Onze Franse Keuken

Ouderwetse Hollandse appeltaart

Taart | november 2, 2012 | By

Het is hier de afgelopen dagen echt herfstweer – gure wind en regen – het lijkt Nederland wel. Ik krijg gelijk zin in een ouderwetse Hollandse appeltaart. Ik bedoel zo’n taart met een grove dikke korst, appel, rozijntjes en van die gekruisde deegreepjes eroverheen. Een traditionele koffiepunt als het ware. Raar, hoe dat zo ineens op kan komen borrelen als het buiten hard waait. Ik had deze taart al een tijdje niet gemaakt en moest dus even zoeken naar mijn recept, maar ik heb hem gevonden. Ouderwets genieten!

Recept: Ouderwetse Hollandse appeltaart

Ingrediënten:
Voor het deeg:
– 150 gram koude roomboter (ongezouten) in blokjes
– 250 gram bloem
– 65 gram suiker
– 35 gram bruine basterdsuiker
– 1/2 ei
– 2 theelepels bakpoeder
– rasp van 1 citroen

Voor de vulling:
– 50 gram rozijnen
– 400 gram appels
– 1 citroen (rasp & 2 eetlepels sap)
– 2 volle eetlepels basterdsuiker
– 1 theelepel kaneel

Bereiding:
– Doe de ingrediënten voor het deeg bij elkaar in de kom van de keukenmachine en meng tot een grof deeg. Kieper het deeg op je werkblad en kneed even kort met je handen en rol het dan op tot een bol. Pak de bol in met keukenfolie en leg een uurtje in de koelkast.
– Vet een springvorm in (ik gebruik 22cm, maar 24 cm kan ook) en verwarm de oven voor op 180 graden.
– Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol de bol deeg plat tot een dunne plak. Het kan zijn dat hij hier en daar breekt – maakt niet uit. Bekleed de bodem van de springvorm met het deeg en vervolgens ook de zijranden van de springvorm (ik doe meestal tot driekwart van de hoogte). Druk alles aan met je vingers om ervoor te zorgen dat de korst overal met elkaar verbonden is. Als het goed blijven wat deegrestjes over – rol die even samen op tot een bolletje en hou apart. Zet de springvorm in de koelkast en ga verder met de vulling.
– Wel de rozijnen een kwartiertje in lauwwarm water.
– Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in dunne partjes en doe ze in een kom. Doe de citroenrasp en 2 eetlepels citroensap erbij en hussel. Giet de rozijntjes af en doe ze bij de appelpartjes. Voeg vervolgens 1 theelepel kaneel en 2 eetlepels basterdsuiker toe en hussel goed.
– Haal de springvorm weer uit de koelkast en stort de vulling in de vorm. Druk een beetje aan. Rol het overgebleven deeg uit en snijd dunne reepjes. Leg de deegreepjes kruislings over de vulling en druk aan tegen de deegrand. Schuif de taart in de oven en bak deze 40 minuten.
– Laat de taart afkoelen, verwijder de springvorm en serveer. Fijn weekend allemaal!

 

2 Comments

  1. Gerry/Gewoon Lekker Gewoon

    november 2, 2012 at 11:41 am

    Hier is het ook Hollands weer (grapje). Ik ga vandaag winterse Groningse bonensoep maken met veel vlees. Voor een beetje vlees op onze botten!
    Bij ons thuis zijn ze allemaal dol op de gewone appeltaart. Ik bewaar zelf ongeveer 1/3e van het deeg voor de bovenkant, maak de reepjes iets smaller en juist haaks op elkaar ipv schuin. De reepjes gaan mooi glanzen als je nog wat losgeklopt ei op de bovenkant smeert voor het bakken. Onze stukjes zijn altijd wel een beetje klein, als we er allemaal 2x van willen snoepen moeten we de taart wel in 12 stukjes verdelen. Holle kies formaat dus! Gr, Gerry

    Reply
  2. Lynda

    november 2, 2012 at 6:11 pm

    als je het mij vraagt…homemade appeltaart is gewoon het allerlekkerste gebak…ever…:)! Ook the day after…..:D

    Groetjes
    Lynda

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress