Onze Franse Keuken

Lock-down in Frankrijk weekoverzicht 7

Uncategorized | mei 4, 2020 | By

Deze zevende lock-down week vond ik de meest pittige tot nu toe. De week waarin de stappen van de geplande versoepeling van onze lock-down bekend worden gemaakt, wij onze buuf helpen, ik in de stress schiet en alles uiteindelijk gelukkig (voorlopig) weer ten goede keert. Kortom, een bewogen weekje. Een samenvatting van onze zevende lock-down week.

Toen ik begon met mijn weekoverzichten verwachtte ik er maximaal een stuk of vier te schrijven. Dat vond ik al best veel. Nu moest ik even dubbel checken of dit echt al week zeven is. Ja echt – lang man – en wat een week…pfff…

Maandag 25 april: De week start regenachtig. Annick wil ‘s middags, na de thuisschool les, graag een verhaal typen op de computer.

Ze zit een tijdje heel geconcentreerd te werken. Ze vraagt alleen af en toe wat hulp met spelling van woorden. Dit is het eerste resultaat…..

Annick  marie  mama  papa  oma  opa oma  elly   jules  johan   joep 

100   Labelos  boek  

het  kleine  konijn die de fiets  maakt

het  kleine  konijn  gaat  op  de  fiets

hij maakt  één  rondje   met   de  fiets    dan  gaat  de  fyets    kapote

Ik ben heel benieuwd hoe dit verhaal verder gaat. Wordt vervolgd…

Dinsdag 26 april:

In de loop van de middag spreekt Edouard Philippe de Assemblée Nationale toe. Wij volgen het live via de computer. In een monoloog van een uur legt hij stapsgewijs uit hoe Frankrijk de versoepeling van de lock-down gaat aanpakken.

‘Protéger, tester, isoler’ – Beschermen, testen en isoleren – dat zijn de drie pijlers waar ze zich op richten.

De bedoeling is om vanaf 11 mei de lock-down te versoepelen met inachtneming van bovengenoemde pijlers. De scholen gaan geleidelijk weer open. Eerst de kleuterschool en lagere school. Op 18 mei volgt dan de onderbouw van de middelbare school en op 2 juni de bovenbouw van de middelbare school. Er geldt een maximum van 15 leerlingen per klas.

Bedrijven mogen open. Telewerken blijft uitgangspunt, maar daarnaast heeft de regering specifieke regels voor de diverse sectoren geformuleerd.

De winkels mogen open, met uitzondering van de grote winkelcentra. Bars en restaurants blijven tot 2 juni gesloten. Eind mei zal een uitspraak worden gedaan of, en zo ja wanneer de horeca weer open mag/kan.

Verplaatsingen tussen departementen wordt nog altijd afgeraden. De heer Philippe benadrukt nog maar eens dat het absoluut niet de bedoeling is om een weekendje weg te gaan. Blijft zoveel mogelijk thuis. Voor verplaatsingen van meer dan 100 km van huis heb je een goede reden nodig (en formulier).

Evenementen zijn verboden tot 1 september. Geen betaald voetbal in Frankrijk meer dit seizoen. Wel mag je weer naar buiten om te sporten. Op individuele basis en met inachtneming van alle voornoemde regels. Je mag met maximaal 10 personen samenkomen.

Deze versoepelingen gelden tot 2 juni. Eind mei wordt uitspraak gedaan over de volgende fase.

Er zal per departement beleid worden bepaald. Daarbij krijgen de departementen een Rode, Oranje of Groene status toegekend. De status wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren, zoals (de toename van) het aantal Coronagevallen en de beschikbare IC bedden. Krijgt jouw departement de toekenning GROEN, dan mag je versoepelen. Krijg je status ROOD, dan blijven de meeste lock-down regels gewoon gelden. Wat er precies wel en niet mag als je de ORANJE status krijgt is ons nog niet helemaal helder.

Wij zuchten van opluchting. Wij zijn per slot van rekening één van de minst getroffen departementen. Dus die status GROEN zit wel goed. Wij krijgen na 11 mei dus in ieder geval wat bewegingsvrijheid. Dan mogen we de deur uit om een wandeling te maken of een stuk te fietsen. Kunnen we ook eindelijk weer eens onze vrienden uitnodigen voor een borrel. De meiden gaan dan terug naar school. De gevolgen voor ons bedrijf zijn helaas wel nog steeds onduidelijk, maar we weten nu tenminste dat we daar eind mei meer over horen.

Woensdag 29 april :

Tijdens de lunch komt de buurvrouw langs. Ze woont alleen en heeft hulp nodig. Ze krijgt haar ‘motobineuse’ (omploeger) niet aan de praat. Arjan zegt toe na de lunch wel even langs te komen en de meiden roepen enthousiast dat ze ook mee willen. Hmmm, ik zit voor wat betreft de meiden gelijk in dubio. Onze buuf heeft een enorme tuin – dus besluiten we dat ze toch even mee mogen. Ik druk ze op het hart om afstand te bewaren. Het zit me toch niet helemaal lekker. De meiden gedragen zich voorbeeldig, fietsen even door haar tuin en aaien de schildpad.

Arjan heeft het apparaat in no-time aangezwengeld. ‘Hij is veertig jaar oud’ zegt de buuf verontschuldigend. Ze is van een deel van haar tuin een bos aan het maken. Ze heeft bomen geplant en nu moet er een stuk grond worden omgeploegd.

Eigenlijk is haar vraag of Arjan dat karweitje niet kan klaren. Normaal heeft ze daar een mannetje voor, maar die kan door de Corona niet komen. Die vriend woont namelijk in Normandië. Onze buuf is zelf 70 en kan dat zware werk echt niet zelf doen. Het is ook haar manier om ons enigszins te helpen. Zij ziet natuurlijk ook dat onze poort gesloten blijft en maakt zich zorgen om haar favoriete voisins ‘let petits Hollandais’. Toch schattig dat ze probeert mee te denken. Dit heitje voor een karweitje hadden we alleen even niet aan zien komen.

Donderdag 30 april : Ik heb ontzettend slecht geslapen. Ik weet dat we goed afstand hebben gehouden bij de buuf en dat we haar hebben geholpen. Toch voel ik me echt niet oké bij het feit dat we met de meiden langs zijn geweest. We zijn in lock-down, het is nog geen 11 mei en dus mogen we niet bij elkaar op visite. Ik zit me steeds enorm te verbazen als ik lees over al die mensen, die in Nederland massaal in de winkelstraten lopen en bij de Ikea in urenlange rijen staan. Ondertussen heb ik me nu dus ook niet helemaal goed aan de regels gehouden. Lekker hypocriet.

Na 6 weken niemand zien is zo’n kleine ‘break’ in de dag zo ontzettend welkom. Toch is het verkeerd. Dat doen we dus niet meer. Volhouden. De door Rutte gebezigde term zullen wij hier in Frankrijk ook in acht nemen…..

‘s Avonds wordt voor het eerst de kaart gepresenteerd met de toekenning van GROENE, ORANJE en RODE status van de departementen. De kaart zal dagelijks een update krijgen. De status op 7 mei is bepalend voor de (al dan niet) versoepeling op 11 mei. We checken even hoe we ervoor staan. Eigenlijk meer voor de vorm. EN DAN……. WWWWAAAAATTTTTTT????????

Ons departement, de Lot, heeft een RODE status toegekend gekregen. Het enige departement in de Zuidelijke helft van Frankrijk. Ik kijk vol ongeloof naar het kaartje. Dit kan niet waar zijn. Wat is dit?

Arjan reageert heel rustig. ‘Joh, dat klopt niet. Ze hebben een fout gemaakt.’ Ik wou dat ik kon zeggen dat ik het net zo relaxed oppak. Helaas moet ik bekennen dat ik in de stress schiet. We zitten de rest van de avond te appen met onze vrienden, die hier in de buurt ook in het toerisme werkzaam zijn. Iedereen is vol ongeloof. Dit nieuws staat zo haaks op het alles wat wij tot nu toe gehoord en gelezen hebben. Schiet mij maar lek. Ik check mijn andere informatiebronnen nog maar eens. Zeg nou zelf… de kaartjes komen toch echt niet helemaal overeen.

Op dit kaartje zijn wij (de Lot) een klein stipje en hebben wij slechts 18 Coronagevallen. Ik ga met knallende koppijn naar bed….morgen weer een dag.

Vrijdag 1 mei : Dag van de arbeid – een feestdag in Frankrijk. We ontvangen een email van school met de vraag of onze meiden naar school willen komen na 11 mei. Het is namelijk op vrijwillige basis. Voor zover we het nu begrijpen zal dat in eerste instantie voor 1 dag zijn.

Bij de online klasgesprek vertelt de juf nog even aan de kindjes wat de bedoeling is: Altijd 1 meter afstand houden ( hier in Frankrijk geen 1,5 meter, maar 1 meter), veel handen wassen en de kantine zal waarschijnlijk gesloten blijven. Dat betekent dat ze op de dag dat ze naar school gaan een picknick mee moeten brengen. Marie vindt dat laatste alleen nog maar een extra plus. Ze kijkt er enorm naar uit. Van Annick hoeft het allemaal niet zo nodig. Die vindt het ook prima om gewoon lekker bij papa en mama te blijven.

Wat te doen op een regenachtige vrijdagmiddag? Lekker knuffelen met poes Johan natuurlijk. Top plan Marie!

Aan het einde van de dag lezen we een grote kop in Le Monde : “Les Départements du Lot et de la Haute-Corse reclassés en VERT, après des erreurs la veille.” Er is dus inderdaad een fout gemaakt. Ons departement is wel GROEN. Dit is de nieuwe juiste kaart.

Foutje,…..en bedankt…….

Zaterdag 2 Mei: Vandaag houden de meiden een pyjama dag. Gezien het regenachtige weer vind ik dat prima. Ze gaan een ketting maken. Dus trekken we de bakjes kralen tevoorschijn. 

Ik probeer een recept uit te werken voor mijn blog, maar mijn hoofd staat er totaal niet naar. Dan maar even niet. Volgende week weer.

Zondag 3 mei: Nog steeds regenachtig, maar zo nu en dan breekt het zonnetje door. Er staan flinke plassen op de weg en dus …..

….moet er even flink doorheen gecrosst worden met skelter en step….

We krijgen een reserveringsaanvraag binnen voor september. Van Nederlanders. Na alle rare berichten van de afgelopen dagen is dit een aangename verrassing. Fijn dat mensen ook in deze onzekere tijden in ieder geval het voornemen hebben om te komen. Dat stemt mij weer hoopvol. Zo sluiten we de week af met een mooie positieve noot.

Benieuwd wat ons komende week te wachten staat…..

HOU AFSTAND, BLIJF THUIS en PAS OP JEZELF EN ELKAAR.

4 Comments

 1. Astrid Rutgers

  mei 4, 2020 at 9:37 am

  Hoi,ik volg jou blog, en woon zelf in Noord Frankrijk 08290 .Het valt inderdaad niet mee de lockdown.We wonen op het platteland de koeien zijn onze buren, dus veel mensen zien we niet.
  Veel ruimte. terrein om ons heen en hobby’s .Wij vermaken ons wel, maar de vrijheid om mensen te zien,te reizen dat breekt op dat dat niet meer mag. De laatste weken, als het mooi weer is, dan komen vrienden langs om wat te drinken en te lunchen, dit op gepaste afstand.Hier knappen we allemaal van op.Via de houseparty app hebben we contact met de kinderen en kleinkinderen.Ook wij kijken er naar uit dat we meer mogen, meer bewegingsvrijheid krijgen zodat we weer mogen fietsen, reizen.
  Hou moed, veel sterkte en blijf gezond, warme groet,
  Astrid

  Reply
  • Lisette

   mei 10, 2020 at 6:29 am

   Hi Astrid, wat leuk dat je me volgt. Fijn dat jullie genoeg ruimte hebben en online in contact blijven met kinderen en kleinkinderen – dat scheelt wel. Gelukkig krijgen jullie, net als hier in de Lot, vanaf morgen ook weer een beetje meer bewegingsvrijheid. Kunnen we eindelijk weer eens een fietstocht en/of wandeling maken:-) Hou vol en veel sterkte. Groetjes, Lisette

   Reply
 2. linda

  mei 4, 2020 at 9:40 am

  Ja Lisette, ik kan me best inbeelden dat dit een erg bewogen week was. Zoveel spanning door foutieve info van de regering, de onzekerheid met de school van de kids, de vragen in verband met de ‘herstart’ van het toerisme/ horeca… Ik vind de onzekerheid over ‘van alles en nog wat’ toenemen. De exit heeft zo zijn eigen problemen, niet prettig. Hier in de Ardèche zweten we het ook uit…het begint erg lang te duren en het mag dringend stoppen… Mijn positieve instelling zegt me nochtans dat we het samen nog even moeten volhouden…en dan gaat de wereld terug open! Grtjs én blijf creatief! Linda

  Reply
  • Lisette

   mei 10, 2020 at 6:26 am

   Hi Linda, het is inderdaad de onzekerheid, die het extra lastig maakt om rustig te blijven. Ik ben het helemaal met je eens dat we nog even moeten volhouden. Uiteindelijk komt het allemaal weer goed. Groetjes, Lisette

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress