Ga terug

Veau Marengo

Voorbereidingstijd1 uur 40 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediƫnten

  • 500 gram kalfsvlees schouder
  • 3 eetlepels bloem
  • zout & peper
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotjes of 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 ml droge witte wijn
  • 350 ml kalfsbouillon
  • 2 tomaten beetje aan de grote kant - niveau biljartbal
  • sap en rasp van 1 sinaasappel
  • 1 kruidenbuiltje
  • 1/2 eetlepel tomatenpuree
  • 250 gram champignons in niet al te dunne plakjes
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Voor erbij

  • Rijst of aardappelpuree

Instructies

  • Snijd het vlees in blokjes van gelijke grootte.
  • Doe de 3 eetlepels bloem in een plastic zak en voeg wat zout en peper toe. Doe de blokjes vlees in de zak en schud alles goed door elkaar. Zorg dat het alle stukjes vlees bedekt zijn met een dun laagje bloem. Klop het teveel aan bloem van de stukjes af.
  • Snipper de sjalotjes (of ui). Snijd een kruisje bij het kroontje van de tomaten en leg ze even in kokend water. Giet af en ontvel de tomaten vervolgens. Verwijder de zaadjes en snijd in stukjes.
  • Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak het vlees even kort aan alle kanten. Let op: doe de pan niet te vol. Ik doe het altijd in twee porties. Haal het vlees uit de pan en leg op een bord.
  • Doe nog twee eetlepels olijfolie in de pan en fruit op halfhoog vuur de gesnipperde sjalotjes (of ui) en pers de knoflook uit boven de pan.
  • Giet de wijn en de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Doe het vlees weer in de pan en voeg ook de stukjes tomaat, sinaasappelrasp, sinaasappelsap, kruidenbuiltje en tomatenpuree toe. Roer goed en breng alles aan de kook. Draai dan het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat alles anderhalf uur stoven. Het laatste halfuur zonder deksel.
  • Verwarm twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak daarin de champignons tot ze gaar zijn.
  • Voeg de champignons bij het vlees aan het einde van de stooftijd. Verwijder het kruidenbuiltje, roer de peterselie erdoor, proef en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Schep het stoofgerecht op borden en serveer met rijst of aardappelpuree. Bon appetit!