Lekkere Ottolenghi gehaktballen met ricotta
Lekkere Ottolenghi gehaktballen. Vandaag heb ik een heel fijn recept van meneer Yotam voor jullie. Ik word zo blij van deze man. Wat een inspiratiebron. Ik zou zelf niet zo snel ricotta door mijn gehakt mengen. Een topidee. Deze ballen zijn heerlijk smeuïg. Je stooft ze gaar in een eenvoudige tomatensaus. Dit is echt heerlijk comfort food en let’s face it: dat kunnen we wel gebruiken in deze periode.
Een goede gehaktbal is smeuïg. Je krijgt dat het makkelijkst voor elkaar met half-om-half gehakt. In Frankrijk is dat helaas niet verkrijgbaar. Zelf draaien is een optie. Dan moet ik wel eerst even het stof van mijn gehaktmolen blazen.
De afgelopen jaren ben ik dus noodgedwongen wat gaan experimenteren met rundergehakt. Inmiddels tover ik ook daarmee een heerlijke smeuïge bal tevoorschijn. Deze suggestie van meneer Ottolenghi om ricotta te gebruiken om je ballen smeuïgheid mee te geven is nieuw voor mij. Ik vind het een mooie tip.
Ik wijk qua gebruikte kruiden af van zijn originele recept. Je stooft de gehaktballen langzaam gaar in een tomatensaus. Hij gebruikt verse oregano. Ook dat kan ik hier niet zo makkelijk krijgen. Dus vervang ik het door verse basilicum.
Deze lekkere Ottolenghi gehaktballen serveer ik met rijst, want dat neemt de begeleidende tomatensaus goed op. Bovendien ben ik dol op rijst. Ze gaan ook heel goed samen met alle soorten pasta. Je kunt ze zelfs koud gebruiken voor een ‘broodje bal’. Dat deed ik met wat overgebleven ballen en dat was me een partij een lekkere lunch. Aanrader.
Lekkere Ottolenghi gehaktballen
Ingrediënten
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 uien gesnipperd
- 4 tenen knoflook fijngehakt
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 500 ml kippenbouillon
- 11 gram verse basilicum fijngehakt
- 500 gram rundergehakt
- 100 gram broodkruim van 3 geroosterde witte boterhammen
- 250 gram ricotta
- 60 gram parmezaanse kaas vers geraspt van een blokje
- 1 ei
- 2 eetlepels gedroogde oregano
- zout en peper
Bereiding
- Begin met de tomatensaus: Verwarm twee eetlepels olijfolie in een koekenpan met hoge rand (waar je een deksel van hebt) en voeg de helft van de ui en de helft van de knoflook toe. Fruit alles, al roerend, tot de ui mooi glazig ziet. Een minuut of 5.
- Voeg dan de tomatenblokjes toe, de helft van de basilicum en de helft van de kippenbouillon. Voeg royaal zout en peper toe en laat de saus een kwartiertje op halfhoog vuur pruttelen.
De gehaktballen:
- Doe het gehakt in een grote kom. Voeg de resterende ui, resterende knoflook en de resterende helft van de basilicum. Doe er ook het broodkruim, de ricotta, de parmezaanse kaas, het ei, de oregano, 1 theelepel zout en 1/2 theelepel peper bij. Meng alles goed door elkaar met je handen en maak er (ongeveer) 18 ballen van.
- Doe de resterende twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ballen rondom ongeveer 8 minuten (let op: kan ook in twee porties – als je pan niet groot genoeg is – voeg dan na de 1e batch nog wat olijfolie toe).
- Schep de ballen in de pan met de tomatensaus en giet de rest van de kippenbouillon erbij. De ballen staan zo nu bijna helemaal onder als het goed is. Zo niet, voeg dan nog een beetje water toe. Breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat de ballen een 20 minuten stoven. Haal dan de deksel van de pan en laat nog ongeveer 10 minuten verder stoven, zodat de saus dikker kan worden. De saus moet uiteindelijk de structuur van een dikke pastasaus krijgen. Bon appetit!
Marc Dufraing
april 22, 2020 at 3:16 pmLijkt me een goed recept, ga ik zeker eens uitproberen – als ik hier in Anan gehaktballen maak voor mezelf dan doe ik altijd een eetlepel mosterd en een scheut tomatenketchup en fijn gehakt sjalotje bij het gehakt, dan worden ze ook lekker smeuig.