Onze Franse Keuken

Speciaal voor onze vegetarische gasten: Spinazierisotto met geitenkaas

DSC_0924.jpg

Pasta, Vega | juli 9, 2012 | By

De vorige keer dat ik op deze blog over risotto schreef gaf ik al aan dat ik dit eigenlijk alleen voor kleine gezelschappen maak. Dus waarom een blogpost over risotto midden in het hoogseizoen als het hier op La Panacée volle bak is? We hebben momenteel 10 volwassenen en 7 kinderen te gast – en we doen alles met zijn tweetjes – niet echt een gelegenheid voor risotto zou je denken.

Toch wel, want we hebben ook regelmatig vegetarïers te gast. Daar maken we een apart gerecht voor tijdens de table d’hôte en van de week was dat deze spinazierisotto met geitenkaas. Ik heb de eerste 75% van de risotto weer kunnen voorbereiden op de Jamie Oliver manier. Ook de rest van dit recept is een afgeleide versie van zijn spinazierisotto uit het kookboek KOOK.

 

Tijdens het diner maakte ik vlug de risotto af, terwijl Arjan ondertussen het vlees stond te bakken voor de overige gasten. Prima teamwork. Toch wel heel erg fijn dat we een groot fornuis hebben, waar we tegelijkertijd aan kunnen werken.

Recept: Spinazierisotto met geitenkaas (Vegetarisch) 
Voor 4 personen

Ingrediënten:

– 1 ui
– 2 stengels bleekselderij
– 850 ml groentebouillon (500 ml 1e deel bereiding + 350 ml 2e deel)
– 300 gram risottorijst
– 150 ml witte wijn
– 60 gram boter (20 gram voor 1e deel bereiding + 40 gram 2e deel)
– 4 eetlepels olijfolie
– 1 teentje knoflook
– 250 gram bladspinazie
– bolletje nootmuskaat om vers te raspen
– 50 gram geraspte verse parmezaanse kaas
– 100 gram zachte geitenkaas
– 1/2 citroen
– zeezout & versgemalen peper

Bereiding:

Risotto – 1e deel – (dit kan je dus ruim van tevoren doen)
– Zet een bakblik klaar voorzien van een beetje olijfolie.
– Zet een pan op de kleinste pit van je fornuis en voeg 20 gram boter en de olijfolie toe.
– Laat hierin de ui en bleekselderij glazig worden en voeg vervolgens de rijst toe. Schep de rijst goed om, zodat alle korrels bedekt zijn met een boterlaagje.
– Voeg nu de witte wijn toe en roer tot alle wijn in opgenomen door de rijstkorrels.
– Voeg, terwijl je constant rustig roert, soeplepel voor soeplepel de 500 ml warme bouillon toe. Voeg pas een nieuwe soeplepel vocht toe op het moment dat de vorige volledig is opgenomen door de rijstkorrels. Je zal hier ongeveer een kwartier voor nodig hebben.
– Als alle bouillon is opgenomen door de rijst zet je het vuur uit en stort je de voor 75% gemaakte risotto op het bakblik en laat dit afkoelen tot je het nodig hebt.

Risotto is voor 75% klaar – laten afkoelen tot gebruik  

Risotto – 2e deel + bereiding overige ingrediënten – vlak voor het aan tafel gaan
– Zet een pan op het vuur en verwarm de verse bladspinazie al roerend met een beetje olijfolie.
– Breng de spinazie, als deze geslonken is, goed op smaak met versgeraspte nootmuskaat, zout en peper. Tot gebruik even warmhouden op laag vuur.
– Maak vervolgens de risotto af. Je hebt daarvoor nog ongeveer 350 ml groentebouillon nodig.
– Giet de helft (175 ml dus) daarvan in een soeppan en zet het op hoog vuur op de kleinste pit van je fornuis. – Voeg de risotto toe en breng het geheel al roerend tegen de kook aan.
– Zet het vuur wat zachter en voeg soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Voeg pas weer een nieuwe lepel toe als de vorige is opgenomen door de rijst.
– Als alle bouillon verwerkt is haal je de pan van het vuur. Voeg de parmezaanse kaas en de boter toe. Roer goed tot dit mooi is gemengd met de rijst. Doe een deksel op de pan en laat de risotto nog een minuut staan.
– Stort de warme spinazie op een werkplank en hak de blaadjes in grove stukken. Roer de spinazie vervolgens door de risotto.
– Maak de borden op: Verdeel de groene risotto over de borden en verkruimel de zachte geitenkaas erover. Geef nog even een ferme draai aan de pepermolen boven de geitenkaas en serveer direct. Bon appetit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress