Onze Franse keuken

Boterkoek

Koekjes, Taart | maart 25, 2016 | By

 

Vandaag mag onze kleinste hummel – Annick – paaseieren zoeken op de crèche. De ouders zijn ook van harte welkom –  vooral om de kids een klein beetje in toom te houden – en daarom wordt er een ‘goûter’ georganiseerd. Dat betekent gewoon dat er naast de kilo’s chocolade-eieren ook nog wat anders te eten en te drinken aanwezig is. Ik breng deze boterkoek mee. Het recept vond ik in Rutger’s bakbijbel – je weet wel, die 1e winnaar van Heel-Holland-Bakt.

In Frankrijk kennen ze het fenomeen ‘boterkoek’ niet. De eerste keer dat ik deze versie maakte voor Franse vrienden werd hij enthousiast ontvangen. Ideaal voor dit soort ‘staande’ bijeenkomsten, want je kunt het gewoon in kleine blokjes snijden en de stukjes koek zo uit het vuistje opeten. Wel zo handig als je tegelijkertijd met je vrije hand probeert te voorkomen dat je kind het paaseitje niet met wikkel en al in haar giecheltje propt (ervaringsdeskundige :-))..

De kleintjes zullen er niet naar talen, want van felgekleurde paaseitjes win je het niet snel, maar de papa’s en mama’s kunnen het hopelijk wel waarderen.

Boterkoek

Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd35 min
Totale tijd6 uur 45 min
Porties: 6
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • - 375 gram bloem
  • - 340 gram gezouten roomboter op kamertemperatuur (+ extra voor invetten)
  • - 270 gram witte basterdsuiker
  • - 1/4 theelepel zout
  • - 1/2 vanillestokje merg
  • - 1/2 citroen rasp
  • - 1 ei

Bereiding

  • - Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • - Vet een bakvorm (ik gebruik een rechthoekige 20 bij 25 cm) in met boter en bekleed met bakpapier.
  • - Meng de bloem, roomboter (in blokjes), suiker, zout, vanillemerg en citroenrasp in een keukenmachine tot een samenhangend mengsel. Doe het deeg in de vorm en druk plat. Eerst met je vingers (want het is gewoon een homp deeg) en daarna met de bolle kant van een lepel. Strijk de bovenkant mooi gelijkmatig glad. Klop het ei los en bestrijk het deeg ermee. Kerf er tot slot een ruitjesmotief in met een vork.
  • - Schuif je bakvorm in de oven en bak hem 35 minuten. De bovenkant is mooi bruin en de koek zal wel nog wiebelig zijn. No worries - dit trekt bij tijdens het afkoelen.
  • - Laat de boterkoek een kwartiertje afkoelen en druk dan de zijkanten goed naar beneden met de bolle kant van een lepel zodat hij overal even hoog is. Laat de koek verder afkoelen in de vorm - minimaal 6 uur !!) en haal hem dan met behulp van het bakpapier uit de vorm. Snijd in blokjes en serveer. Enjoy

Opmerking

Adapted from De Bakbijbel - Rutger van den Broek

Comments

  1. Leave a Reply

    Claudia
    maart 25, 2016

    Serieus… 6 uur afkoelen?! Wat doe je in die tussentijd behalve kwijlend boven je boterkoek hangen? Nog een paaseitje dan maar… en nog eentje… eigenlijk zijn die zakjes altijd te klein 😉
    Dikke kus,
    Clau

  2. Leave a Reply

    Hans
    september 20, 2020

    Hoe kom je aan witte basterdsuiker in Frankrijk.

    • Leave a Reply

      Lisette
      december 1, 2020

      Hi Hans. Witte basterdsuiker kennen ze hier niet – ik neem het mee uit Nederland.

Leave a Comment