Ga terug

Lekkere Ottolenghi gehaktballen

Deze Ottolenghi gehaktballen zijn heerlijk smeuig door het gebruik van ricotta. Je stooft de ballen langzaam gaar in tomatensaus.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Gang: Main Course
Keuken: Italian
Trefwoord: gehaktballen van Ottolenghi met ricotta
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediƫnten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 uien gesnipperd
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 500 ml kippenbouillon
  • 11 gram verse basilicum fijngehakt
  • 500 gram rundergehakt
  • 100 gram broodkruim van 3 geroosterde witte boterhammen
  • 250 gram ricotta
  • 60 gram parmezaanse kaas vers geraspt van een blokje
  • 1 ei
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • zout en peper

Instructies

  • Begin met de tomatensaus: Verwarm twee eetlepels olijfolie in een koekenpan met hoge rand (waar je een deksel van hebt) en voeg de helft van de ui en de helft van de knoflook toe. Fruit alles, al roerend, tot de ui mooi glazig ziet. Een minuut of 5.
  • Voeg dan de tomatenblokjes toe, de helft van de basilicum en de helft van de kippenbouillon. Voeg royaal zout en peper toe en laat de saus een kwartiertje op halfhoog vuur pruttelen.

De gehaktballen:

  • Doe het gehakt in een grote kom. Voeg de resterende ui, resterende knoflook en de resterende helft van de basilicum. Doe er ook het broodkruim, de ricotta, de parmezaanse kaas, het ei, de oregano, 1 theelepel zout en 1/2 theelepel peper bij. Meng alles goed door elkaar met je handen en maak er (ongeveer) 18 ballen van.
  • Doe de resterende twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ballen rondom ongeveer 8 minuten (let op: kan ook in twee porties - als je pan niet groot genoeg is - voeg dan na de 1e batch nog wat olijfolie toe).
  • Schep de ballen in de pan met de tomatensaus en giet de rest van de kippenbouillon erbij. De ballen staan zo nu bijna helemaal onder als het goed is. Zo niet, voeg dan nog een beetje water toe. Breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat de ballen een 20 minuten stoven. Haal dan de deksel van de pan en laat nog ongeveer 10 minuten verder stoven, zodat de saus dikker kan worden. De saus moet uiteindelijk de structuur van een dikke pastasaus krijgen. Bon appetit!