Onze Franse Keuken

Moestuin ‘Sauvage’

DSC_0966.jpg

Uncategorized | juni 4, 2012 | By

Ik introduceer een nieuwe vorm van tuinieren in ons dorp: de moestuin sauvage, oftewel de wilde moestuin.
Al onze buren hebben een prachtige moestuin met mooie nette rijen. Hier de sla, daar de prei en de tomatenplanten zijn netjes opgebonden. Dankzij de opbrengst is men hier deels zelfvoorzienend en dat zie je op het Franse platteland natuurlijk nog best veel. Enkele dorpsgenoten oogsten zelfs zoveel dat ze hun spullen op lokale boerenmarkten verkopen. Allemaal best indrukwekkend (en intimiderend) voor een voorheen stadse tante, zoals ik.

De afgelopen jaren heb ik met wisselend succes de nodige groente tot volle wasdom gekweekt. Vaak met hulp van buurtgenoten, die tijdens de dagelijkse wandeling wat tips gaven als ze me weer eens zagen zwoegen met mijn armetierige stekjes.

Dit jaar zal het anders gaan. Door de komst van ons dochtertje Marie (nu ruim vier maandjes oud) is er naast het runnen van onze chambres & table d’hôtes niet echt veel tijd over. Op zijn zachtst gezegd……
Om eerlijk te zijn viel het mij voorgaande jaren ook al best zwaar om onze moestuin bij te houden. Als je het een beetje goed wilt aanpakken heb je er zo een halve dagtaak aan. Daar komt nog bij dat ik totaal geen groene vingers heb. De plantenbakken en hangende bloemenmanden tijdig van water voorzien kost me al ontzettend veel moeite.


Dat neemt niet weg dat ik iedere keer weer apetrots ben als ik groente uit eigen tuin kan serveren tijdens onze table d’hôte. Zo hadden we vorig jaar veel courgettebloemen (zie: Recept: Gevulde courgettebloemen ) en eigen tomaten smaken toch echt het allerlekkerst. Dit seizoen laat ik de natuur zijn gang gaan en ga dus
voor de wilde moestuinvariant. Gelukkig staat hij ondanks mijn verwaarlozing vol prachtige kruiden. Die gaan blijkbaar hun eigen weg en zijn niet afhankelijk van mijn zorg. Daar maken we dan ook dankbaar gebruik van in onze keuken. Dit jaar op La Panacée dus een moestuin sauvage. Volgend jaar zien we wel weer verder. En ach, zeg nou zelf: Even je tuin inlopen voor een handje geurige verse tijm is toch ook al prima? 

1 Comment

  1. Miss Healthy

    juni 5, 2012 at 11:37 am

    Groot gelijk! Waarom moeten het altijd nette rijtjes zijn? Iets anders kan ook leuk zijn. Als de groente maar lekker is.
    Bij mij gaan plantjes vaak dood, dus je bent niet de enige 😉

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress