Onze Franse Keuken

Kookboekpareltje: Chocolate & Zucchini

DSC_0966.jpg

Uncategorized | augustus 21, 2012 | By

Jammer dat ik hem uit heb! Dit geweldig kookboek van Clotilde Dusoulier.

Clotilde is een Parisienne, die sinds 2003 over haar kookavonturen schrijft op haar blog ‘Chocolate & Zucchini’. Deze blog is een zéér groot succes en inmiddels is zij ook auteur van maar liefst twee eigen kookboeken. Om gezond jaloers van te worden.

De titel van haar blog en gelijknamige boek komt, naar eigen zeggen, overeen met de twee gezichten van haar kookpersoonlijkheid:
Chocolate – vanwege haar voorliefde voor alle zoetigheden, chocolade in het bijzonder.
Zucchini (courgette) – omdat ze dol is op groente en een duidelijke voorkeur heeft voor gezond en puur voedsel.

In dit eerste kookboek – Chocolate & Zucchini – beschrijft ze haar dagelijkse avonturen in een Parijse keuken. Het is een echt lees-kookboek met leuke anekdotes over dinertjes met vrienden en jeugdherinneringen. Een verhaal over apérohapjes die van de schaal worden gegrist tijdens een feestje en het fameuze ‘taartdeeg-recept’ van moeder. Ik heb werkelijk genoten van begin tot eind. Bij het omslaan van iedere pagina was ik weer aangenaam verrast door de leuke schrijfstijl, smaakvolle opmaak en heerlijke recepten.

Clotilde is ook gewoon een enthousiaste amateur kok en dat merk je bij de samenstelling van de gerechten. Niet té gestyled, maar wel met mooie foto’s- gewoon door haarzelf gemaakt. Hier en daar staan leuke weetjes en keukentips. Bovendien heeft wijnexpert Lenn Thompson bij ieder recept een wijnadvies geschreven. Dat maakt het helemaal af.

Haar ‘tomato tatin’ recept – ok, onze eigen interpretatie daarvan dan – heeft hier op La Panacée zijn plaatsje veroverd tussen onze vaste quiche-varianten. Hij wordt altijd bijzonder enthousiast ontvangen. Ik ga zeker ook nog andere gerechten uit dit boek maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tajine met lamsvlees en peer of een quinoa-taart met champignons en bacon?

Chocolate & Zucchini  is een aanrader voor iedereen die van de eenvoudige en pure Franse keuken houdt en het geen probleem vindt om Engelstalige (of Franstalige) kookboeken te lezen. Een Nederlandse uitgave bestaat volgens mij (nog) niet.

Wat mij betreft in ieder geval een echt kookboekpareltje.

3 Comments

 1. Kelly @ Kell's Kitchen

  augustus 21, 2012 at 10:59 am

  Wat leuk dat je haar boek hebt; volg haar blog al jaren! Staan vast heerlijke dingen in! Handig die wijntips erbij.

  Reply
 2. Antoinette Coops

  augustus 21, 2012 at 1:31 pm

  Ik ga meteen op zoek naar het blog. Merci bien Lisette!

  Reply
 3. Lisette

  augustus 21, 2012 at 5:40 pm

  Ja, het is echt een aanrader. Ik heb ook gelijk maar haar andere boek 'edible adventures in Paris' besteld. Zal je nog wel even laten weten of die ook zo leuk is.

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress