Onze Franse Keuken

Worstenbroodjes zelf maken

worstenbroodjes zelf maken

Borrelhap, Brood | mei 10, 2020 | By

Worstenbroodjes zelf maken. Een leuk bakproject tijdens deze lock-down periode. Zeg nou zelf. Je wordt toch blij als je deze heerlijke broodjes ziet ? Ik wel in ieder geval. Ze kregen van Arjan het oordeel ‘Ze smaken precies als de Brabantse worstenbroodjes, die mijn moeder altijd bij de bakker haalt’. Kijk, dat was nou ook precies de bedoeling.

Worstenbroodjes zelf maken. Dit is het eerste recept van mijn nieuwe project: ‘Brood bakken’. De afgelopen weken ben ik me een beetje gaan oriënteren op het gebied van broodrecepten. Gewoon als fijne afleiding en een manier om deze lock-down periode te benutten voor iets positiefs en leerzaams op kookgebied.

Dit recept is echt met horten en stoten tot stand gekomen. Zo viel mijn deeg in eerste instantie wat te stug uit. Toen ik dat na enkele baksessies onder controle had, was het vervolgens zoeken naar de juiste verhouding ‘worst’-‘deeglaagje’, maar….nu heb ik hem.

Naast deze worstenbroodjes heb ik ook nog andere broodrecepten voor jullie in petto. Zo ben ik ook bezig met een luchtige brioche versie. Dit tot grote vreugde van de meiden, die maar wat graag als proefpanel fungeren. Mijn brioches zijn tot nu toe gelukkig allemaal al qua smaak goed uitgevallen, maar helemaal tevreden ben ik nog niet.

De eerste keer viel de korst te donker uit. De afgelopen keer was hij qua structuur eigenlijk net iets te droog. Het is een leerproces. Pas als ik echt tevreden ben over het eindresultaat verdient het betreffende recept een plekje op mijn blog. Het brioche recept houden jullie dus nog tegoed.

Terug naar het recept van vandaag.

Een belangrijk puntje is dat je zorgt dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Let er ook op dat je patentbloem en verse gist gebruikt. Ik dacht een keer ‘Ach, gewone bloem kan vast ook’. Klopt. Dat kan inderdaad. Alleen wordt het uiteindelijke deeglaagje daardoor wel stugger dan gewenst.

Qua vulling gebruik ik gewoon heerlijke worstjes van de Franse slager. Ik verwijder de velletjes en verdeel het worstvlees vervolgens in de vereiste porties. Je kunt uiteraard ook zelf de worst vulling maken. Zorg er dan voor dat je hem goed op smaak brengt, want anders krijg je een flauwe hap.

Het belangrijkste punt, dat ik heb geleerd tijdens deze eerste fase van mijn broodbak-project, is dat je geduld moet hebben. Geduld is nou niet mijn sterkste kant. Op zijn zachtst gezegd. Het kost best wat tijd en moeite om je het proces enigszins eigen te maken. Mij wel, althans.

Zo moeten de recepten eigenlijk naar de letter worden gevolgd, terwijl ik nogal van het improviseren en experimenteren ben in de keuken. Onderlinge verhoudingen luisteren vrij nauw en ook de temperatuur van de ingrediënten is van groot belang.

Aan de andere kant is dat natuurlijk ook juist weer de uitdaging. Bovendien geeft het mij bijzonder veel voldoening. Hoe gaaf is het om zelfgebakken broodjes op tafel te kunnen zetten? I’m hooked.

Ik hoop, dat ik over een tijdje terug kan kijken op deze rare lock-down periode, en kan denken…. ‘goh, dat is toch ook maar mooi het startsein geweest van mijn broodbak project. Het heeft me lekkere broodrecepten opgeleverd.’

Ben jij ook niet zo thuis in zelf brood bakken en lijkt het je leuk om het eens te proberen? Start dan met dit relatief eenvoudige recept. Ik heb hem meerdere malen getest – dus je hoeft alleen maar mijn aanwijzingen te volgen.

Ik gebruik een Kitchenaid, maar je kunt het deeg uiteraard ook met de hand kneden. Je moet dan echt rekening houden met een kwartiertje stevig kneden. Uiteindelijk moet je een mooi elastisch deeg krijgen.

Tot slot – voor alle moeders: Ik wens jullie vandaag een hele FIJNE MOEDERDAG toe!

Dit recept is voor 20 broodjes en die zijn echt zo op.

Worstenbroodjes zelf maken

Een recept voor heerlijke Brabantse worstenbroodjes
Voorbereidingstijd1 uur 45 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Gang: Snack
Keuken: Dutch
Trefwoord: worstenbroodje
Porties: 20
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

 • 200 ml volle melk lauwwarm
 • 500 gram patentbloem T55
 • 26 gram verse gist
 • 80 gram roomboter ongezouten, op kamertemperatuur
 • 10 gram zout
 • 10 gram suiker
 • 1 ei kamertemperatuur

Voor het bestrijken van de broodjes:

 • 1 ei losgeklopt

Voor de vulling:

 • 700 gram worstvlees 20 x 35 gram porties

Bereiding

 • Zet twee bakplaten klaar en bedek ze met bakpapier.
 • Verwarm de melk 20 seconden in de magnetron (600W) tot lauwwarm.
 • Doe de bloem in de kom van je keukenmixer en maak in het midden een kuiltje. Verkruimel de gist en doe die links in de kom. Doe het zout rechts in de kom (zodat het niet direct met gist in aanraking komt). Voeg de suiker ook toe in een eigen hoekje.
 • Snijd de boter in kleine blokjes en doe ze in het kuiltje. Zet de mixer aan en mengen maar. Ik gebruik overigens een Kitchenaid en voor het mengen van dit deeg gebruik ik de platte menghaak (vlinderstuk). Meng een minuut of 2.
 • Giet dan de melk in de kom (terwijl de machine aanstaat en mengt). Voeg vervolgens ook het ei toe. Meng vervolgens nog een minuut of 7 tot je een mooi elastisch deeg hebt. De Kitchenaid gaat best tekeer en kan zelfs een beetje gaan wandelen (dat is ok – no worries. Blijf dus bij je machine tijdens het mengproces.
 • Zet dan de machine uit. Haal de deegbal uit de kom. Kneed nog even een paar keer door met je handen als je denkt dat het dit nodig heeft (ik doe het zelf wel)..
 • Zet een weegschaal klaar en verdeel het deeg in hompjes van 40 gram. Draai daar vervolgens mooie ronde bolletjes van en leg ze naast elkaar (met tussenruimte) op de met bakpapier bedekte bakplaten.
 • Leg een theedoek over de plaat en zet 30 minuten weg op warme plek (28 graden) om de bolletjes te laten rijzen.
 • Rol de bolletjes één voor één uit tot een mooi plakje van gelijke dikte. Leg het worstvlees in het midden van je deegplakje – zorg ervoor dat het de hele lengte van je deegplakje bestrijkt (muv de randjes) (35 gram per broodje). Vouw dan eerst de uiteinden over het worstje heen. Pak vervolgens de zijkanten boven het worstje samen en knijp het deeg met je vingers over de hele lengte dicht. Rol vervolgens het broodje om, zodat de naad mooi aan de onderkant ligt. Leg het broodje vervolgens op de bakplaat. Herhaal dit proces voor alle bolletjes en leg ze – met tussenruimte – op de twee bakplaten.
 • Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei en zet ze vervolgens nog 1 uur weg op een warme plek (28 graden) om verder te rijzen.
 • Verwarm de oven voor op 225 graden. Bestrijk de broodjes nogmaals met het losgeklopte ei en schuif dan de bakplaten in de voorverwarmde oven. Bak de broodjes in 10 minuten mooi goudbruin. Enjoy!

5 Comments

 1. Marc Dufraing

  mei 10, 2020 at 10:23 am

  Hoi Lisette, ze zien er inderdaad net uit als de ‘echte’ Brabantse worstenbroodjes. Mijn vrouw komt uit Brabant – vandaar… Maar waar haal je hier in Frankrijk verse gist – korrelgist weet ik en ken ik want wij bakken ons dagelijks brood zelf hier. alleen op zondag halen we stokbrood en croissants. En hoe noemt die patentbloem in het Frans??

  Reply
  • Lisette

   mei 10, 2020 at 11:57 am

   Hi Marc, wat leuk – Arjan komt ook uit Brabant.Verse gist is bij ons verkrijgbaar bij de Leclerc. Ik heb het ook gezien bij de Carrefour. In beide winkels ligt het in het koelvak bij de patisserie (een soort grote dobbelstenen in blauw-witte verpakking). Patentbloem is ‘Farine de Blé T55’. Vooral het nummer is belangrijk. De standaard Farine in de supermarkt is hier Farine de Blé toutes usages en dat is T45. Die moet je dus niet gebruiken. Je hebt T55 nodig. Gewoon bij iedere Franse supermarkt verkrijgbaar als het goed is. Ik hoop dat je de ingrediënten kunt vinden. Groetjes, Lisette

   Reply
 2. René Geurts

  mei 13, 2020 at 10:52 am

  Hoi Lisette,
  Hierbij een tip die ik kreeg van mijn vader die bakker was. Het originele recept bevat geen suiker, het is tenslotte een hartige snack. Om toch een goede rijs te krijgen gebruiken we wel extra gist. Namelijk 8% van de droge stof. In jouw geval dus 40 gram. Voor de volledigheid; Brabantse worstenbroodjes bevatten alleen varkensgehakt.
  Groetjes van René

  Reply
  • Lisette

   mei 14, 2020 at 10:16 am

   Hi Réne, bedankt voor deze tips. Goed om te weten. Groetjes, Lisette

   Reply
 3. Orsetta

  mei 22, 2020 at 5:42 pm

  Wat een heerlijke gerechten zie ik hier staan! Ik heb deze website van Patricia Sassen gekregen ze dacht dat ik hier goede inspiratie van zou krijgen en idd! Jij doet precies waar ook enorm mijn passie ligt…Ik ben ook dol op koken en ben mij nu aan het oriënteren om een B&B in Italië te openen. Maar eerst een foodblog of vlog maar hoe begin ik zoiets? Heb jij evt tips? Wie weet komen Patricia en ik eens bij je op vakantie! Groeten Orsetta

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress