Onze Franse Keuken

Hele bloemkool uit de oven met Provençaalse kruiden

hele bloemkool uit de oven

Bijgerecht, Groentes | januari 30, 2022 | By

Een hele bloemkool uit de oven met Provençaalse kruiden. Dit vind ik zelf nou echt zo’n bijzondere manier om deze toch vrij gewone groente te serveren. Zo’n hele kool op een schaal ziet er cool uit en hij is ook nog eens erg lekker.

Bloemkool behoort hier in huis qua groente niet tot de favorieten. Om het zacht uit te drukken. Alleen de geroosterde bloemkool salade met appel kan de goedkeuring wegdragen, maar daar houdt het dan ook wel op. Tot nu, want deze hele bloemkool uit de oven kreeg het oordeel ‘lekker’. Tada….je begrijpt, ik ben apetrots.

Ok, eerlijk is eerlijk. De credits voor dit gerecht gaan niet naar mij, maar naar Donna Hay. Deze hele bloemkool uit de oven vond ik namelijk in haar fijne kookboek ‘The New Easy’. Zoals altijd als ik haar kookboeken lees, heb ik me voorgenomen wat vaker ook daadwerkelijk recepten van haar uit te proberen. Meestal blijft het namelijk bij verlekkerd plaatjes kijken, want de layout van haar boeken is echt top. Het ziet er bij Donna zo crisp, clean en ja, inderdaad ‘easy’ uit. Dus deze week eindelijk eens even de daad bij het woord gevoegd en de keuken ingedoken om deze bloemkool uit de oven te testen.

Je kookt de bloemkool eerst even in zijn geheel in wat bouillon en daarna leg je hem op een bakplaat. Oven even voorverwarmen. Beetje roomboter smelten en samen met wat olijfolie over de bloemkool gieten.

Ik heb haar originele versie alleen een klein beetje verfranst door Provençaalse kruiden toe te voegen. Je kent het wel – een beetje van mezelf en een beetje van Ma….ehhh nee…. Donna Hay dus.

De bloemkool moet vervolgens nog een half uurtje in de voorverwarmde oven. Wij hebben hem daarna lauwwarm gegeten, want ik wilde hem persé in zijn geheel op de foto zetten. Tja, dat blijft een dingetje bij het hebben van een foodblog. Deze bloemkool uit de oven leent zich eigenlijk voor alle varianten: Je kunt hem warm, lauw of koud serveren. Gewoon waar jij zin in hebt. Je geeft een beetje licht pittig sumak-zout bij de bloemkool. Dat is echt een hele goede suggestie van Donna en het geeft de bloemkool nog net even wat extra smaak.

Ik zou de bloemkool in plakken snijden aan tafel. Hij brokkelt dan vanzelf in roosjes, zoals je ziet op deze foto:

Fijne zondag allemaal en tot volgende week.

Hele bloemkool uit de oven met Provençaalse kruiden

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Gang: Side Dish
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: bloemkool uit de oven
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 hele bloemkool ongeveer 600 gram
  • 4 tenen knoflook ongepeld
  • 3 liter kippenbouillon sterke
  • 50 gram gezouten roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden

Voor erbij: Sumakzout

  • 1 theelepel grof zeezout
  • 1 theelepel sumak
  • 1/2 theelepel chilivlokken

Bereiding

  • Haal de buitenste bladeren van de bloemkool af. De binnenste 'zachtste' blaadjes kan je laten zitten.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar met een vel bakpapier erop.
  • Pak een grote pan (waar de bloemkool ruim in past) en giet de kippenbouillon erin. Breng aan de kook en voeg de ongepelde knoflooktenen toe.
  • Doe de bloemkool voorzichtig in de bouillon. Als het goed is staat hij zo goed als onder – zo niet voeg dan wat extra bouillon toe. Als het bovenkantje nog een beetje boven de bouillon uitkomt is dat niet erg – draai de bloemkool dan halverwege de kooktijd even om. Kook de bloemkool 10-15 minuten, totdat hij gaar is.
  • Schep knoflook uit de bouillon en leg op de bakplaat. Schep dan de bloemkool eruit en leg op de knoflook.
  • Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur. Voeg de 2 eetlepels olijfolie toe en de eetlepel Provençaalse kruiden. Roer en giet het mengsel over de bloemkool.
  • Schuif de bakplaat in de oven en laat de bloemkool 30 minuten garen. Haal dan uit de oven en laat (indien gewenst) afkoelen.
  • Meng grof zeezout, sumak en chilivlokken door elkaar in een schaaltje.
  • Bestrooi de bloemkool voor het serveren met een klein beetje sumak-zout en serveer de rest erbij in een schaaltje. Bon appetit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress