Onze Franse Keuken

Proef op de som – Jamie in 30min

Jamiein30minuten.jpg

Samen Koken op Afstand | november 1, 2012 | By

De eerste kooksessie van ‘samen koken op afstand’ is een feit. Inge mocht het spits afbijten en koos voor een recept (menu) uit ‘Jamie in 30 minuten’. We waren allebei heel nieuwsgierig: Is het voor een hobbykok nou echt te doen – zo’n menu maken in slechts een half uurtje?

Thema kooksessie 1:
 
Jamie in 30 minuten – pagina 194
 
Voor 4 personen:
– Rosbief
– Mini-yorkies
– Worteltjes
– Krokante aardappeltjes
– Waterkerssalade
en supersnelle jus
 
 

Ervaringen Inge:
Ing had een volledig ‘test’-etentje georganiseerd voor de familie – een leuk drie-gangen maal. Naast manlief en zoon Thomas schoven ook moeder en broer aan. Helaas bleek een etentje met gasten niet ideaal met dit recept, want je kan namelijk bijna niets voorbereiden. Kortom er viel een gat tussen soep en het hoofdgerecht. Ze had al voorzien dat 30 minuten erg krap zou gaan worden en daarom manlief benoemd tot chef vlees bakken. Een goede beslissing, want naast alle andere handelingen bleef echt geen tijd over om ook de rosbief nog iedere minuut te keren. De yorkies wilden met geen mogelijkheid uit de vormpjes komen (ondanks invetten) en waren vrij smakeloos. Het vlees met de snelle jus was een supercombi en ook de worteltjes waren een hit. De 30 minuten werden, als verwacht, niet gehaald – eerder drie kwartier – maar zonder slagveld in de keuken. Ze was gesloopt na afloop.

Mijn ervaringen:
Eerst het recept een paar keer doorgelezen, vervolgens alle spullen klaargezet en de oventimer op 30 minuten gezet. Hup…knallen maar! Het lukte me redelijk goed om alles in een half uur te maken, maar ik had geen tijd om alles tussendoor ook nog op te ruimen. Je moet het vlees heel goed in de gaten houden om te voorkomen dat het gaat aanbranden en alle overige handelingen verliepen daardoor licht chaotisch (lees: het werd een bende). Een extra handje in de keuken was bij de bereiding best handig geweest. Ik moest er zo nodig weer een wedstrijdje tegen mezelf van maken… Leermomentje! Ook bij mij wilden de yorkies niet goed uit de vormpjes komen en vonden wij ze – net als bij Inge- erg flauw van smaak. In een half uur stond het menu mooi op tafel, maar was mijn keuken ontploft. Was dus uiteindelijk ook drie kwartier kwijt en bekaf na deze kooksessie.

Tja, dat is natuurlijk niet ontspannen koken. Een leuk idee van Jamie en een prima menu, maar ik moet zeggen dat deze manier van koken mij totaal niet aanspreekt. Ik ben dol op zijn gerechten – alleen dan wel in mijn eigen tempo. Het jammere van dit kookboek is dat daar eigenlijk geen ruimte voor is – het is of het hele menu in 30 minuten koken of op basis van de beknopte beschrijving van een specifiek onderdeel je eigen bereidingschema samenstellen. Ik pak dan ook liever een ander kookboek van Jamie.

Resultaat van het braden van de rosbief – prima gelukt

 

Enkele andere onderdelen van het menu – krokante aardappeltjes, worteltjes en mini-yorkies

Conclusies:
– Lekker menu, maar de mini-yorkies als de mierikswortel/mosterdcrème mogen wat ons betreft worden weggelaten.
– Niet ontspannen koken als je het in 30 minuten op tafel wilt hebben staan.
– Beschrijving van de bereidingen is in het kookboek echt gebaseerd op het volledige menu in 30 minuten en zelfs dan nog niet heel duidelijk.
– Niet ons favoriete ‘Jamie’ – kookboek.

Op naar de 2e kooksessie. Ik ga eens even op mijn eigen tempo een gerecht uitzoeken.

psst…wij hadden nog flink wat rosbief over en hebben daar de volgende dag een heerlijk lunchbroodje mee gebouwd: Twee geroosterde boterhammen, laagje boursin, enkele plakjes koude rosbief & wat schijfjes tomaat…Smullen….
 

3 Comments

 1. Judith

  november 1, 2012 at 8:31 am

  Ja stressen het dat kookboek, maar er staan wel erg lekkere dingen in en sommige menu's lukken me toch wel in 30 minuten, maar ik heb dan wel iemand nodig die het kookboek voorleest om te zeggen wat ik moet doen, want dat kost de meeste tijd.

  Reply
 2. Paul Oosten

  november 1, 2012 at 10:13 am

  En toch had ik het leuk gevonden als er een foto was geweest van de 'ontplofte' keuken …

  Reply
 3. Sim kookt

  november 2, 2012 at 7:09 am

  De recepten uit het boek zijn best leuk, maar moeilijk te lezen. 30 minuten van Jamie is niet mijn favoriet. Geef mij maar gewoon 1 recept en ik maak het in mijn eigen tempo. Wel leuk dat je het geprobeerd hebt!

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress