Ga terug

Varkenshaas in cranberry marinade

In cranberry's gemarineerde varkenshaas uit de rookoven
Bereidingstijd15 minuten
Gang: Main Course
Porties: 4

Ingrediënten

  • 600 gram varkenshaas (2 x 300 gram)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 eetlepels homemade cranberrysaus + extra voor saus
  • 1 theelepel mosterd
  • 1/2 rode peper, zaadjes verwijderd en in kleine stukjes gesneden
  • klontje boter
  • peper en zout

Instructies

  • Maak een marinade: roer de olijfolie, ketjap, suiker, cranberrysaus, mosterd en stukjes peper goed door elkaar in een schaal. Leg je varkenshaasjes erin en smeer ze goed in met de marinade. Dek de schaal af en zet een uurtje of twee weg in de koelkast.
  • Zet je rookoven klaar. Ik gebruik 'hickory' voor het roken, maar andere houtsoorten zijn uiteraard ook prima. Haal de varkenshaasjes uit de marinade en leg ze op je rookrooster. Rook de varkenshaasjes tien minuten.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak je varkenshaasjes op hoog vuur zo'n twee minuten per kant. Leg de varkenshaasjes daarna een bakplaat en schuif in de oven.
  • Gaar de varkenshaasjes verder af in de oven. Ik hou ongeveer 10 minuten aan voor een rosé versie. Het ligt uiteraard aan de dikte van je haasjes, dus dat moet je echt goed checken.
  • Haal de varkenshaas uit de oven. Dek af met aluminiumfolie en laat even rusten, voordat je het vlees aansnijdt.
  • Giet, tijdens het rusten, de achtergebleven marinade uit je schaal bij het bakvocht uit de pan. Voeg een scheutje water toe en eventueel een extra schepje cranberrysaus. Proef en breng, indien nodig op smaak met wat zout en peper. Je hebt nu als het goed is een fijne cranberry jus.
  • Snijd de varkenshaas in niet al te dunne plakjes en giet de jus erover. Bon appetit