Pasta met confit de canard, gesmoorde witte kool en champignons
Pasta confit de canard. Dit is een leuk alternatief voor de klassieke bereiding. Je grilt de gekonfijte eendebouten niet in de oven. In plaats daarvan pluk je het vlees van de botjes. Dat is overigens een heel eenvoudig klusje, want het gare vlees valt als het ware van het bot. Die stukjes vlees vormen de basis van deze heerlijke Franse pasta met gesmoorde witte kool en champignons.
Ik krijg op mijn blogmail vaak vragen over confit de canard. Het bereiden ervan is zo ongeveer het meest gelezen bericht op mijn blog. Blijkbaar zijn veel mensen, net als ik, op zoek naar leuke recepten met confit.
Enige tijd geleden kreeg ik een receptenboek van Ron Blaauw cadeau. Eigenlijk is het een box met daarin vier delen, die overeenkomen met de vier seizoenen. In het herfstrecepten deel vond ik een leuk gerecht met geconfijte fazant. ‘Hmm, dat moet toch ook met confit de canard kunnen’, dacht ik gelijk. En ja hoor, dat klopt. Deze pasta is uiteraard een simpele versie van zijn heerlijke gerecht. Helaas beschik ik niet over zijn cooking skills, maar vind mijn variant toch ook verdraaid lekker.
Pasta confit de canard. Hoe maak je hem? Je bakt de champignons met de ui en knoflook. Vervolgens maak je daar een ragout achtige saus van door bloem, witte wijn, bouillon en room toe te voegen. Hier doe je de stukjes confit de canard bij en dan laat je het mengsel even rustig pruttelen. In een andere pan smoor je ondertussen de kool in witte wijn en komijnpoeder. Dit kieper je vervolgens allemaal bij de gekookte pasta. Even husselen en genieten maar.
Pasta met confit de canard, gesmoorde witte kool en champignons
Ingrediënten
- 1 blik confit de canard = 4 geconfijte eendebouten
- 250 gram champignons in vieren gesneden
- 30 gram roomboter
- 1 ui gesnipperd
- 1 teen knoflook in kleine stukjes gesneden
- 30 gram bloem
- 100 ml droge witte wijn
- 200 ml kippenbouillon
- 200 ml slagroom
- 2 eetlepels platte peterselie fijngehakt
Voor erbij:
- 300 gram witte kool (= 1/2 witte kool), in kleine stukken gesneden
- 30 gram roomboter
- 1 theelepel komijnpoeder
- 100 ml droge witte wijn
- 200 gram penne pasta
- zout en peper
Bereiding
- Verwarm het blik confit de canard in een pan ruim kokend water. Open het blik, haal de poten uit het gesmolten vet, verwijder het vel en haal het vlees van de poten. Doe het vlees in een schaaltje en zet apart.
- Smelt de boter in een pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de champignons toe en bak ze op hoog vuur tot al het vocht verdampt is. Dat duurt een minuut of 10.
Ga in de tussentijd verder met de andere onderdelen van het gerecht: - Zet in de tussentijd een pan met water op het vuur om de penne te koken. Voeg zout toe en kook de penne in 10 – 13 minuten beetgaar (volg instructies verpakking).
- Smelt de boter voor de kool in een pan, voeg de kool toe en vervolgens de witte wijn en komijnpoeder en smoor de witte kool tot hij gaar is. (duurt een minuut of 10-15)
Nu weer verder met hoofdonderdeel: - Als het vocht van de champignons verdampt is roer je de bloem erdoor en laat even garen. Giet dan de witte wijn erbij en vervolgens ook de bouillon en room. Breng aan de kook en roer de stukjes confit de canard erdoor. Laat nog een paar minuten op middenhoog vuur garen.
- Roer de peterselie erdoor. Meng de confit-champignonsaus met de pasta en de witte kool. Proef en breng, indien nodig, verder op smaak met zout en peper. Bon appetit!
Rozemarijn van Loef
november 17, 2014 at 5:32 pmIk vind confit de canard zo lekker! Ik heb het thuis nog nooit gemaakt maar wil dit zeker een keer doen. Dit lijkt me een lekker recept met confit de canard! 🙂
Lisette
november 20, 2014 at 8:45 amHi Rozemarijn, zeker doen! Deze pasta is echt heel lekker. Groetjes, Lisette
Karel Souwere
november 5, 2017 at 11:04 amHeerlijk….Heerlijk……Heerlijk
Lisette
november 13, 2017 at 10:15 amDank je wel Karel…