Onze Franse Keuken

Lock-down in Frankrijk weekoverzicht 8

lock-down in Frankrijk

Rondom La Panacée | mei 11, 2020 | By

Weer een week voorbij. Hopelijk de laatste week in complete lock-down. Een week waarin Arjan op een zeer zonnige dag 51 kaarsjes uit mag blazen, wij de strenge voorschriften van de school ontvangen en mondkapjes langs worden gebracht door gemeenteraadsleden. Een samenvatting van onze achtste week in lock-down.

Maandag 4 mei: We beginnen deze nieuwe week met prachtig weer. Strakblauwe lucht en 26 graden.

Na de thuisscholing zijn we dan ook allemaal buiten te vinden. De meiden hebben weer iets verzonnen. Ik zal het ze even zelf laten vertellen:

s’ Middags spelen ze in de grote schuur, terwijl ik een parcours fiets op onze hometrainer. Een soort van multitasken….Op die manier kan Arjan in ieder geval verder met de nodige klussen op het terrein.

Om 20h zitten wij voor de televisie. We kijken naar de dodenherdenking met een bijna lege dam en indrukwekkende speech van de koning.

Dinsdag 5 mei: Bevrijdingsdag in Nederland. We zien een spoor van blaadjes van de radijs zaadjes, die we geplant hebben (zie weekoverzicht 5). Die doen het in ieder geval. Het eerste kleine succesje van ons moestuin project.

‘Het is nog te vroeg om te zeggen of er komende zomer vakantie kan worden gevierd in Frankrijk. Dat moet begin juni duidelijk worden’, verklaarde de Franse president Macron op de Franse televisie – aldus de Telegraaf. Tja, we wachten en wachten en wachten. Nog even volhouden.

De meiden hebben de wigwam tevoorschijn gehaald. Dat is ook weer goed voor een middag speelplezier.

Om 19h is er een persconferentie van Rutte: In Nederland gaat veel open. De contactberoepen kunnen weer aan de slag en de terrassen volgen hopelijk begin juni. Daarna mogen ook de restaurants weer mensen gaan ontvangen – in eerste instantie gaat het om maximaal 30 personen binnen. Wel wordt benadrukt dat de samenleving, totdat er een vaccin gevonden is, er heel anders uit zal blijven zien dan we voorheen gewend waren.

Woensdag 6 mei. Hoera! Arjan is jarig. We hebben een gezellig ontbijtje gemaakt. De meiden hebben tekeningen ingepakt en uiteraard zijn er cadeautjes. De jarige mag bij ons altijd zelf de taart kiezen en dit is Arjan zijn favoriet: Hollandse appeltaart.


We krijgen informatie toegestuurd van de school van de meiden. De scholen gaan open na 11 mei, maar effectief komt dit erop neer dat onze meiden in de maand mei in het totaal 2 dagen naar school gaan. Bovendien komt er een batterij voorwaarden bij, van heb ik jou daar. Zo moeten wij voor school de temperatuur bij ze opnemen. Boven de 37,8 graden moet je kind thuisblijven. Er zijn drie verschillende ingangen bij de school. Iedere aanwezige klas krijgt één specifieke ingang toegewezen.

De schoolspullen, jas en picknicktas (kantine is gesloten) worden door het kind zelf de klas mee ingenomen. In het klaslokaal mogen 5 tot 7 kindjes aanwezig zijn. Ieder kind krijgt een eigen ruimte van vier vierkante meter in de klas toegewezen. Dit wordt aangegeven met tape op de grond.

Er mogen geen pennen, potloden en gummen worden uitgewisseld met klasgenoten. Ook tijdens de pauze moet te allen tijde een afstand van minimaal 1 meter worden bewaard tussen de kinderen.

De ouders moeten de kinderen van tevoren goed toespreken over deze vereisten. Kinderen die zich niet aan de afspraken houden kunnen naar huis worden gestuurd en van toekomstige lessen worden uitgesloten. Er zijn maximaal twee klassen tegelijk op school.

Annick mag op de donderdag en Marie op de vrijdag. De leraren dragen mondkapjes. Voor kinderen is dit op vrijwillige basis. We geven ze gewoon en masker mee. Van ons hoeft het niet, maar als alle klasgenootjes wel zo’n ding voorhebben, dan kan ik me voorstellen dat zij het ook willen. De kleuterschool blijft in onze gemeente overigens tot 2 juni gesloten. Klinkt vooralsnog allemaal niet heel ontspannen, maar vooruit. We gaan het meemaken. De meiden willen graag gaan.

Het is prachtig weer en dus gaan de meiden zonnebaden.

s’ Avonds kunnen lekker buiten eten. Een echte verjaardagsmaaltijd: frietjes en kroketten. Iedereen blij.

Donderdag 7 mei: De definitieve uitslag van de GROEN en RODE departementen. Na het debacle van vorige week ben ik bijzonder opgelucht, dat wij definitief tot de GROENE departementen behoren. De grenzen blijven gesloten tot 15 juni. Waren wij vorige week nog blij dat we tenminste 100 km van huis mogen reizen. Vandaag wordt dat toch weer ingeperkt, omdat we te horen krijgen dat de 100 km alleen geldt binnen je eigen departement. Dat schiet dus nog niet erg op, maar vooruit. Alles beter dan niets zullen we maar denken.

Vrijdag 8 mei: Bevrijdingsdag in Frankrijk en dus hebben de meiden geen les, maar lekker vrij. Nu horen we weer, dat je bij de 100 km je toch ook over de departementale grenzen mag verplaatsen. Jongens, jongens. Waarom gaat dit allemaal zo onhandig? Dat geeft alleen maar extra onrust. Communiceer de regels wat duidelijker. We zijn uiteraard wel blij met dit nieuwe bericht.

Zaterdag 9 mei: Ik ga op pad voor de boodschappen. Uiteraard heb ik het verplichte formulier bij me. Hopelijk voor de laatste keer. Het is drukker dan voorgaande weken.

Zondag 10 mei: Moederdag in Nederland. Hier in Frankrijk wordt moederdag pas eind mei gevierd.

Om 9.30h wordt op de deur geklopt. Twee gemeenteraadsleden staan met mondkapjes voor op de veranda. Dat ziet er vrij indrukwekkend uit. Ze komen maskers brengen. Voor de meiden. Voor als ze naar school gaan. Wel geven ze aan, dat het voor kinderen op vrijwillige basis is. De meiden vinden het reuze interessant. De mondkapjes worden in het hele departement verstrekt en ze zijn herbruikbaar. Je mag ze maximaal vier uur dragen en daarna moeten ze op 60 graden gewassen worden.

De meiden vinden ze reuze interessant.

Bijna goed Annick……

Tja,….ik blijf het bizar vinden. Donderdag en vrijdag mogen ze dus naar school. Volgende week zal ik vertellen hoe dat is verlopen. Eerst ga ik genieten een lange wandeling en gaan we een fietstochtje maken met de meiden. Ook komen vrienden lunchen – op gepaste afstand uiteraard – want we mogen vanaf vandaag weer met maximaal 10 personen samenkomen. Man, wat hebben we daar naar uitgekeken. Ik wens jullie allemaal een fijne week toe.

HOU AFSTAND, BLIJF THUIS en PAS OP JEZELF EN ELKAAR.

2 Comments

 1. Truus Roelofs

  mei 11, 2020 at 9:56 am

  Ik zou heel graag een kookvakantie bij jullie meemaken, als dat weer mogelijk is.
  Ik las dat het vanaf de luchthavens nog zo’n 1 uur en drie kwartier breiden is bij jullie. Hoe kom ik daar vanaf de luchthaven? Is er een openbaar vervoer mogelijkheid?

  Reply
  • Lisette

   mei 11, 2020 at 2:45 pm

   Beste Truus, wat leuk dat je interesse hebt in een kookvakantie bij ons. Vanaf de luchthavens (Bergerac en Toulouse) is het inderdaad een kleine 2 uur rijden. Openbaar vervoer vanaf de vliegvelden naar ons is niet praktisch. Op beide vliegvelden zijn auto’s te huur. Dit is het handigst – ook om je hier dan vervolgens ter plekke te kunnen verplaatsen. Ik hoop dat we je een keer mogen begroeten als (kook)gast op La Panacée. Vriendelijke groet, Lisette

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress