Onze Franse Keuken

Franse mosselen – Moules à la Bordelaise

Moulesbordelaise.jpg

Franse klassieker, Vis | november 14, 2014 | By

Ik ben dol op mosselen, maar eet ze zelden. Meestal in een restaurant, want ik kook ze bijna nooit. Arjan houdt er niet van en ik vind dit van dat typische gezelschapseten. Een grote mosselpan op tafel, sausjes erbij en aanvallen maar. Ik ben niet zo van de toeters en bellen bij mosselen, maar toen ik dit recept zag in ‘Goose Fat & Garlic van Jeanne Strang’ moest ik het gewoon uitproberen.

Een paar weken terug moest Arjan een paar dagen op pad en heb ik gewoon een keertje voor mezelf mosselen gehaald. Wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb. Een topgerecht! Het verwijderen van de bovenste helften, halverwege de bereiding is wel even een k-karweitje, want die zijn dan reteheet (je kunt uiteraard ook wachten tot ze volledig zijn afgekoeld, maar daar had ik geen tijd (lees:geduld) voor), maar het is het klusje echt waard. Dit is bij deze mijn nieuwe favoriete manier om mosselen te serveren. Probeer het eens!

Moeles à la Bordelaise
Voor 2/3 personen

Ingrediënten:

– 1 kg mosselen
– 1 ui, gesnipperd
– 2 tomaten
– 300 ml droge witte wijn
– enkele takjes verse tijm
Voor de garnering:
– 2 sjalotjes, gesnipperd
– 1 eetlepel gehakte verse peterselie
– 2 eetlepels vers (lees:zelfgemaakt) broodkruim
– 30 gram boter
– zout & peper

Bereiding:
– Was de mosselen, maak ze schoon, verwijder de baarden en gooi de kapotte en open exemplaren weg.
– Zet een kruis in de tomaten en dompel ze een minuut onder in kokend water. Verwijder het velletje en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
– Zet een grote pan op het vuur en voeg ui, tomatenblokjes, witte wijn en tijmtakjes toe en laat even op smaak komen.
– Voeg de mosselen toe, zet een deksel op de pan en laat ongeveer vijf minuten stomen op hoog vuur.
– Haal, zodra de mosselen zich openen, de pan van het vuur en verwijder de bovenste schelphelft (heet-heet-heet).
-Plaats de mosselhelften in een ruime pan en giet het kookvocht (en wat tomatenprut) uit de eerste pan erbij.
– Meng de gesnipperde sjalotjes, peterselie, broodkruim in een kommetje en voeg toe.
– Verdeel de boter in klontjes over het geheel en laat alles op het vuur nog even sudderen. Serveer heet met een lekker stuk brood erbij. Bon appetit!

tip:
– het broodkruim maakte ik door wat van mijn zelfgemaakte croutons even te verkruimelen in de keukenmachine. Hoe je croutons maakt? Kijk hier

 

1 Comment

  1. Rozemarijn van Loef

    november 14, 2014 at 11:16 am

    Ik vind mosselen echt heel erg lekker, dit zo ik ook wel eens uit willen proberen 🙂

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress