Simpele soep met prachtige naam: Potage du père Tranquille
Alleen al vanwege de naam wilde ik dit recept uittesten – prachtig werkelijk. Deze eenvoudige soep komt uit ‘De keuken van de franse provincies – Elizabeth David’ en over de betekenis van de naam is in het boek de volgende passage opgenomen:
‘Père Tranquille schijnt een ietwat geheimzinnige kapucijner monnik te zijn geweest, maar de naam van de soep verwijst ook naar de vermeende slaapverwekkende eigenschappen van kropsla’.
Dit is onze versie, want tijdens het testen van het originele recept vonden Arjan en ik het eindresultaat wel erg dun. Om de soep wat dikker te krijgen hebben wij dan ook o.a. aardappel toegevoegd en de verhoudingen van bouillon, melk en kookroom wat aangepast.
Ingredïenten:
– 1 grote krop sla
– 3/4 liter kippenbouillon
– 250 ml melk
– 250 ml kookroom
– 2 aardappelen, geschild en in grove blokjes
Bereiding:
– Haal de gekookte sla en aardappelen uit de bouillon met een schuimspaan en pureer deze in een keukenmachine. Bewaar de bouillon.
– Roer de suiker door de soep en breng op smaak met versgeraspte nootmuskaat, zout en peper.
– Schep de soep in de kommen of soepborden. Indien gewenst in het midden nog een schepje creme fraiche en serveer. Bon appetit!
Potage du père Tranquille |
Karien
november 28, 2015 at 6:41 pmDeze soep heb ik van de week gemaakt. Een Franse vriendin van mij was veronwaardigd dat ik dit een Frans recept noemde. Volgens haar is het een buitenlands verzinsel en hebben de Fransen hier nog nooit van gehoord. Zou dat kunnen kloppen?