Onze Franse Keuken

Simpele soep met prachtige naam: Potage du père Tranquille

Uncategorized | juli 6, 2012 | By

Alleen al vanwege de naam wilde ik dit recept uittesten – prachtig werkelijk. Deze eenvoudige soep komt uit  ‘De keuken van de franse provincies – Elizabeth David’ en over de betekenis van de naam is in het boek de volgende passage opgenomen:
Père Tranquille schijnt een ietwat geheimzinnige kapucijner monnik te zijn geweest, maar de naam van de soep verwijst ook naar de vermeende slaapverwekkende eigenschappen van kropsla’.

Dit is onze versie, want tijdens het testen van het originele recept vonden Arjan en ik het eindresultaat wel erg dun. Om de soep wat dikker te krijgen hebben wij dan ook o.a. aardappel toegevoegd en de verhoudingen van bouillon, melk en kookroom wat aangepast. Recept:  Potage du père Tranquille (slasoep)

Ingredïenten:

– 1 grote krop sla
– 3/4 liter kippenbouillon
– 250 ml melk
– 250 ml kookroom
– 2 aardappelen, geschild en in grove blokjes

– 2 à 3 eetlepels suiker
– nootmuskaat (versgeraspt van een bolletje)
– zout & peper
beetje creme fraiche voor het opdienen

Bereiding:

-Was de slablaadjes en snij ze in dunne repen. Doe ze samen met de aardappelblokjes in een pan en giet de bouillon erbij. Het is de bedoeling dat alles net onder water staat.
– Laat de sla samen met de aardappelblokjes op laag vuur en half uurtje gaar pruttelen.

– Haal de gekookte sla en aardappelen uit de bouillon met een schuimspaan en pureer deze in een keukenmachine. Bewaar de bouillon.

– Doe de puree terug in een andere pan en voeg de melk en kookroom toe. Vul dit naar smaak aan met de bouillon tot je een mooie romige soep hebt (let op: je hebt dus niet alle 3/4 liter bouillon nodig (of wat daarvan nog over is na het gaarkoken van de sla)).

– Roer de suiker door de soep en breng op smaak met versgeraspte nootmuskaat, zout en peper.
– Schep de soep in de kommen of soepborden. Indien gewenst in het midden nog een schepje creme fraiche en serveer. Bon appetit!

Potage du père Tranquille

1 Comment

  1. Karien

    november 28, 2015 at 6:41 pm

    Deze soep heb ik van de week gemaakt. Een Franse vriendin van mij was veronwaardigd dat ik dit een Frans recept noemde. Volgens haar is het een buitenlands verzinsel en hebben de Fransen hier nog nooit van gehoord. Zou dat kunnen kloppen?

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress