Onze Franse Keuken

Dulce de leche – zelf maken

Dulce de leche is een karamelpasta gemaakt van melk, suiker en bakpoeder. De bestanddelen worden heel langzaam gekookt tot een karamel en soms voegt men wat vanille(extract) toe. In een aantal winkels is het kant en klaar verkrijgbaar, maar ik heb het hier in Frankrijk nog niet gevonden. Dus dan moet je het zelf maken en dat blijkt best eenvoudig…

Het enige wat je hoeft te doen is een blik gezoete gecondenseerde melk een paar uur koken. Ja, je leest het goed: een paar uur. Drie, om precies te zijn. Het is dus vooral een kwestie van lange adem. Vanwege het tijdrovende aspect, zou ik dit kookproject praktisch benaderen. Doe het altijd voor een paar blikken tegelijk. Je kunt ze namelijk best een paar maanden bewaren na het koken. Ongeopend uiteraard. Na openen altijd in de koelkast stallen en dan is het nog ongeveer een weekje houdbaar.

Belangrijk puntje: zorg ervoor dat de blikken helemaal onder water blijven staan tijdens het kookproces. Ik neem altijd een grote pan en voeg zo nu en dan wat water toe, als het niveau teveel daalt. Gewoon regelmatig even kijken. Laat de blikken na het koken helemaal afkoelen. 

Tja, en waar gebruik je deze Dulce de leche dan vervolgens voor? Je kunt het als broodbeleg gebruiken of over een bolletje ijs gieten. Ik gebruik het vaak als onderdeel voor een taartvulling. Vooral de ‘Banoffee pie’ is een favoriete bestemming. Mijn recept voor die taart zal ik aanstaande vrijdag voor jullie op mijn blog zetten. Fijne dag allemaal.

 

4 Comments

  1. Tessa

    juni 25, 2018 at 1:48 pm

    Hi, ik doe de blikken tegenwoordig in de snelkookpan. Gaat stukken sneller. Pan op druk brengen en 40 minuten laten koken. Daarna is het klaar! 😉

    Ik weet niet of je een snelkookpan hebt want het is echt een ideale manier.

    Groeten,
    Tessa

    Reply
    • Lisette

      juni 25, 2018 at 2:43 pm

      Hi Tessa, nou dat is misschien wel een hele goede reden om er één aan te schaffen…. Bedankt voor de goede tip.

      Reply
  2. Beatriz

    juni 25, 2018 at 2:36 pm

    Hoi Lisette,
    In Brazlilië maken we dulce de leche altijd in een snelkookpan. Het is hetzelfde proces, maar het is binnen 20 minuten klaar. Misschien is een snelkookpan niet zo populair in Nederland of Frankrijk als het in Brazilië is, maar als iemand eentje thuis heeft, is dat een goede tip. Leg het blik onder water, dek de snelkookpan af en, nadat de druk begint, wacht precies 20 minuten en is het klaar. Heerlijk. 🙂

    Reply
    • Lisette

      juni 25, 2018 at 2:45 pm

      Hi Beatriz – bedankt voor de goede tip! De snelkookpan is hier wel populair, alleen ik gebruik hem tot nu toe nog niet… Ga ik dus gelijk verandering in brengen. Groetjes uit Frankrijk.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress