stuiterend maar zonder vulling en oneetbaar 😉

  3. Leave a Reply

    Lisette
    september 16, 2013

    Leuk – ben benieuwd Mirjam – klinkt goed 'basque taart'. Zelf nog nooit gemaakt.

  4. Leave a Reply

    Lisette
    september 16, 2013

    Hi Nell – nee, het is echt heel eenvoudig. Test het maar een keer – ik weet zeker dat ze lukken! Groetjes, Lisette

  5. Leave a Reply

    Anoniem
    september 19, 2013

    op hoeveel graden moet de soesjes in een gasoven?

  6. Leave a Reply

    vanessa
    september 19, 2013

    waarop moet ik letten als de soesjes al af zijn??

  7. Leave a Reply

    Danny van den Boogaard
    april 24, 2014

    Voor het eerst geprobeerd… toch echt een uitdaging om ze goed te kunnen spuiten… maar goed gelukt volgens mij haha wachten tot ze afgekoeld zijn. .. en dan opspuiten

  8. Leave a Reply

    Lisette
    april 25, 2014

    Goed laten afkoelen en daarna in tupperware doos bewaren tot gebruik. Pas vlak voor het serveren vullen.

  9. Leave a Reply

    Lisette
    april 25, 2014

    Hi Danny, wat goed dat je het hebt geprobeerd. Ik neem aan dat je het beslag in een spuitzak hebt gedaan en op die manier op de bakplaat rondjes hebt gespoten? Ik maak zelf eigenlijk nooit gebruik van een spuitzak voor de soesjes (alleen voor het vullen), maar maak hoopjes van het beslag met een lepel – dit om te voorkomen dat de soesjes niet luchtig worden tijdens het bakken. Ben heel benieuwd naar jouw eindresultaat – zijn ze luchtig geworden? Groetjes uit Frankrijk, Lisette

  10. Leave a Reply

    Ruud
    december 31, 2017

    Zojuist gemaakt voor vanavond. Geraspte kaas en chilipoeder toegevoegd. Zijn super geworden! Goed gerezen en nog enigzins zacht van binnen. Ik ben bang dat ze de avond niet gaan redden ?.

Leave a Comment