Kerst voorgerecht – Broccoli flapjes van brickdeeg met roomkaasdip

Gisteren gaf ik je het 2e volledige kerstmenu en nu ga ik dus snel verder met nummer 3, oftewel mijn ‘no stress’ menu. Het idee achter dit menu is dat je alle gangen ruim van tevoren kunt bereiden en/of klaarzetten. Op die manier heb je het grootste gedeelte van het kookgebeuren al achter de rug voordat de gasten komen, en kan je gezellig mee borrelen. Uiteraard moet je nog wel even de keuken in, maar dat is echt voor kleine handelingen. Klinkt dit als muziek in je oren? Let dan de komende dagen even goed op.
Dit is de 2e gang van het menu (eerste gang staat al op ergens op mijn blog): Broccoli flapjes van brickdeeg met een roomkaas dipsausje. Je moet even doorhebben hoe het werkt. Het eerste flapje vouwen is net origami voor beginners, maar je hebt het echt zo te pakken en dan draai je die dingen zo in elkaar. Kijk gewoon goed naar mijn stap-voor-stap foto’s en dan moet het lukken.
Doe dit gewoon een dagje van tevoren en leg de flapjes dan naast elkaar in een ovenschaal. Dek die af met folie en zet in de koelkast tot gebruik. Ook de dip maak je vast klaar en zet je afgedekt in de koelkast. Vlak voor het serveren alleen nog borden klaarzetten. Dip in de bakjes doen en de flapjes even 2 a 3 minuten per kant bakken. Zeg nou zelf, dat is toch easy?!
Recept: Broccoli brickdeeg flapjes met roomkaasdip
Voor 4 personen (3 flapjes pp)
Ingrediënten:
Voor de flapjes:
– 150 gram broccoliroosjes
– 75 gram St Moret (of andere roomkaas)
– 1 eetlepel Sherry azijn
– 1 eetlepel honing
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepel gedroogde tijm
– 6 vellen brick deeg (rond)
– olijfolie (voor invetten brick deeg & bakken)
Voor de dip:
– 75 gram St Moret
– 1 eetlepel Sherry azijn
– 1 eetlepel honing
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepel gedroogde tijm
Bereiding:
– Kook de broccoliroosjes 6 minuten, giet af en laat afkoelen.
– Prak de broccoliroosjes grof.
– Meng in een kom de azijn, honing, olijfolie en tijm door elkaar. Roer de broccolistukjes erdoor.
– Leg een brick vel klaar op je werkblad.
– Knip het doormidden.
– Leg één helft horizontaal voor je (dus rechte kant boven en bolle kant onder).
– Vet de brickdeeg royaal in met olijfolie.
– Knip desgewenst de uiteinden recht af, zodat je echt een rechthoekje hebt (niet echt nodig hoor).

– Het is van belang dat je het stuk deeg als driehoekjes voor je ziet.
– Het eerste driehoekje loopt van de linkerbovenkant tot linkonder en dan schuin rechts naar boven.
– Onder die schuine lijn (v linksonder tot rechtsboven) leg je een bolletje broccolimengsel.

– Neem dan weer de punt linksonder en klap die schuin rechts omhoog.
– Neem dan de punt linksboven en klap die horizontaal naar rechts.
– Zo,…dat is flapje één…nog 11 te gaan ( 3 pp)….
– Leg de flapjes naast elkaar in een ingevette ovenschaal of op ingevet bakpapier (dat doe ik)

– Maak de dipsaus door 75 gram St Moret te mengen met de azijn, olie, honing en tijm. Verdun eventueel met een beetje water. Dek ook je dip af met keukenfolie en zet in de koelkast tot gebruik.
– Verwarm vlak voor het serveren een laagje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de deegflapjes 2 à 3 minuten per kant. Leg er 3 op ieder bord en geef er een klein beetje dipsaus bij. Bon appetit!
Anoniem
december 22, 2015 at 9:03 pmHi lisette,
Je menu ziet er heerlijk uit! Heb je enig idee waar het brick deeg te koop is? Ik woon in Amsterdam maar kon helaas niets vinden op internet. Is er eventueel nog een alternatief qua deeg? Bijvoorbeeld filodeeg?
Fijne feestdagen,
Groetjes,
Ingrid
Lisette
december 24, 2015 at 5:33 pmHi Ingrid, vaak is het verkrijgbaar bij de toko. Loempiavellen zijn beter alternatief Dan filo – want dat is Wat dun – Misschien als je meerdere lagen gebruikt, maar is wel echt een hele andere structuur. Succes en fijne kerst!