Ga terug

Hele bloemkool uit de oven met Provençaalse kruiden

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Gang: Side Dish
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: bloemkool uit de oven
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 hele bloemkool ongeveer 600 gram
  • 4 tenen knoflook ongepeld
  • 3 liter kippenbouillon sterke
  • 50 gram gezouten roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden

Voor erbij: Sumakzout

  • 1 theelepel grof zeezout
  • 1 theelepel sumak
  • 1/2 theelepel chilivlokken

Instructies

  • Haal de buitenste bladeren van de bloemkool af. De binnenste 'zachtste' blaadjes kan je laten zitten.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar met een vel bakpapier erop.
  • Pak een grote pan (waar de bloemkool ruim in past) en giet de kippenbouillon erin. Breng aan de kook en voeg de ongepelde knoflooktenen toe.
  • Doe de bloemkool voorzichtig in de bouillon. Als het goed is staat hij zo goed als onder - zo niet voeg dan wat extra bouillon toe. Als het bovenkantje nog een beetje boven de bouillon uitkomt is dat niet erg - draai de bloemkool dan halverwege de kooktijd even om. Kook de bloemkool 10-15 minuten, totdat hij gaar is.
  • Schep knoflook uit de bouillon en leg op de bakplaat. Schep dan de bloemkool eruit en leg op de knoflook.
  • Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur. Voeg de 2 eetlepels olijfolie toe en de eetlepel Provençaalse kruiden. Roer en giet het mengsel over de bloemkool.
  • Schuif de bakplaat in de oven en laat de bloemkool 30 minuten garen. Haal dan uit de oven en laat (indien gewenst) afkoelen.
  • Meng grof zeezout, sumak en chilivlokken door elkaar in een schaaltje.
  • Bestrooi de bloemkool voor het serveren met een klein beetje sumak-zout en serveer de rest erbij in een schaaltje. Bon appetit!