Knoflook Rozemarijn croutons – lekker zelf maken!
Wij hebben hier regelmatig oud (stok)brood liggen. Zo zonde! In plaats van het weg te gooien, maak ik er tegenwoordig steeds vaker croutons van. Altijd handig om een voorraadje te hebben. Lekker door de soep of als crunchy touch in een salade. Oja, en echt ook ideaal als grof broodkruim – gooi er een paar in je keukenmachine en verkruimelen maar. Zo maak je ze:
Knoflook rozemarijn croutons maken – stap voor stap
Ingrediënten:
– 2 eetlepels olijfolie
– 1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
– 1 teentje knoflook, geperst
– 2 volle handen in blokjes gesneden oud (stok)brood
– grof zeezout
– Zet een steelpan op het vuur en verwarm olie, rozemarijn en knoflook ongeveer 1 minuut op middenhoog vuur, totdat de knoflook en rozemarijn beginnen te sissen. Zet het vuur af, haal de pan van het vuur en laat 10 minuten staan.
– Verwarm de oven voor op 175 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.
– Verwijder de korst van je (stok)brood en snijd het brood in kleine blokjes.
– Doe de broodblokjes bij de afgekoelde olie, voeg wat grof zeezout toe en roer of hussel net zo lang tot de olie is opgenomen.
– Spreid de broodblokjes uit over de bakplaat en bak 10 minuten in de oven. Draai de blokjes halverwege nog even om.
– Haal de croutons uit de oven, laat afkoelen. Bewaar ze in een tupperware doosje tot gebruik. Ze blijven dan ongeveer 2 weken goed.
Bron: dit recept heb ik uit ‘The French market cookbook’, van Clothilde Dusolier
Gijs Steinroth
september 30, 2016 at 10:12 ameen erg leuk recept alleen jammer dat er niet bij staat op hoeveel graden celcius de oven moet.
Lisette
oktober 4, 2016 at 10:21 amHi Gijs, ik denk dat je er per ongeluk overheen gelezen hebt. Het staat namelijk in de eerste regel bij de beschrijving van de bereiding: 175 graden. Ik hoop dat ze smaken. Maak ze zelf heel vaak. Groetjes uit Frankrijk.