Onze Franse Keuken

Zelf maken: Kippaté met pistachenoten

kippatepistache.jpg

Kip, Vlees | oktober 27, 2013 | By

Een paté zonder lever – een zeldzaamheid – en dat vind ik zelf eigenlijk wel een pluspunt van deze versie. Misschien kan dit recept jou ook over de streep trekken om zelf paté te maken als lever niet echt je ding is. Ik ben nu inmiddels wel gewend aan gebruik van lever in gerechten – je kan daar niet omheen als je in Frankrijk woont en vaak zelf paté’s maakt – maar ik blijf het vieze glibberige dingen vinden. 

Deze paté is het lekkerst als je kippenvlees gebruikt van het bot, maar heb je daar geen tijd voor dan kan je ook gewoon kipfilet gebruiken. De pistachenoten zorgen niet alleen voor een lekker smaakaccentje, ze laten de plakken er ook mooi uitzien. Hij moet een nachtje in de koelkast – dus zorg dat je hem tijdig maakt.

Leuk als voorgerecht, maar ook zeer geschikt voor een koud buffet. Serveer deze paté met een kruidenmayonaise, want anders is hij wat aan de droge kant (tja, dat is dan weer een nadeel aan het weglaten van lever)…..

Recept: Kippaté met pistachenoten

Ingrediënten:

– 450 gram kippenvlees zonder bot of vel (of kipfilet)
– 1 witte boterham
– 60 ml slagroom
– 1 eiwit
– 1 ui, gesnipperd
– 1 teen knoflook, fijngehakt
– 75 gram gekookte ham, in kleine blokjes
– 90 gram kipfilet, in kleine blokjes
– 40 gram gepelde pistachenoten
– 3 eetlepels gedroogde dragon
–  mespunt versgeraspte nootmuskaat
– 1/2 theelepel zout
– 1 theelepel peper
– beetje olijfolie

Voor de kruidenmayonaise
– 4 eetlepels mayonaise
– 2 eetlepels fijngehakte verse kruiden naar keuze (ik gebruik ook vaak 1,5 eetlepel persillade – een gedroogd kruidenmengsel – dat men hier in Frankrijk ook wel escargotkruiden noemt)

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Snijd de 450 gram kippenvlees/kipfilet in blokjes en maal dit in een keukenmachine tot een gladde puree.
– Doe de room in een kom en laat de boterham zonder korstjes daarin weken.
– Voeg het gepureerde kippenvlees, het eiwit, de ui en knoflook toe en meng alles met je handen goed door elkaar.
– Voeg dan de kleine blokjes ham en kipfilet toe, evenals de pistachenootjes, dragon, nootmuskaat, zout en peper. Meng nogmaals alles goed door elkaar met je handen.
– Leg een stuk aluminiumfolie klaar en bestrijk een rechthoek van ongeveer 10 cm bij 30 cm met olijfolie. Schep het kipmengsel erop en vorm een rechthoek op het ingevette stuk.

– Vouw dan de lange zijden van het folie naar elkaar toe, vouw ze samen en zorg dat het pakketje goed is gesloten. Vouw de uiteinden dicht en leg het pakket in een braadslee.
– Zet de braadslee 1,5 uur in de oven, laat de paté afkoelen en zet hem een nacht in de koelkast. Snijd de paté in plakken en serveer met een kruidenmayonaise.

Bron: dit is een bewerking van ‘Ballotine de volaille aux pistaches’ uit De Franse Keuken van Carole Clements en Elizabeth Wolf-Cohen

4 Comments

  1. Christien

    oktober 28, 2013 at 11:14 am

    Het ziet er heerlijk uit. Ik ga deze bewaren voor het eerstvolgende buffetje!

    Reply
  2. Frances Weijn

    december 5, 2017 at 4:17 am

    Leuk recept, toch een paar vragen. Hoeveel plakjes haal je hieruit? Ik geef binnenkort een etentje voor 12 personen, en dit zou 1 van de gerechtjes kunnen zijn. Oh en het verbaasde me dat je het pakketje gewoon in een braadslee doet. Ik ben gewend om pate’s en terrines in een vorm in een braadslee met water te zetten.. Is dit niet net een gehaktbrood dan?

    Reply
    • Lisette

      december 7, 2017 at 9:49 am

      Hi Frances, Je haalt er zo’n 10 plakken uit (12 dunne moet ook lukken). Dit is qua bereiding inderdaad meer een gehaktbrood. Je pakt hem in folie om te zorgen, dat er zo weinig mogelijk vocht uitloopt. Als je het in een patévorm doet, dan wordt hij te droog. Heb ik ook wel eens geprobeerd, vanuit dezelfde gedachte als jij hebt – maar dat werkt niet. Ik adviseer dan ook deze bereidingsmethode. Succes met je etentje – als je deze paté maakt, laat je dan even weten wat jullie ervan vonden. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

      Reply
  3. Marjon

    september 15, 2018 at 4:32 pm

    Ik heb de helft van de ingrediënten gebruikt en staat nu in de oven. Ik heb hem in bakpapier in een ovenschaaltje met deksel gedaan en het ruikt super. Na 1 uurtje was het bij 180graden al klaar en ziet er lekker uit. Moet nu alleen een nachtje wachten, voor de lunch morgen. Ik kijk er al naar uit. Ik had ipv ham en kip had ik gerookte kipfilet in blokjes toegevoegd. Heb je ook een idee om dit te maken met eend? Lijkt me ook lekker maar welk eendenvlees gebruikt je dan, waar we in nl dan ook aan kunnen komen?
    Ontzettend bedankt voor het recept, heerlijk.

    Groetjes Marjon

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress