Onze Franse Keuken

Lock-down in Frankrijk weekoverzicht 9

lock-down in Frankrijk

Rondom La Panacée | mei 18, 2020 | By

We hebben de eerste week met versoepelde maatregelen achter de rug. Een week waarin vrienden bij ons komen lunchen, we een fietstochtje maken, de Nederlandse verslaggeving omtrent ‘vakantie in Frankrijk’ verwarring oplevert, de meiden een dagje naar school mogen en we familiebezoek krijgen. Een samenvatting van onze negende week in (minder strikte) lock-down.

Maandag 11 mei: Proost! Vanaf vandaag worden in Frankrijk de lock-down maatregelen enigszins versoepelt. Zo mogen we weer met maximaal 10 mensen samenkomen, mits we de gepaste afstand (1 meter) bewaren. Weken geleden hebben we met onze vrienden afgesproken, dat ze zouden komen lunchen zodra dat weer is toegestaan. Vandaag dus. Wat fijn om elkaar te zien en uitgebreid te kunnen bijpraten onder het genot van een goed glas wijn. Voor de lunch heb ik onder dit heerlijke soepje gemaakt:

Wortelsoep met limoensap. Het recept zal ik van de week uitwerken en online zetten.

Dinsdag 12 mei: Door de versoepeling mogen we ook weer van het terrein om bijvoorbeeld een wandeling of fietstocht te maken. Na de thuisscholing gaan we gelijk op pad.

Onderweg komen we een aantal dorpsgenoten tegen. Iedereen zit verlegen om een praatje na die acht weken complete lock-down. Hond Maja van één van onze buren moet nodig naar de trimmer. De buurvrouw vertelt, dat ook daar, net als bij de kappers, inmiddels lange wachttijden zijn. Maja kan pas eind juni terecht.

Woensdag 13 mei: Op woensdag geen (thuis)school en daarom verzinnen we andere activiteiten. De meiden willen verven. Poes Johan ligt er gezellig bij te slapen.

Donderdag 14 mei: Annick mag voor het eerst weer naar school. We hebben vooraf een hele lijst met voorschriften gekregen. Zo moeten we bijvoorbeeld de temperatuur van de kinderen opnemen voordat ze naar school gaan. (Netjes gedaan, is prima). Ze moeten al hun schoolspullen meenemen:

We moeten een picknick meegeven, want de kantine is gesloten. Ook is ons verzocht de kinderen goed uit te leggen, dat ze altijd minimaal 1 meter afstand van elkaar moeten houden. Zowel van de juf als van de andere kindjes. Ook moeten de ouders een mondkapje op, als ze hun kind afleveren bij één van de drie speciaal toegewezen ingangen.

Edouard Philippe heeft aangegeven, dat de Fransen waarschijnlijk tijdens de zomervakantie (juli/augustus) in eigen land op vakantie mogen. Daarbij is overigens nog onduidelijk of ze zich dan ook mogen verplaatsen buiten de 100 kilometer zone rondom hun woonhuis. Ook gaan de cafés en restaurants per 2 juni open, mits ze in de ‘groene zone’ liggen. Dit alles is onder voorbehoud van de ontwikkelingen van het aantal daadwerkelijke besmettingen/IC opnames de komende weken. De overheid gaat de toeristenbranche steunen met een pakket van zo’n 18 miljard Euro.

Annick komt blij uit school. Ze heeft een leuke dag gehad. Wel waren er uiteindelijk maar drie kindjes aanwezig van haar klas.

Vrijdag 15 mei: Nu is Marie aan de beurt. Ze is dolblij dat ze weer naar school mag. Ik lever haar met al haar tassen af aan de achter ingang van de school. Annick is vandaag wat dwars. De thuisscholing verloopt wat stroef zullen we maar zeggen. Die moet waarschijnlijk even ontladen na die eerste schooldag.

Wij ontvangen de sanitaire voorschriften voor onze sector. De regels waar wij ons als vakantie accommodatie in verband met Corona aan moeten houden zijn niet mis. Zo zijn de eisen met betrekking tot de schoonmaak nog strikter en worden specifieke regels voorgeschreven omtrent bijvoorbeeld de table d’hôte. Gelukkig zijn wij kleinschalig en hebben we de ruimte om met wat aanpassingen hier en daar aan de gestelde voorwaarden te kunnen voldoen.

We worden opgeschrikt door een nieuwsbericht op de NOS met als kop ‘Geen buitenlandse toeristen naar Frankrijk’. Ook lezen we ‘La Douce France’ zit niet te wachten op buitenlandse toeristen’. Dat gaat lekker. Later op de dag blijkt dat de NOS onjuiste informatie heeft gepubliceerd. Het bericht wordt ingetrokken. Het besluit omtrent de vakanties in Frankrijk wordt pas eind mei genomen door de Franse regering. Tot die tijd is niets zeker en zorgen dit soort nieuwsberichten voor onnodige verwarring. Ik word er in ieder geval erg onrustig van.

Marie heeft een hele leuke schooldag gehad. In haar klas waren vandaag vijf kindjes aanwezig.

Zaterdag 16 mei: We trekken er met zijn viertjes op uit. Wat fijn, dat dit weer kan. De meiden gaan op de fiets en Arjan en ik proberen ze al wandelend bij te houden.

We kunnen kersen plukken in onze tuin. De vogels hebben er al best veel gepikt, maar dat mag de pret niet drukken. Ze smaken heerlijk.

Zondag 17 mei: Familiebezoek! Arjan zijn broer Bart woont met zijn gezin 87 km verderop. Dat is dus binnen toegestane 100 km zône. Vandaag komen ze naar ons toe. Zo leuk om elkaar te zien. Het is prachtig weer en dus zitten we lekker in de tuin. De meiden zijn heel blij dat ze met hun neefje en nichtje kunnen spelen. Speciaal voor Bart heb ik de worstenbroodjes gemaakt. Ook zet ik mijn nieuwe variant – met Frikandel en Currysaus – op tafel.

Ook dit recept verschijnt binnenkort online.

Schoonzus Boor heeft voor Arjan als verjaardagscadeau een heel krat met planten voor in de moestuin meegebracht. We planten ze gelijk en Boor geeft me een aantal handige tips. Zij hebben zelf namelijk een hele grote moestuin. Ik ben nog wat onwennig als het op tuinieren aankomt. Dus het is fijn om wat nuttige aanwijzingen te krijgen. Al doende leert men.

Aan het einde van een heerlijke middag prikken we gelijk een nieuwe date. Over twee weken gaan we hun kant op. Wat een mooie afsluiting van deze week.

Ik ben benieuwd wat ons de komende Hemelvaart’s week te wachten staat….

HOU AFSTAND, BLIJF THUIS en PAS OP JEZELF EN ELKAAR.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress