- 340 gram gezouten roomboterop kamertemperatuur (+ extra voor invetten)
- 270 gram witte basterdsuiker
- 1/4 theelepel zout
- 1/2 vanillestokjemerg
- 1/2 citroenrasp
- 1 ei
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Vet een bakvorm (ik gebruik een rechthoekige 20 bij 25 cm) in met boter en bekleed met bakpapier.
- Meng de bloem, roomboter (in blokjes), suiker, zout, vanillemerg en citroenrasp in een keukenmachine tot een samenhangend mengsel. Doe het deeg in de vorm en druk plat. Eerst met je vingers (want het is gewoon een homp deeg) en daarna met de bolle kant van een lepel. Strijk de bovenkant mooi gelijkmatig glad. Klop het ei los en bestrijk het deeg ermee. Kerf er tot slot een ruitjesmotief in met een vork.
- Schuif je bakvorm in de oven en bak hem 35 minuten. De bovenkant is mooi bruin en de koek zal wel nog wiebelig zijn. No worries - dit trekt bij tijdens het afkoelen.
- Laat de boterkoek een kwartiertje afkoelen en druk dan de zijkanten goed naar beneden met de bolle kant van een lepel zodat hij overal even hoog is. Laat de koek verder afkoelen in de vorm - minimaal 6 uur !!) en haal hem dan met behulp van het bakpapier uit de vorm. Snijd in blokjes en serveer. Enjoy