Onze Franse keuken

Chili con carne met een twist (Foodblogswap)

Foodblogswapsep1.jpg

Rundvlees, Vlees | september 28, 2013 | By

 

 Na één maandje te hebben overgeslagen, meldde ik me begin september weer enthousiast aan voor deelname aan de Foodblogswap. De weken vlogen voorbij en voor ik het wist moest ik op de valreep, aan het eind van een wat rommelige vermoeiende maand, nog een gerecht uitzoeken om te maken. Wat je zegt ‘last-minute werk’.

Voor de foodblogswap van deze maand mocht ik een recept kiezen van het blog Kookstel van Anne. Zij blogt over gerechten, die zij samen met haar vriend maakt. Op haar blog legt ze uit hoe ze aan de blognaam is gekomen: ‘De naam “kookstel” heeft een dubbele betekenis. Uiteraard is dat het ding waar je op kookt  maar als je de twee woorden apart leest, kun je “kookstel” ook lezen als “kokend stel”. Dat is nou precies wat mijn vriend en ik zijn 😉 We vinden het leuk om te koken, zowel apart als samen.’

Na wat speurwerk op haar blog viel mijn oog op het label ‘peulenparade’. Daar vond ik een recept voor chili con carne – jeetje, dat had ik lang niet gegeten. Dat werd hem.

Ik heb het recept een heel klein beetje aangepast naar eigen inzicht. Zo besloot ik een snelle versie te maken met bonen uit blik en heb ik wat vlees van merquezworstjes toegevoegd (die ik toevallig in de koelkast had liggen) voor wat extra pit. Anne gaf bij haar recept als tip om eventueel wat cacao toe te voegen. Ook dat heb ik gedaan – 20 gram pure (70%) chocolade om precies te zijn – Super! Wij aten deze chili con carne met rijst en avocado. Smullen – een aanrader.

Recept: Chili con carne met vleugje chocolade

Ingrediënten:

– 350 gram kidneybonen uit blik
– 2 eetlepels olijfolie
– 2 uien
– 2 tenen knoflook
– 1 rode paprika
– 1 tomaat
– 200 gram rundergehakt
– 100 gram merquezvlees (gewoon van het worstje – even van velletje ontdoen)
– 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
– 1 blikje tomatenpuree
– 250 ml runderbouillon
– 1 theelepel komijnpoeder
– 1 theelepel cayennepeper
– 1/2 theelepel oregano
– 1 blikje mais
– 20 gram pure chocolade (ik gebruik – min 70%)

Voor erbij:
– Rijst
– Avocado
– 50 gram grof geraspte belegen kaas

Bereiding:

– Snipper de ui en fruit deze in 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan op middenhoog vuur.
– Knijp na enkele minuten, als de ui een beetje glazig is, de knoflook uit boven de pan en roer goed door de uien.
– Voeg rundergehakt en merquezvlees toe en bak, totdat het vlees bruin en gaar is.
– Snijd paprika en tomaat in stukjes en voeg toe.
– Roer de tomatenpuree door het gehaktmengsel.
– Voeg tomatenblokjes, bouillon, komijnpoeder, cayennepeper en oregano toe. Roer alles goed door elkaar en breng het geheel aan de kook.
– Voeg dan de uitgelekte kidneybonen toe, doe de deksel op de pan, draai het vuur zacht en stoof het geheel 30 minuten.
– Voeg tot slot de mais en chocolade toe en roer alles nog één keer goed door elkaar. Lekker met rijst en avocado. Bon appetit!

Benieuwd naar originele versie van Kookstel, waar dit recept op gebaseerd is? Klik dan Hier
   

Comments

  1. Leave a Reply

    Anne
    oktober 1, 2013

    Hoi Lisette,
    dank voor je leuke berichtje! Jouw versie ziet er ook smakelijk uit, avocado erbij is inderdaad ook lekker!

    Groetjes,
    Anne

Leave a Comment