Onze Franse Keuken

Lock-down in Frankrijk Weekoverzicht 6

lock-down

Rondom La Panacée | april 27, 2020 | By

Weer een week voorbij. Een week waarin we na twee weken schoolvakantie de thuisscholing weer oppakken, ik jarig ben en meneer Trump zich hardop afvraagt of het injecteren van mensen met bleekmiddel een oplossing zou kunnen zijn voor de bestrijding van het Coronavirus. Kortom, een week vol onvergetelijke momenten. Een kleine samenvatting van onze zesde lock-down week op het Franse platteland.

Maandag 20 april: We zijn weer begonnen met thuisscholing. Marie moet voor geometrie wat figuren bouwen. Ehhhmm…Arjan is niet voor één gat te vangen. Een beetje creatief nadenken en voilà…Het lukt prima met klei en mikado stokjes:

Vandaag is het de eerste regenachtige dag sinds de lock-down. Dat is wel heel fijn voor de plantjes. Voor de meiden maakt het ook niets uit. Regenlaarzen aan en lekker in de plassen stampen. Een leuk spelletje.

Dinsdag 21 april: Ik ben jarig! Jawel, vandaag mag ik maar liefst 44 kaarsjes uitblazen. Arjan heeft samen met de meiden een heerlijk verjaardagsontbijt voor mij gemaakt. Op tafel staan glaasjes met versgeplukte bloemetjes, kaarsjes, jus d’orange, gekookte eitjes en verse croissants. Wat een verwennerij.

Ik krijg prachtige ingepakte tekeningen van de dames. De andere cadeautjes laten nog even op zich wachten. Arjan kan natuurlijk het terrein niet af en de postbezorging verloopt op zijn zachtst gezegd volgens een zeer onregelmatig schema. De pakketjes zijn nog onderweg.

Over mijn verjaardagstaart heb ik van tevoren niet zo goed nagedacht. Ik ben zelf namelijk dol op appeltaart, maar we hebben niet genoeg appels in huis. Daar heb ik bij het boodschappen doen geen rekening mee gehouden. Zo heb ik ook geen kaarsjes meegebracht voor op de taart. Ach, met een beetje improvisatie kom je ook een heel eind.

We hebben meer dan genoeg eieren en dus ga ik voor een meringue taart. De vulling bestaat normaal gesproken uit slagroom, passievrucht en banaan. Passievrucht heb ik ook niet in huis, maar na een kleine strooptocht kom ik frambozen tegen in de vriezer. Vast ook prima. Arjan vindt in een la kaarsjes en taart versiering. Klopt als een bus, want ik voel me 35.

In de loop van de middag heeft Arjan een hele leuke verrassing voor mij. Een virtuele borrel met mijn vriendinnetjes. We zitten met zijn viertjes met een glas wijn in de hand een uur online bij te kletsen. Heerlijk gelachen en zo fijn om ze te zien. Een topcadeau.

Om 19h zitten wij voor de buis. We zijn heel benieuwd naar de persconferentie van Rutte.

De belangrijkste mededeling is nog steeds: ‘hou vol’. De maatregelen worden iets versoepeld, al is het mondjesmaat. Voor velen een teleurstelling, want men had zo gehoopt op meer. Ik vind het fijn voor de mensen, dat de kinderen straks in ieder geval weer naar school kunnen. Ook mogen de jongeren gaan trainen in teamverband met inachtneming van de 1,5 meter. De evenementen blijven verboden tot 1 september.

Woensdag 22 april: Vandaag hebben we de plantjes in de moestuin gezet. Dat ziet er gelijk al leuk uit.

Per post komen mijn verjaardagscadeautjes aan. Een heerlijke scrub van Clarins en een mooie koptelefoon, die Annick uiteraard gelijk wil testen. 

Op de site van de Telegraaf lezen we dat regio premier Angel Victor Torres heeft bepaald dat de Canarische Eilanden op zijn vroegst in oktober open zullen gaan voor buitenlandse toeristen. De hotels van Cran Canaria gaan per 1 juli weer open. Eerst voor de bewoners van de Canarische eilanden zelf, daarna voor de Spanjaarden en dan vanaf oktober, november of december voor buitenlandse toeristen. Oei, ik hoop niet dat dit een indicatie is voor de aanpak van andere landen.

Donderdag 23 april: Tijd voor de wekelijkse boodschappen. Ik ga op pad met ingevuld formulier en voor het eerst ook met een mondkapje. Eén van Arjan zijn klus mondkapjes. Vooral op aandringen van de meiden moet ik eerlijk zeggen.

Ik heb het idee, dat het iedere week een stukje drukker begint te worden in de supermarkt. Overigens zie ik in de hele winkel maar één persoon zonder mondkapje. Wel hebben de meeste mensen gewoon van die platte dingen en niet zo’n groot monster als die van mij. Tja, je moet wat.

De tijd van de klaprozen is weer aangebroken. Ik zie ze overal langs de weg staan. Daar word ik dus heel vrolijk van. Ik ben onderweg naar huis gewoon gestopt en uitgestapt om deze foto te maken.

Vandaag hebben de meiden als binnenactiviteit de dozen met kleispullen maar weer eens tevoorschijn gehaald. Om taartjes te ‘bakken’:

Vrijdag 24 april: Het is werkelijk niet te geloven. Meneer Trump heeft een oplossing voor alle problemen. Een Amerikaans onderzoek wijst uit dat het virus binnen een minuut wordt gedood door bleek. Trump zijn reactie: ‘ is there a way we can do something like that by injection inside, or almost a cleaning. It gets in the lungs’. Trump lijkt te suggereren dat het injecteren van mensen met bleekmiddel een behandeling tegen het Coronavirus zou kunnen zijn. Dit verzin je toch niet?

Onze lindebloesems hebben inmiddels alweer een vol bladerdek. Onze natuurlijke parasols staan er werkelijk prachtig bij.

Annick heeft een nieuwe truc bedacht voor de skelter. Tijdens het rijden gaan staan en dan balanceren. Het liefst op één been. Een soort – ‘I’m the king of the world…….!’

Zaterdag 25 april: De start van de meivakantie. We waren helemaal volgeboekt, maar onze poort is helaas nog steeds gesloten. Dat doet pijn…. 

Zondag 25 april: Vandaag doen we een leuk snoepspelletje. Zoveel mogelijk mini-Smarties (bij gebrek aan normale exemplaren) opzuigen met een rietje in één minuut. Echt een ideaal spel voor een kinderpartijtje, of voor een zondag middag in lock-down.

Wij maken ons hier op voor een nieuwe week. Eens kijken wat we nu weer gaan beleven….

HOU AFSTAND, BLIJF THUIS en PAS OP JEZELF EN ELKAAR.

3 Comments

 1. Frenk van Mierlo

  april 27, 2020 at 9:36 am

  Hoi Lisette alsnog van harte Gefeliciteerd met je 44 ste verjaardag !! Gezien de leuke plaatjes komen jij Arjan en de kinderen deze vervelende tijd wel door dus zoals de slogan luid, hou vol…..groetjes uit Sint-Oedenrode.

  Reply
  • Lisette

   april 27, 2020 at 1:47 pm

   Dank je wel Frenk.

   Reply
 2. John golsteijn

  april 27, 2020 at 1:01 pm

  Het blijft toch gezellig bij jullie. Volhouden ??

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress