Onze Franse keuken

Parelcouscous met geroosterde herfstgroente

Groentes, Vega | oktober 17, 2018 | By

Parelcouscous, ook wel bekend als Israëlische couscous, is niet te vergelijken met gewone couscous. Laatstgenoemde is namelijk veel fijner van structuur. Parelcouscous bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit kleine pareltjes oftewel bolletjes. Qua structuur komt het eigenlijk meer in de buurt van linzen. Het heeft dus veel meer ‘bite’ dan gewone couscous. Lekker door een salade, maar ook een prima alternatief voor aardappelen of pasta. Ik vind het lekker in combinatie met geroosterde groente.

In Nederland is het makkelijk verkrijgbaar, heb ik me laten vertellen. Hier in Frankrijk is het nog niet zo gangbaar. Toevallig zag ik laatst bij een bezoekje aan een bio-winkel in Sarlat-la-Caneda een pak volkoren parelcouscous staan. Dat heb ik uiteraard gelijk meegenomen. Ik maakte er dit gerecht met geroosterde herfstgroente en komijn-yoghurt van. 

Bij herfstgroente denk ik altijd gelijk aan pompoen, pastinaak en knolselderij. Dat drietal vormt dus de basis van mijn groentemix. Ik voeg daar nog wat champignons, rode ui en rode biet aan toe. Ik maak een kruidenmengsel van salie, rozemarijn, tijm en zout. Dat sprenkel ik samen met wat olijfolie over de groente en vervolgens rooster ik alles in de oven. Hoewel alles? De stukjes gekookte rode biet voeg ik pas in de laatste tien minuten toe.

Ik serveer de groente met (volkoren) parelcouscous en een frisse dressing van Griekse yoghurt met komijn. Lekker als meatless maaltijd, maar ook heel geschikt als lunchgerecht.  

Parelcouscous met geroosterde herfstgroente

Voorbereidingstijd30 min
Porties: 2
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 150 gram gram volkoren parelcouscous
  • 150 gram gram flespompoen
  • 100 gram knolselderij
  • 75 gram pastinaak
  • 75 gram champignons
  • 1 rode ui
  • 75 gram gekookte rode biet in blokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde salie
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1/2 theelepel grof zeezout

Voor de dressing

  • 150 gram Griekse yoghurt 1 bakje
  • 1 theelepel gemalen komijnpoeder
  • zout naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een bakplaat klaar.
  • Schil de pompoen, pastinaak en knolselderij. Snijd de groente in blokjes en verdeel over de bakplaat.
  • Snijd de champignons doormidden en de ui in grove stukken. Leg dat ook op de bakplaat.
  • Sprenkel de olie en kruiden over de groente en hussel alles goed door elkaar met je handen.
  • Schuif de bakplaat in de oven en zet de timer op 15 minuten. LET OP: de biet is dus nog niet toegevoegd.
  • Hussel na 15 minuten de groente even door elkaar, om te zorgen het het gelijkmatig gaart. Voeg dan ook gelijk de stukjes rode biet toe. Zet de timer op 10 minuten (je roostert de groente in het totaal dus 25 minuten).
  • Bereid in de tussentijd de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Haal de bakplaat uit de oven.
  • Maak de dressing: roer de komijn door de yoghurt en breng het geheel op smaak met zout.
  • Schep de couscous over de borden en verdeel de groente erover (let op: is best veel groente en dus kan je ook een gedeelte bewaren en/of apart serveren). Dan een paar schepjes komijn-yoghurt erover en genieten maar. Bon appetit!

Comments

  1. Leave a Reply

    Frenk van Mierlo
    oktober 17, 2018

    Wat een plaatje…..de wrap spredge was heerlijk en het past nog met dit zomerse weer hier in ons kleine kikkerlandje !!

    • Leave a Reply

      Lisette
      oktober 27, 2018

      Hi Frenk – dank je wel. Fijn dat de wrap spread in de smaak valt. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

Leave a Comment